Bayramilik
Makale serilerinden |
BayramilikveyaBayramiyye Tarikatı,kurucusuHacı Bayram-ı Veli'nin (1352-1429) adına izafetenBayramîyye Tarikatıolarak tanınmıştır.Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocasıSafev’îyyeşeyhiHoca Alâ ed-Dîn AliErdebilî'nin talebelerindenŞeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'ninAksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı[1]olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Bayramîyye Tarikatı
[değiştir|kaynağı değiştir]Bayramiyye tarikatı;Hacı Bayram-ı VelitarafındanHalvetiyyeveNakşibendiye'ninEkberîsufidüşünce tarzı altında harmanlanarak birleştirilmesi ile kurulmuş birtasavvufyoludur.
İlkeleri
[değiştir|kaynağı değiştir]Tarikatta üç temel unsur vardır. BunlarCezbe,Muhabbet,Sırr-ı İlahîolarak sıralanırlar.
KulunAllah'a doğru aşk ile çekilmesineCezbe,Allah'ın kulu kulun da Allah'ı sevmesineMuhabbetdenir. Bayramilikte bu ikisini elde eden mürid ilahî sırrı elde etmek için çaba gösterir.
Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyazkeçedenbirbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi. Bu başlığın üzerine yeşil renkli sarık sarılırdı.
Günümüzde devam etmemekle birlikte, etkileriAziz Mahmud Hüdayi'nin kurduğuHalvetiyeyolunda ve mutasavvıf yazarİsmail Hakkı Bursevî'nin eserlerinde görülmektedir.
Kolları
[değiştir|kaynağı değiştir]Hacı Bayram-ı Veli'nin ölümünden sonra tarikat, müridleri üzerindenAkşemsettin'a atfedilen(Şemsîyye-î Bayramîyye Tarikatı),Bıçakçı Ömer Dede(Şeyh Emir Sıkkinî)'ye atfedilen(Melâmetîyye/Melâmîyye-î Bayramîyye Tarikatı),[2]ve Akbıyık Sultan'a atfedilen(Celvetîyye-î Bayramîyye Tarikatı)olmak üzere üç ayrı kola ayrılarak devam etmiştir.
Konumu
[değiştir|kaynağı değiştir]Ayrıca bakınız
[değiştir|kaynağı değiştir]- Hacı Bayram-ı Veli
- Halvetiyye
- İbn Arabi
- Ekberilik
- Akşemseddin
- Muhammed Nur'ül Arabi
- Niyâzî-i Mısrî
- Halvetiye
- Aziz Mahmud Hüdayi
- İsmail Hakkı Bursevî
- Safranbolulu Mehmed Emin Halvetî
Kaynakça
[değiştir|kaynağı değiştir]- ^Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi: "Bayramiyye" maddesi,Fuat Bayramoğlu ve Nihat Azamat, 1992, İstanbul, c.5, s.270.
- ^Dünkü ve BugünküMelâmîler,Abdurrahman Cerrahoğlu, Bayram Yayıncılık, İstanbul, 1984.
- ^Balcıoğlu, Tahir Harimî,Türk Tarihinde Mezhep Cereyanları,Ahmet Sait Baskısı, 271 sayfa, Kanaat Neşriyatı, Istanbul, 1940.