İçeriğe atla

Araba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kağnı

Araba(tekerlekli taşıt), yolcu ve yük taşımaya uygun tekerlekli,motorluveya motorsuz hareket edebilen her türlükaraulaşımtaşıtı.[1]Motorsuz olanlar hayvanlarla ya da insanlar tarafından yürütülür.Çekçekler,el arabalarıinsan gücüyle yürürken,kağnı,öküzvemandayla;faytonve benzeri arabalaratile,otomobil,kamyonvb.motordanaldığı güçle yürütülür.Keçilerinçektiği hafif arabalar da vardır.

Kelimenin kökeni

[değiştir|kaynağı değiştir]

Araba kelimesi ilk kezCodex Cumanicus'ta geçmektedir.Sakacarraha (at arabası) ses evrimi ileZentçeraθaaynı anlamda ve eşkökenliSanskritçerátha(ata koşulan tören arabası) eşkökenliArapçaarrādat(عرّادة ) (iki tekerlekli savaş arabası) eşkökenliLatinceraeda(dört tekerlekli at arabası).[2]

Arabaların M.Ö. 3000 yıllarındatekerlekve kızağın bulunmasından sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk çağ kavimlerinin (Sümer,Mısır,Yunan,Asur) arkası açık iki tekerlekli savaş arabaları kullandıkları bu dönemle ilgili adak heykelciklerinde görülmektedir.

İki tekerlekli ve parmaklıklı ilk arabaları M.Ö 2000'li yıllarda savaş amacıylaHititlileryapmıştır.Frigler,Yunanlar ve Romalılar dağlık ve sarp bölgelerde arabaların devrilmemesi için teker açıklığı kadar mesafede birbirine paralel giden oyuk yollar yaptığı bilinmektedir.

9. yüzyıldan itibaren arabaların üstü kapatılmaya başlanmış ve 1400’lü yıllardan sonra arabalarda yay makas kullanılarak sarsıntıların azaltılmasında önemli başarılar sağlanmıştır. Yine aynı dönemdeUzak Doğu’daçekçek,Anadolu'dakağnı,Almanya'da koçu arabaları yapılmıştır.

Fayton ve kupa yapımına 1500'lü yıllardaİngiltere'de, 17. yüzyıldaBerline'lerFransa'da başlanmıştır. Demiryolu ulaşımının başlaması ve 20. yüzyıldaotomobilleringeliştirilmesi ile atlı arabaların önemi oldukça azalmıştır.

OsmanlılardaTanzimat'a kadar yalnızca padişahlar,şeyhülislamlarvekazaskerlerarabaya binebilmekteydi. Tanzimat’tan sonra bu araba ayrıcalığı kaldırılmış, ikinci Meşrutiyet'ten sonra ise kadınlarla erkekler aynı arabaya binmeye başlamışlardır.

İstanbul’da ilk kullanılan araçlar öküzle çekilen koçu arabaları olmuştur. Ardındantalikalarkullanılmış, binek olarak da fayton,landonve Berline tipi arabalara binilmiştir.

Türkiye'de 1950'li yıllara kadar İstanbul'dafaytonabinilirken, 1964 yılına kadarAnkarasokaklarında fayton dolaşmıştır. Günümüzde ise İstanbul Adalarda,İzmir'de ve kıyı kentlerimizde turistik amaçlarla fayton taşımacılığı yapılmaktadır. Özellikle Gökçeada ve Bozcaada'da vardır.

Avustralya'da eski bir at arabası

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^araba11 Mayıs 2011 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.,Türk Dil Kurumu,21 Mart 2011 tarihinde erişilmiştir
  2. ^Nişanyan Etimolojik sözlük29 Ekim 2013 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.,Sevan Nişanyan,Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü,genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 3. Basım, Adam Yay. 2007ISBN 9754188684,21 Mart 2011 tarihinde erişilmiştir