İçeriğe atla

Toksin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Toksinlerya daağılar,mikroorganizmalarınsalgıladıkları birtakımzehirlimaddelerdir. Toksinler iki grupta toplanırlar:

Daha çok gram (+) mikroorganizmalar tarafından meydana getirilirler. BaşlıcaClostridium tetani(tetanosetkeni),Clostridiumetkeni),Clostridium perfringens,Gram (-)lerin bir kısmı,Shigella dysenteria(dizanteriamili),Vibrio cholera(koleraamili)ekzotoksinyapar. Ekzotoksinler mikroorganizma tarafından dışarı salınırlar.

Toksinler suda erirler. Bu yüzden bulundukları ortamda hızla yayılırlar.Bakterilerdışında birtakım hayvanlar da ekzotoksin yapar. Toksinler oldukça şiddetlizehirlerdir.Sıvı halde ve beklemekle aktivitelerini kısmen kaybederler.Clostridium botulinumtoksini yeryüzünde bilinen en kuvvetli toksindir.

Toksinler genelliklepolipeptidyapısında maddelerdir.Molekülağırlıkları 10-90.000 arasında değişmektedir.Isıyaveproteinlerieriticienzimlerekarşı dayanıksızdırlar.Antijenikyapıya sahiptirler. Girdikleri organizmada özel birtakımantikorlarmeydana getirirler.Difteri,botulinumvetetanostoksini sinir sistemini tutarak birtakımfelçleresebep olurlar.

Ekzotoksinler, genellikle sıcağa dayanıksız olup 60-80 °C sıcaklıkta tahrip olurlar. Ancak bazıstafilokoklarınmeydana getirdiğienterotoksinlerekzotoksin yapısında olduğu halde 100 °C'de 20 dakika dayanıklılık gösterirler.Koleravibrionlarıbarsaklardabir enterotoksin meydana getirmektedirler ve kolerada aşırıtuzve su kaybı meydana gelmesine bu enterotoksin sebep olmaktadır.Streptokoklardanbazıları da ekzotoksin yapısında birtakım maddeler çıkarırlar ki bunlar eritem dediğimiz birtakım döküntülere sebep olurlar. Bunaeritrojenik toksindenir.Kızıl hastalığı,bu toksinlerden meydana gelir.

Ekzotoksinlerin iki grubu bulunmaktadır:

Toksofor
Toksin niteliğindeki gruptur.
Haptofor
Antijenniteliğindeki gruptur.

Ekzotoksinin bu iki grubundan birisi yok edildiğinde ötekisi etkinlik kazanır.Misal,formaldehitveya ısıyla toksik grup ortadan kalkar. Sadece haptofor grubu sabit kalır. Böyle bir toksineanatoksindenir.

Anatoksini ilk olarakRamonisimli araştırıcı 1913'te bulmuştur. Buna Ramon anatoksini de denir. Ramon difteri toksinine % 004'lükformaldehitilave etmekle toksofor grubunu etkisiz hale getirmiş, haptofor grubunun antijenik kaldığını görmüş ve buna difteri ve tetanos anatoksinlerinden gerek aşı yapmada ve gerekse tedavi edici bir takım antiserumlar elde etmek için hayvanları immunize etmekte faydalanılmaktadır.

Bakterilerin hücre çeperlerinde bulunan dışarıya salgılanmayan, ancak hücrenin parçalanması sonucu meydana çıkanlipopolisakkarityapısında (yani bakterinin yapı maddelerinden olan) bir takım toksik maddelerdir. Daha çok gram (-)bakterilertarafından meydana getirilirler. Bunlar da ısıya ve birtakımproteineriticienzimlerekarşı dayanıklıdırlar. Bazıları 100 °C sıcaklığa dayanabilir veFormol'la (harap olmaz) suda erirler. Genellikleşeker-yağ-polipeptityapısında olan bir Oantijeniolarak kabul edilir. Bu yüzden de Oantikorlarıylatahrip olurlar. Molekül ağırlıkları 100-900.000 arasında değişmektedir. Ekzotoksinlere oranla daha az toksinlidirler.

Endotoksinler bir organizmaya girdikten sonra 1-1,5 saat içindeateş (vücut)yükselmesine sebep olurlar. Bunu, beyindeki ısı düzenleyici merkezi etkileyerek yaparlar. Organizmada ateşten başka solunum güçlüğü,ishalve bacaklardafelcesebep olmaktadırlar.Kandaönceakyuvarlarınazalmasına, sonra çoğalmasına sebep olurlar. Kanın pıhtılaşmasını değiştirirler.

Endotoksimik şok

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kan basıncı düşer, aşırı terleme olur. Bu şokun başlangıcında önce küçük çaplıatardamarlarvetoplardamarlardabir büzüşme olurken vücudun uç kısımlarındaki damarlarda da genişleme olur ve damar geçirgenliği artar.Damariçi maddeler, damar dışına çıkar. Kalbin atım hacmi azalır. Buna bağlı olarakkan basıncıdüşer ve şok tablosu meydana gelir. Bunun sonucunda birtakım hayati organlar (böbrek,kalp,beyin) kansız kalır ve ölüm meydana gelir. Endotoksinlerin yol açtığı bu şok çeşidi, birtakım cinai düşüklerden sonra, bazı cerrahi müdahalelerden sonra ve bazıenfeksiyonhastalıklarının seyri esnasında görülebilmektedir.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]