İçeriğe atla

Tammuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tammuz
Çobanveberekettanrısı
İnannaile Tammuz'un evliliğini betimleyen antik Sümer tasviri[1]
Yaşadığı yerCennet(yılın yarısı)Kur(diğer yarısı)
Kişisel bilgileri
Eşiİnanna(sonraları İştar olarak bilinir)
EbeveynleriEnkiveDuttur
KardeşleriGeştinanna(kız kardeşi),Amaşilama(bazı metinlerde kız kardeşi olduğu söylenir)
Karşılıkları
Yunan karşılığıAdonis
Doğu Sami karşılığıTammuz
Levant karşılığıTammuz/Adonis
İnannave Dumuzid'in evlenmesini tasvir eden Sümer eseri

TammuzveyaTamuz(Arapça:تمّوز,Tammūz;İbranice:תַּמּוּז;Akadca:Duʾzu, Dūzu;Sümerce::𒌉𒍣𒉺𒇻,Dumuzi sipad[2]) daha sonraİştarolarak da adlandırılacakİnannatanrıçasının kocası olan birAntik Mezopotamya tanrısıdır.Sümer,Akadve bazıSami halklarındinlerinde yer almış tanrıdan,Tanahgibi Musevi kaynaklarında da bahsedilmiştir.

TürkçeyeArapçaveyaAramicedengirmişTemmuzayı ismini bu tanrıdan almıştır.[3]

Sümer dinikökenli olan tanrıdan bu dildeDumuzi sipadolarak bahsedilmiştir. Bu kullanım anlamsal olarak "güvenilir oğul" demektir.[4]

Sümer kabartması, Tammuz'un yeraltı dünyasında iblisler tarafından işkencesini tasvir ediyor.

Tammuz inanışının kökenleriSümerleredayanır. Çoğu zaman ahır hayvanlarının ve çobanların ya da kırsal hayatın, ekinlerin ve hasadın koruyucusu olarak görülmüştür. Sümer mitolojisindeçobangörünümlü olarak betimlenir. Sümerler,İnannatanrıçasının bir çiftçi ile bir çoban arasında kimin kocası olacağı konusunda bir seçim yaptığına ve çoban olan Tammuz'u seçtiğine inanmıştır. Bu yüzden çoğunlukla İbrahimi dinlerde yer alanHabil ve Kabilhikâyesi ile karşılaştırılmaktadır. Buna ek olarak Tammuz'un senenin bir yarısını yer altı dünyasında "ölü bir şekilde" geçirdiğine, diğer yarısını ise İnanna ile dünyada "yeniden doğarak" geçirdiğine dair Sümer hikâyeleri vardır. Sıcak ve kurak yaz ayları Tammuz'un ölümünü simgelemişken, yağışlı ve serin dönemler yeniden doğumunu belirtmiştir.

Dumuzi Sümerlerdeİnanna'nın eşiyken,Akadlar'da İnanna'nın dengi olanİştar'ın eşidir. AkadlarGılgamış Destanı'nda Tammuz'u birallalukuşuolarak betimlemiştir.Antik KenaninancındakiAdonisde, ki daha sonralarıYunan panteonunada girmiştir, buradan kök almıştır. Yunan inanışlarında Adonis adına küçük bir bahçe düzenleme geleneği de bulunmaktadır.

Hezekiel kitabındageçen,İkinci Tapınakönünde Tammuz'a ağlayan kadına şahit olanHezekiel'in tasviri,Gustave Doré(1886)

TevratveZebur'u kapsayan veİbrani Kutsal Kitabıolarak da bilinenTanah'ta Tammuz'a birkaç atıf bulunur.Hezekiel 8:14ve 15'te Tammuz'a ismi ile hitap edilmiştir:

14 Bundan sonra beni Rab'bin Tapınağı'nın kuzeye bakan kapısının giriş bölümüne götürdü. Orada oturup Tammuz için ağlayan kadınları gördüm. 15 Bana, “İnsanoğlu, bunu gördün mü? Bundan daha iğrenç şeyler de göreceksin” dedi.

BuEski Ahit'te Tammuz'a ismi ile hitap edilmiş tek yer olsa da bazı diğer kitap ve bölümlerde ismi verilmeden Tammuz'dan bahsedildiği düşünülmektedir.Yeşaya 17:10-11'de şu ifade yer alır:[5]

Çünkü, ey İsrail, seni kurtaran Tanrıyı unuttun, sığındığın Kayayı anmaz oldun. Bunun yerine, güzel fidanlar, ithal asmalar dikiyorsun. Onlar diktiğin gün filizlenip ertesi sabah tomurcuklanabilir. Ama hastalık ve dinmez acı gününde meyve vermeyecekler.

Metnin fidan dikmek kısmının Tammuz'a tapınılması sırasında oluşturulan minyatür bahçelere atıfta bulunulduğu düşünülmektedir. Yeşeya kitabında yer alan başka kısımlarda da buna benzer ifadeler kullanılmıştır.

Tammuz ve İştar'a dayanan bazı gelenek ve kutlamalar Orta Doğu'da, özellikleHarranveMardin'de Hristiyanlık ve İslam sonrası çağlarda bile gözlemlenmiştir.[6]

  1. ^Lung 2014.
  2. ^"The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature".etcsl.orinst.ox.ac.uk.8 Eylül 2015 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 29 Ağustos 2017.
  3. ^"Arşivlenmiş kopya".29 Nisan 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 13 Kasım 2019.
  4. ^Mitchell, Stephen (2005) [2004],Gilgamesh: A New English Version by Stephen Mitchell,London, England: Profile Books, Ltd.,ISBN978-0743261692s. 169
  5. ^Isaiah 17:10
  6. ^Parpola, Simo(2004),Assyrian Identity in Ancient Times and Today(PDF),Helsinki, Finland, 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi(PDF),erişim tarihi: 13 Kasım 2019