İçeriğe atla

Virgin Galactic

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Virgin Galactic
Kuruluş2004
KurucuRichard Branson
Genel merkezi,
Önemli kişilerRichard Branson
Will Whitehorn
Çalışan sayısı823
Web sitesiwww.virgingalactic.com

Virgin Galactic Sir Richard Branson tarafından kurulmuş, Virgin grubuna dahil şirkettir. Şirket ticari uzay yolculuğu seferleri düzenlemek için kurulmuştur.

Virgin Galactic'in amacı profesyonel olmayan astronotları uzaya, 100 kilometre yüksekliğe, atmosferin dışına çıkararak uzay gezisi yapmalarını sağlamaktır. Bu sayede yerçekimsiz ortamı altı dakikaya kadar deneyimleyip, dünyayı uzaydan izleyebileceklerdir. Her koltuk 200.000 dolara sahip bulacaktır. Şirket başkanı Will Whitehorn'a göre, 2007 Kasım'ına kadar 200 koltuk satılmıştır. Planlanan ilk uçuş 2009 yılında yapılacaktır.

Bu yeni sektörde, ilk özel uçuşlar Rus Uzay ajansı tarafından yapılmıştır. Fakat alt yörünge uçuşu yapabilen ilk taşıt, şirketin SpaceShipOne isimli uzay gemisidir. Burt Rutan tarafından bunun daha gelişmiş bir sürümü tasarlanmıştır, SpaceShipTwo. SpaceShipTwo, 2'si teknik ekip olmak üzere, 8 kişi taşıyabilir.

Rezervasyonlar ve fiyatlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk 100 biletin ön ödemesi 200.000 dolar olarak belirlense de sonraki 400 bilet için bu rakam 100.000 - 175.000 dolar aralığında olacaktır. Bu aşamadan sonra her biletin ön ödeme ücreti 20.000 dolar olacaktır.

Sir Branson'a katılma niyetlerini söyleyenler arasında aktör William Shatner, tasarımcı Philippe Starck, müzisyen Dave Navarro ve Moby, Paris Hilton, Sigourney Weaver, yönetmen Bryan Singer ve Stephen Hawking bulunmaktadır. İlk uçuş Branson ve yakınındaki kişiler için ayırtılmıştır.

Ekim 2014 Kazası

[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde yapılan test uçuşları sırasında, SpaceShip Two yere çakıldı. Araçta bulunan mürettebatlardan biri hayatını kaybetti, diğeri ağır yaralandı. Görgü tanıklarının aktardığı bilgiye göre araç yaklaşık 13 bin metrede aracı 100 km yüksekliğe çıkaracak roketi ateşlediği anda infilak ettiği iddia edildi.[1]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]