İçeriğe atla

Vicdan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vicdanya daduyunç[1],kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendiahlakideğerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçokdinde,birçokfelsefi akımda,mistisizmdeönem verilmiş birkavramdır.Günümüzde kimileri "kamusal vicdan" ifadesini kullanmaktaysa da, dinsel, mistik vb. alanlarda böyle bir kavram bulunmaz, vicdan kavramı bu alanlarda hep bireysel vicdan anlamında kullanılmıştır. Felsefeye göre, iç huzuru veya iç sıkıntısı vererek kişiyi uyaran vicdan bir kavram değil, kişinin bir yeteneğidir. Felsefedemetafizikanlayış, bu yeteneğin doğuştan var olduğunu ileri sürer,seküleranlayış ise insanın içinde bulunduğu toplumsal koşullarla belirlenmiş görgü ve bilgisinin sonucunda oluştuğunu ileri sürer.Friedrich Nietzsche'ye göre vicdan, borçlanma ahlakına bağlı olarak gelişmiş, "söz verebilen bir hayvan yetiştirme" amacıyla icat edilmiş bir kavramdır.[2]

Vicdan sözcüğü Arapça bir ifadedir ve (v-c-d) kökünden türetilmiştir. Sözlükte “bulmak, zenginleşmek, sevmek, üzülmek, öfkelenmek” anlamlarındaki vecd kökünden mastar olan vicdan ve aynı kökten vücdân, cide gibi sözcükler “bolluk, rahatlık, zenginlik”, vecd ise üzüntü ve sevgi manasına gelmektedir.[3][4] Vicdan Arapçada sembolik bir ifadedir ve “vecede” fiil kökünden türetilmiştir. “Vecede” fiilinin mastar kalıbı olan “el-vucud” beş duyu organı aracılığı ile “bulma” yı ifade eder. Bir şeyin tadını, sesini, kokusunu, sertliğini bulmak, fark etmek, algılamak manasını ifade etmektedir.[4][5]

Psikanaliz kuramında vicdan

[değiştir|kaynağı değiştir]

Vicdan kavramıpsikanaliz kuramındabenlik yapısının açıklanmasında ve ruhsal çözümlemenin anlaşılmasında önemli bir yer tutar.Freud'un oluşturduğu psikanaliz kuramına göre ruhsal yapının oluşumunda üç önemli bölüm yer alır. Bunlar;

  • İdyanialt benlik
  • Egoyanibenlikve
  • Süperegoyaniüst benlikkavramlarıdır.Bunlar zihnin işlevleri olarak meydana gelirler ve zihnin oluşumunda rol oynarlar.

İnsanın ruhsal varoluşunun oluşumunda bunlar belirli şekillerde meydana gelirler ve birbirleriyle ilişkili olarak yer alırlar. Buna göreidicgüdüsel ögelerin temsilcisidir, sürekli doyum arar,haz ilkesineve birincil düşünme süreçlerine uyar. Ego ile altbenlikten belirli bir şekilde ayrışarak meydana gelir, böylece insan yavrusunun kendisi ve kendisi olmayanı ayırmaya başlaması söz konusu olur.Dürtülerve doyum arayan ögeler üzerinde hakim olmaya başlar,gerçeklik ilkesinedoğru ilerlemeye başlar. İkincil süreç düşünme biçimleri de bu süreçte meydana gelir. Benlik tüm yaşam boyunca altbenlik ile üstbenlik arasında denge sağlayıcı rolü üstlenir.

Süperegoyani üstbenliğin ortaya çıkışıysa,ödipal karmaşanınçözüldüğü döneme denk düşmektedir ve bu dönemden itibaren artıkbirey insaniyi-kötü, doğru-yanlış gibi ayrımları edinir. Çocuk bu süreçte hem cinsel kimliğini edinmeye başlar hem de toplumsal değer yargılarını edinir. Ruhsal yapının düzenleyici, dizginleyici, yargılayıcı, suçlayıcı ve cezalandırıcı ögesidir süperego. Dolayısıyla da vicdan denilen kavramla bu anlamda özdeştir. Suçluluk duygusu olarak meydana gelen duygular vicdandan yani süperegonun özelliklerinden gelir ve üst benliğin benliği cezalandırmasını gösterir.

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^https://www.turkcenindirilisi.com/m/sozluk/bulunc-duyunc-s161417.html[ölü/kırık bağlantı][yalın URL]
  2. ^Mete Avcı Metheus, 2013,Suçlu İnsan24 Nisan 2013 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
  3. ^Rağıb el-İsfahani (Râğıb el-İsfahani) (2010).Müfredat.Mustafa Yıdız tarafından çevrildi. Çıra Yayınları.ISBN9786059477604.
  4. ^abDaud Ceylan (2017)."Vicdan Kavramına Psikolojik ve Dini Yaklaşımlar".Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi sayfalar= 185-199,3.doi:10.31120/0.2018.35.9 Mayıs 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:4 Nisan2020.
  5. ^Abdulvahit İmamoğlu. "Vicdan Kavramının Psiko-Sosyal Tahlili".Akademik İncelemeler Dergisi.5(1, yıl=2010). Sakarya Ünversitesi. s. 128.ISSN2602-3016.