İçeriğe atla

Apollo-Soyuz Test Projesi

Koordinatlar:21°52′K162°45′B/ 21.867°K 162.750°B/21.867; -162.750(Apollo–Soyuz Test Project landing)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Apollo-Soyuzsayfasından yönlendirildi)
Apollo - Soyuz kenetlenmesinin temsili resmi, 17 Haziran 1975

Apollo - Soyuz Test Projesi (ASTP),ABDveSSCB'nin ortaklaşa yürüttüğü bir uzay projesi, ilk uluslararası insanlı uzay uçuşu.

Ortak bir Amerikan-Sovyet uçuşu için görüşmeler 1969'da başladı. Bu uçuştaSalyutveSkylabistasyonlarının kullanılması önerileri reddedildi. Bunun yerine, uzayda acil kurtarma operasyonları için hem Amerikan hem Sovyet uzay araçlarına uygun bir kenetlenme mekanizması geliştirildi. 1970'te projenin çalışma grubu oluşturuldu. Mayıs 1972'de konuyla ilgili Amerikan-Sovyet antlaşması imzalandı.

Sovyetler, ASTP için geliştirdikleri Soyuz kapsülünü ve kenetlenme mekanizmasını test etmek için 2 Aralık 1974'teSoyuz 16'yı uzaya gönderdiler. Bu denemede ayrıca ABD ve Sovyet yer kontrol ekiplerinin birlikte çalışmasının provası da yapıldı.

ASTP'ye katılanSoyuz 19,uzayadamlarıAleksey LeonovveValeri Kubasovile 15 Haziran 1975'teBaykonur Uzay Üssü'nden havalandı.

Amerikan Apollo aracı ise Thomas Stafford, Vance Brand ve Deke Slayton'dan oluşan mürettebatı ile aynı günKennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

17 Haziran 1975'te AmerikanApollove SovyetSoyuzaraçları kenetlendiler. Uzayadamları bazı seremonileri yerine getirdikten sonra birbirlerinin uzay gemilerine geçerek incelemeler ve muhtelif deneyler yaptılar.

Kenetlenmeden 44 saat sonra iki uzay aracı birbirinden ayrılarak 50 m kadar uzaklaştılar. Apollo uzayaracı, gölgesini Soyuz'un üzerine düşürerek yapay birgüneş tutulmasıyarattı. BöyleceSoyuz'daki uzayadamlarıGüneş'in taç tabakasının fotoğraflarını çekebildiler. Bu deneyden sonra iki uzayaracı tekrar kenetlendi.

ASTP uçuşu sırasında Sovyet uzayadamıAleksey Leonov(ters), Amerikalı meslektaşı Donald Slayton (düz) ile samimi bir pozisyonda, 12 Haziran 1975

Üç saat daha kenetlenen uzayaraçları, ikinci ve son kez ayrıldılar. Uzayaraçları 40 m mesafedenmorötesiemilim deneyini gerçekleştirdiler. Bu deney,yörüngeyüksekliğinde oksijen ve azot elementlerinin tam miktarını tespit etmek amacıyla yapılmıştı.

Bundan sonra uzayaraçları ayrılarak kendi yollarına gittiler. Soyuz 19, 21 Temmuz'daKazakistan'a indi. Apollo ise bir dizi deney daha gerçekleştirdikten sonra, 24 Temmuz'da Dünya'ya döndü. Ancak Apollo'nun inişi sırasında az kalsın bir felaket yaşanıyordu: Bir hata sonucu, iniş sırasında Apollo'nun otomatik doğrultu düzeltme sistemi açık kalmıştı. Paraşütler açıldığında kapsül şiddetle sallandı ve buna otomatik tepki veren doğrultu düzeltme motorları hızla çalışmaya başladı. Bu sırada kapsül çoktan atmosfere girmiş olduğundan, hava süpapları açıktı ve roket gazları kapsüle dolmaya başladı. Uzayadamları roketleri kapatana kadar içeri çok miktarda gaz ve duman girdi. Uzayadamları yere inene kadar boğulma tehlikesi atlattılarsa da ciddi bir zarar görmediler.

ASTP, uzayda milletlerarası bir kurtarma çalışmasının yapılması için gerekli teknolojinin gelişmesini sağlamış ve bir prova görevi görmüştür. Ancak uzay çalışmalarının geneli düşünüldüğünde, bir iyi niyet gösterisi olmaktan öteye gitmemiştir. Bu tür bir kurtarma operasyonunu gerektirecek herhangi bir durum ortaya çıkmamıştır.

ASTP, Apollo uzayaracının son uçuşu olmuştur. ABD, bundan sonra insanlı uçuşlara altı yıl ara vermiş ve ancak1981'de uzay mekiği ile tekrar başlamıştır.

ASTP, iki süper gücün bir arada yürüttüğü ilk insanlı uzay uçuşu olduğundan,Uzay Yarışı'nı sona erdiren olay olarak yorumlanmaktadır. İki ülkeninuzay alanındaki rekabetinisona erdirse de,Soğuk Savaş,ASTP'den sonra da devam etmiştir.