İçeriğe atla

Timüs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Timussayfasından yönlendirildi)

Timüs,kemik iliğigibi birincillenforganlarındanbiridir.

Timüs organı üstmediastendeve alt mediastenin ön kısmında bulunur. Alt kısmı 4. kaburgaya kadar ulaşır. Önündesternum,arkasındaperikardvearcus aortabulunur. Yaşamın erken dönemlerinde büyük ve koyu kırmızı renkli olup, gençlik çağlarından sonra yaşla birlikte küçülerek önce griye, sonra da yağ dokusu infiltrasyonu ile birlikte sarıya dönüşür.[1]

YAŞ AĞIRLIK
Doğum 15 gram
Ergenlik 35 gram
25 yaş 25 gram
60 yaş <15 gram
70 yaş 5 gram

Timüs bezi bağ dokusundan yapılmış ince bir kapsülle çevrilmiştir. Kapsül, diğer lenfoit organlarda olduğu gibi bezin içine girerek onu bölmelere ayırır. Her bölüm (lobül) korteks ve medulla adı verilen sırasıyla koyu ve açık renkte bölgelere sahiptir.

Kortekste yoğun birT lenfositpopülasyonu ve aralarında epitelyal retiküler hücreler ve az sayıda makrofaj vardır. Küçük lenfositlerden zengin olduğu için medulladan daha koyu boyanır. Kan, lenf damarları ve sinirler bağ doku bölmeleri boyunca uzanır. MedulladaHassal korpüskülleridenen ve ne görev yaptığı bilinmeyen keratinize yapılar bulunur.

Doğumdan önce ve doğumdan hemen sonra kemik iliğinden köken alan T lenfositler timusa göç ederler. Timusa giren T hücreleri ya da diğer adıyla timositler önce kortekse yerleşirler. Timus T hücrelerinin son farklanma ve seçilme yeridir. Antijenlere yanıt vermeyen ya da kendi vücut antijenlerine yanıt veren hücrelerapoptozisile ortadan kaldırılır. Eğer bu lenfositler ortadan kaldırılmazsaotoimmün hastalıklarortaya çıkar.

Timusta üretilen lenfositler kazanılmış bağışıklık için temel öneme sahip T lenfositlerdir. Memelilerde lenf düğümlerinin parakorteksi, Peyer plaklarının bazı bölümleri ve dalakta bulunan periarteriyal lenfatik kılıf T hücrelerden zengin bölgelerdir.

Timüs yaşla birlikte gerileyen bir organdır. Ayrıca kortikosteroid hormonlarının uyarılarına açıktır.Kortikosteroidlerlenfosit sayısının azalmasına, mitoz hızında düşmeye ve kortekste bozulmaya sebep olur.HipofizdensalgılananACTHda benzer bir etkiye sahiptir. Fazla heyecan, stres gibi durumlar da timüs atrofiye uğrayarak görevini yapamaz hale gelebilir, immun cevap geriler.

Genetik bir hastalık olanDiGeorge sendromugibi timusun yokluğu veya azlığı ile giden hastalıklardaimmünyetmezliksebebiyle hastalarenfeksiyonlaraaçık hale gelir.[2]

Timomalartimik epitelyal hücrelerden köken alan bir hastalık grubudur.Myastenia gravishastalarının %10-15 kadarında bulunur.[3]Büyüyen tümörünlaringeal sinirebası yapması sonucubronşitile karıştırılabilecek şiddetli öksürük ortaya çıkabilir. Tedavisindetimektomidenilen timüs bezinin cerrahi olarak çıkarılması işlemi uygulanır.

Timus Hiperplazisi Tanısı

[değiştir|kaynağı değiştir]
  • Bazı olgularda semptomatik olabilir
  • PA akciğer grafisi
  • Toraks BT
  • Toraks MR
  • PET-CT.[4]
  1. ^Gray, H. (1918). "4c. The Thymus".. Philadelphia: Lea & Febiger.
  2. ^Hussain, I., P.H. Win and S. Guduri (February 2, 2006).. eMedicine. Retrieved 2008-09-29.
  3. ^Huete-Garin, A.; S.S. Sagel (2005). "Chapter 6:" Mediastinum ", Thymic Neoplasm". In J.K.T. Lee, S.S. Sagel, R.J. Stanley and J.P. Heiken.Computed Body Tomography with MRI Correlation.Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. pp. 311–324..
  4. ^Prof.Dr. Adalet Demir. Timus bkz.https://dradaletdemir.com/hastaliklar/timus-hiperplazisi-nedir-ve-tanisi-nasil-konur/[ölü/kırık bağlantı]