Çocuk güvenlik kilidi
Çocuk güvenlik kilidi, çocukların tehlikeli şeylere veya içeriklere ulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, dolaplar, çekmeceler, şişeler vb. için özel amaçlı bir kilittir. Küçük çocuklar doğal olarak çevrelerini merak ederler ve her zaman keşfederler ancak tehlikeli maddelerden veya durumlardan habersiz olabilecekleri için sonuçlar ölümcül olabilir. Çok sayıda zehirlenme vakası, parlak renkli hapları yemekten veya temizleme solventlerini dökmekten kaynaklanmıştır.
Konteynerler
[değiştir | kaynağı değiştir]Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1970'ten beri, potansiyel olarak tehlikeli ilaçlar ve ev temizlik ürünleri için tüm kaplarda çocuk güvenliği kilitleme mekanizmaları zorunludur. Bu yasalar Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu tarafından yürütülür. Bu kilitleme mekanizmaları çeşitli şekillerde olabilir, ancak en yaygın olanı, kapak bükülürken bir tırnağın sıkıca bastırılmasını gerektiren bir tasarımdır. Şişeyi açmak için büyük bir güç ve el becerisi gerekli değildir, ancak süreç kasıtlı olarak sezgisel değildir ve dikkatsizce hap yiyebilecek çocuklar açma talimatlarını deşifre edemezler. Ebeveynler ve vasiler, hiçbir kilitleme cihazı kusursuz olmadığı için bu tür kapları çocukların erişemeyeceği bir yerde tutmaları konusunda kesin bir şekilde uyarılır[1] Güvenlik için ilaç ve hapları yüksek dolaplarda (bazen kilitli) tutmak evlerde yaygın bir uygulama oldu. Ancak, temizlik maddeleri hala genellikle erişilebilir oldukları lavaboların altında tutulmaktadır.
Dolap kapıları
[değiştir | kaynağı değiştir]Başka bir kilit türü, kolay açılmayı önlemek için çekmecelere, dolaplara veya diğer açılabilir eşyalara kolayca takılabilen ucuz bir cihazdır. Bir tarafında kör kancalı bükülebilir plastik bir çubuktan oluşur ve çekmecenin veya dolabın içinde bulunur. Kanca, çekmecenin veya kapının bir kısmına takılır ve çubuk, kancayı ayırmak için aynı anda aşağı doğru bükülmedikçe açılmayı önler. Bu cihazlar evcil hayvan sahiplerine de yardımcı olur — tipik bir ev kedisi, yiyecekle dolu bir dolabı patileriyle açabilir, ancak kanca mekanizmasını çalıştırmakta güçlük çeker. Ayrıca uzaktan kumanda ile etkinleştirilen elektromanyetik kabin kilitleme cihazları da vardır.
Bazı kilitler, özellikle çocuk koruması için mevcuttur. Bu kilitler, diğer kilit tasarımıyla aynı işleve sahiptir: değerli eşyaları, yiyecekleri veya istenmeyen misafirlerden gelen tehlikeleri kilitlemek. Ancak bu kilitler, kayış benzeri bir kilidi andıran bir tasarıma sahiptir. İki yapışkan etiketle yapıştırılır ve küçük bir sürgü ile açılır. Bu kaydırıcı, ilaç/temizlik ürünü kapları gibi daha küçük çocukların açması zor olacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Mandal tasarımı nedeniyle, sadece dolaplara değil, aynı zamanda benzeri diğer nesnelere de bağlanabilir. Buna buzdolapları, tuvaletler, çöp kutuları, çekmeceler, mikrodalgalar vb. dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir...
Manyetik güvenlik kilitleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Son yıllarda manyetik anahtarla açılan yeni gizli manyetik dolap kilitleri yaygınlaştı. Avantajları, dekoru temiz ve pürüzsüz bırakırken, kulpsuz bile dolapları ve çekmeceleri kilitleme yeteneğidir.
Otomotiv
[değiştir | kaynağı değiştir]7 Haziran 1949'da Joseph M. Schumann tarafından patentli[2] çocuk güvenlik kilitleri, arka koltuktaki yolcuların hem transit sırasında hem de araç dururken kapıları açmasını önlemek için çoğu arabanın arka kapılarına yerleştirilmiştir. 1985'te Federal Düzenlemeler Yasasında yapılan bir güncellemeyle ABD'de satılan araçlar, tüm modellere arka kapı çocuk güvenlik kilitleri takmaya başladı. Çocuk güvenlik kilitleri olarak anılsa da, bu cihaz, kilitli kapının iç kolunu kullanan herhangi bir yolcu için iç kapı kolunun çalışmasını engeller, arka cam indirilmedikçe ve dış kol devreye girmedikçe veya yolcu ön sürücü koltuğuna geçmedikçe çıkışı engeller.
Kilit, tipik olarak, yalnızca kapı açıkken erişilebilen kapının kenarındaki küçük bir anahtar aracılığıyla devreye girer. Bazı arabalar,[3] çocuk kilidi kontrolünü yalnızca bir anahtarla çalıştırılabilen döner bir mekanizma olarak uygular. Bu tasarım, çocuk kilidinin yerinde kalmasını sağlayarak kapı açıkken yolcuların kilit konumunu değiştirmesini engeller. Kapı kapatıldığında, bu iki mekanik tip çocuk kilidinin kontrolü yolcular için tamamen erişilebilir değildir. 1999 yılından itibaren[4] üreticiler bir aracılığı sürücü konumundan Kapı kontrol ünitesi yoluyla aktif edilen elektronik çocuk kilidi kullanmaya başladı,[5] 1982 gibi erkenlerde Nissan, Pulsar/Cherry lerde elle, uzaktan kumandalı çocuk kilitleri sundu[6]
49 CFR 571.206 S4.3.1, 'ye göre güvenlik kilidi devreye girdiğinde, yolcuları aracın içinde etkili bir şekilde kilitlerken "iç kapı kolunun veya diğer iç mandal serbest bırakma kontrolünün çalışmasını engeller ve kapının kilidini açmak ve iç kapı kolunu veya diğer iç kapı kolunu çalıştırmak ya da başka iç mandal serbest bırakma kontrolü için ayrı eylemler gerektirir" .
Havuz Çiti
[değiştir | kaynağı değiştir]Havuz alanını daha güvenli hale getirmek için havuz çitlerine çocuk güvenlik kilitleri takılabilir.
Avustralya'da havuz çitleri yasalarca zorunludur. Kilidin, çitin havuza bakan tarafına takılması zorunludur, böylece giren herkes sınırın üst kısmına ulaşmak zorunda kalacaktır. Aksi takdirde, çocuk güvenlik kilidi en az 1.8 metre (5.9 fit) yerden uzajkta olmalıdır.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Çocuklara dayanıklı ambalaj
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Child-resistant does not mean Childproof". Pharmacy Times. May 2007. 15 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2009.[ölü/kırık bağlantı]
- ^ "Schumann, Joseph M (1949) US Patent No US2629246A. Retrieved from". 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021.
- ^ Lincoln 2017-MKX : Child Safety Locks (PDF), Lincoln Motors, 2017, 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 18 Kasım 2019
- ^ "Vogel, Mark S (1999) 'US Patent No US6157090A'. Retrieved from". 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019.
- ^ Volvo V40 2015 AT1420: Child safety locks - electrical activation, Volvo Cars United Kingdom, 2015, 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Ocak 2019
- ^ De Leener (10 Mart 1983). "Essai Détaillé: Nissan Cherry 1.7 GL Diesel" [Detailed Test]. Le Moniteur de l'Automobile (Fransızca). Brussels, Belgium: Editions Auto-Magazine. 34 (764): 40.