İçeriğe atla

Teyemmüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teyemmüm,suyun bulunmaması veya zorunluluk nedeniyle kullanılamaması hâlindeabdestveyaboy abdestiyerine yapılan bir fiziksel nötrleşme ve ibadete hazırlık faaliyetidir.

Hangi maksatla teyemmüm edeceğine niyet edip ellerini toprak veya toprak cinsinden bir şeye iki defa vurarak, birincide yüz, ikincide dirseklere kadar eller meshedilerek yapılır.

Namaz kılmak için abdest yerine bazı durumlarda teyemmüm (Arapça: التيمّم) yapılabilir. Ayrıca teyemmüm, hastalık, yolculuk, su bulamama/suyun olmaması veya erişilememesi gibi durumlardaboy abdestiyerine de yapılır.

Teyemmüm (Arapça: التيمّم) sözcüğü TDK sözlüğüne göre Arapça kökenli olmakla beraber kökeninin Arapça olmadığına dair iddialar mevcuttur[kaynak belirtilmeli].Kur'an'da teyemmüm yapmak içintürâbتراب (toprak) sözcüğü kullanılmaz, bunun yerinesaidصعيد sözcüğü kullanılır ki bu sözcük "toz, toprak, taş vs." anlamına gelmektedir.

Abdest ile ilgili olanMâide Sûresi,6.ayetindekullanılanvücûhe küm(vecihleriniz, Arapça: وجوه كم) ibaresi, başın ön yanı için kullanılır, bu yüzden başta saçların döküldüğü ön kısım, yüz, boyun altı demektir. Baş sıvazlanırken, ayette sınır koymadığı için, baş adlı organın başın ön yanı dışındaki her yanı, kulaklar, ense, boyun sıvazlanır.[1]

Bir gün peygamberin eşiMeymûnekabir azabına sebep olacak günahları ve yanlışları sorduğundaMuhammedcevap olarak:(Kabir azabının yegâne sebebi) idrar kalıntısıdır. Her kime (idrar serpintilerinden) bir şey isabet ederse onu yıkasın, eğer onu (yıkayacak imkân) bulamazsa onu toprağa (sürterek) meshetsinbuyurmuştur.[2][3][4]

  1. ^İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Dr. Vehbe Zuhayli
  2. ^Muhammed ibni Ali el-Hakîmü't-Tirmizî,Kitâbü'l-İhtiyâtât,No:7, s, 72, 73
  3. ^Muhammed ibni Ali el-Hakîmü't-Tirmizî,Nevâdiru'l-usûl,No:1252, 3/233
  4. ^Taberânî,el-Kebîr,23/37