İçeriğe atla

Estonca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Estonca
Eesti keel
Ana dili olanlarEstonya
Konuşan sayısı1,1 milyon (2012)
Dil ailesi
Yazı sistemiLatin alfabesi
Dil kodları
ISO 639-1et
ISO 639-2est
ISO 639-3[[ISO639-3:her ikisi de:
est
ekk|her ikisi de:
est
ekk]]

Estonca(eesti keel),Estonya'nın resmî dilidir. 1,1 milyon Estonya vatandaşına ek olarak on binlerce Estonyalı göçmen tarafından konuşulan dil.Ural Dil Ailesi'ninFin-Ugor dilleri'ne mensuptur. Dil,Finceyeoldukça benzemektedir. Dili ailedeki diğer dillerden ayıran en önemli özellik,kısa,uzunveçok uzunolmak üzere üç farklı tonlama barındırmasıdır.

Genel[değiştir|kaynağı değiştir]

Estonya'da13. yüzyıldan1918 yılına kadar hüküm süren Kuzey Haçlılarının etkisi nedeniyle ülke,Danimarka,Almanya,İsveç,Rusyagibi Cermen veya Slav halkların etkisinde kaldı. Bunun bir sonucu olarak geçmişte Estonca verilen eserler oldukça azdır. Bu dilde verilen eserlerin sayısındaki en belirgin artış, 19. yüzyıldakiAydınlanma Çağısüreciyle başladı. Her ne kadar Baltık Cermenleri arasında, Estonya'yı Cermenlerle kaynaştırma düşüncesi yaygın olduysa da, Estonya'nın tarihi olarak aydınlanması ve Cermen istilası öncesindeki Eston kültürünün benimsenmeye başlanmasıyla Estonlar, Danlara ve Almanlara karşı bağımsızlık savaşlarına başladılar.[1]

Estonya Bağımsızlık Savaşı'nın ardından, Estonca da hemen ülkenin resmî dili haline getirildi.II. Dünya Savaşı'ndaSovyetler Birliğitarafından ele geçirilen Estonya'nın resmî dilleri arasına Rusça da eklendi.[2]Yetmişlerin ikinci yarısında, iki dil bilme baskısı nedeniyle, ülkede Rusça bilenlerin sayısı ivmeyle arttı. Rusça, Estonlara, diğer Sovyet ülkelerinde olduğu gibikardeş halkların diliolarak tanıtıldı ve çocuklara erken yaşlarından itibaren bu dil öğretildi. Her ne kadar Eston olmayan Estonya vatandaşlarına okullarda Estonca öğretimi zorunlu olsa da, birçok kişi tarafından bu gereksiz görüldü.[3]PerestroykaDönemi sürecinde, Ocak 1989'da Estonca yasası kabul edildi. Sovyet Rusyası'nın dağılmasıyla beraber Estonya bağımsızlığını ilan etti ve Estonca, tekrar devletin tek resmî dili oldu.

Eston Edebiyatı[değiştir|kaynağı değiştir]

Bilinen en eski Estonca yazıtlar 13. yüzyıldan kalmadır.Livonyalı Henry'nin vakayınamesi olanOriginates Livoniae,Estonca yer isimleri, kelimeler ve cümle parçaları barındırır. Günümüze kadar gelen ve baştan sona Estonca olan en eski yazıtlar ise Kullamaa duaları olarak bilinen yazıtlar olup 1524 ve 1528 yıllarından kalmadır.[4]1525 yılında, Estonca yazılan ilk kitap basıldı. KitapLuteranel yazmalarından biridir. Ancak bu kitabın alıcısına asla ulaşmadığı ve basımından kısa süre sonra yok edildiği bilinmektedir. Yine günümüze kadar gelen ilk Estonca kitap ise 1535 yılında S. Wanradt and J. Koell tarafından yazılan ve hemAlmanca,hem Estonca olan Luteran soru cevap formatındaki kitaptır. Bunun dışında 1627'de din adamlarının kullanması için Almanca yazılan bir Estonca dilbilgisi kitabı basıldı.[5]1686'daYeni Ahit'in bir kopyasıGüney Estoncaya,1715'te ise Estoncaya çevrildi. Daha sonra iki lehçe, Anton Thor Helle tarafından Kuzey Estonca lehçesi üzerine tekrar birleştirildi. Eston Edebiyatı'nda verilen en çok eser19. yüzyılda,Estofilidöneminde (1750-1840) yazılmıştır.

Milli Eston Edebiyatı ise 1810'dan sonra ortaya çıktı veKristjan Jaak Petersongibi şairlerin felsefi şiirleri yayımlandı. 1525'ten 1917 yılına kadar 14.503 eser yayımlanırken, 1918 yılı ile 1940 yılları arasında 23,868 eser yayımlandı. Modern dönemdeJaan Kross[6]veJaan Kaplinski[7]Estoncadaki en bilinen ve kitapları en çok dile çevrilen sanatçılar olarak kaldı.

Sınıflandırma[değiştir|kaynağı değiştir]

Estonca,Ural dillerininBaltık-Fin dillerikoluna mensuptur. Bu nedenle Estonca, birçok özellik bakımındanFinceile oldukça yakın olduğu gibi,Avrupa'daHint-Avrupa dillerinemensup olmayan birkaç dilden biridir. Her ne kadar kültürel sürecin etkisiyle Estoncada birçok komşu dillere ait sözcük bulunsa da, Estonca yine de yakın dillerden olanİsveççe,Letonca,Rusçagibi dillerin hiçbirine benzememektedir.

Estonca, Avrupa dillerinden Fince dışındaMacarcaile yakın akrabadır. Ancak bu iki dil arasında da oldukça belirgin farklar mevcuttur. Estonca, Fince ve Macarca ile beraber sondan eklemeli bir dildir. Dilde sözcüklere birçok ek getirilerek oldukça uzun sözcük kurabilmek mümkündür. Ancak Estonca, diğer tüm Ural dillerinden farklı olarakünlü uyumuözelliğini kaybetmiştir. Ancak eski Estonca metinlerde bu uyuma rastlamak mümkündür. Tüm bunların dışında Estonca, sözcük sonlarındaki seslerin aşınması özelliğine sahip olup, hemen hemen tüm günlük konuşmada bu durumla karşılaşmak olasıdır. Estonca, özne-yüklem sırası itibarıyla, Özne-Yüklem-Nesne düzenine sahiptir.

Lehçeler[değiştir|kaynağı değiştir]

Estonca lehçeler Güney ve Kuzey lehçeleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Kuzey Estonca lehçeleri başkentTallinnçevresinde konuşulurken ülkenin de resmi dili olan Estonca bu lehçelerdendir. Güney Estonca lehçeleri iseTartuve çevresinde konuşulur. Bu ana lehçelerin dışında bir de ülkenin kuzeydoğusunda konuşulankirderannikulehçesi mevcuttur.

Kuzey lehçelerikeskveya orta lehçesini de içine alır. Batı lehçeleri veyalääne,Läänemaa,Pärnumaa,SaaremaaveHiiumaa'nın bulunduğusaarte(adalar) ile kuzeybatı kıyılarınınida(doğu) lehçelerine karşılık gelir.

Güney grubuTartu,Mulgi,VõroveSetolehçelerini kapsar. Bunlardan bazıları Güney Estonca lehçelerinin birer parçasıyken, bazıları başlı başına bir dildir. Özetle Võro başlı başına bir dilken Seto da bu dilin bir lehçesi durumuna gelmiştir.

Yazı sistemi[değiştir|kaynağı değiştir]

Alfabe[değiştir|kaynağı değiştir]

Fincede olduğu gibi Estoncada daLatin alfabesikullanılır ve 31 harften oluşur. Eston alfabesinin oluşumundaAlman alfabesininbüyük etkisi vardır. Bunun nedeni Estonyada 19. yüzyıla kadar üst tabakanın Almanca konuşmasıydı. Bundan dolayıä,öveüharfleri Eston alfabesine Alman alfabesinden geçmiştir.

A B C D E F G H I J K L M N O P R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y
a b c d e f g h i j k l m n o p r s š z ž t u v w õ ä ö ü x y

Dile daha sonradan yabancı özel adların yazımında kolaylık sağlamak adınac,q,w,xveyharflerinin de alfabeye eklenilmesine izin verilmiştir.

  • Šnin yerineshvežnin yerinezhyazılabilir.
  • Yabancı kelimeler veya özel isimlerin dışında estoncadaf,z,švežharflerine bulunmaz.
  • ÖveüharfleriAlmanca,İsveççeveTürkçedeolduğu gibi okunur.Äharfi [æ] olarak okunduğu gibiaveeseslerinin ortasına bir ses verir.
  • Õharfinin verdiği ses başlı başına Estonca'ya özgü olup, /ɤ/ şeklinde okunmaktadır. Aynı harfin bulunduğuPortekizcedebu harf daha farklı okunmakla beraber, diğer dillerle karşılaştırıldığındaKazakçadakiұveVietnamcadakiơharflerinin verdiği seslere çok benzemektedir. YineTürkçedeki"ı"harfi ileRusçadaki"ы"harfleri de bu sese yaklaşık bir okunuşa sahiptir.

Fonetik[değiştir|kaynağı değiştir]

Ünlüler[değiştir|kaynağı değiştir]

İnce Kalın
Düz Yuvarlak Düz Yuvarlak
Kapalı [i] [y] [u]
Orta [e] [ø] [ɤ] [o]
Açık [æ] [ɑ]

Estoncada farklı genişlikte ve seste on sekiz ünlü ses vardır.[8]

Ünsüzler[değiştir|kaynağı değiştir]

Çift dudak Diş-dudak Dişeti Arka dişeti Sert damak Yumuşak damak Gırtlak
Patlamalı [p pʲ] [t tʲ] [k kʲ]
Patlamalı-sürtünmeli [m] [n nʲ] ([ŋ])1
Sürtünmeli ([f]) [s sʲ] ([ʃ]) [h]
Daralmalı [ʋ] [l lʲ] [j]
Çok çarpmalı [r]

Estoncada birçok durak mevcuttur. Üç farklı uzunluk mevcut olupb d g,p t kvepp tt kkşeklinde yazılırlar. Diğer ünsüzlerin her biri ise farklı uzunluklara sahiptir. Ancak sadece kısa ve uzun ünsüzlere yazı dilinde yer verilir. Seslilerle beraber, iki segmental uzunluk bölümleri fonemiktir ve üçüncü bölüm ise kesitüstü fonemiktir. Örnekle; 'n' harfi için;lina(sayfa) sözcüğündekinkısa;linna(kentin) sözcüğündekinyarı uzun velinna(kente) sözcüğündekinise çok uzundur. Sonuncu olanın uzunluğu dilbilgisi işareti-hanile izlenilebilirken, telaffuz ederken atlanılır.

Estonca'nın atası sayılanProto-Fincededamaksıllaşma özelliği diğerUral dilleri'nden farklı olarak kaybolmuştur. Ancak Estonca bu özelliğiSlav dilleri'nden tekrar kazanmıştır. Bunun yanında Estoncadaki damaksıllaşma özelliği,Rusçadakindenfarklıdır.

Tonlama[değiştir|kaynağı değiştir]

Estoncada seslerin değişmesi, farklı tonlamadaki ses uzunluklarının farklı dilbilgisi formlarıyla değişmesi yoluyla gerçekleşir.

Nicel değişiklikler (güçlü tonlama: güçsüz tonlama)

  • çok uzun ve uzun ünlülerin değişmesiaaa: aa, eee: ee, ooo: oo, uuu: uu(saal: saali, keelama: keelata, kool: kooli, suur: suure)
  • çok uzun ve uzun ünsüzlerin değişmesinnn: nn, lll: ll(linn: linna, kallama: kallata)
  • uzun ve kısa ünsüzlerin değişmesipp: p, tt: t, kk: k, ss: s(sepp: sepa, võtta: võtan, hakkan: hakata, kirss: kirsi)
  • güçlü ve güçsüz ünsüzlerin değişmesip: b, t: d, k: g(kupja: kubjas, kartma: kardan, vilkuda: vilgub)

Nitel değişiklikler (güçlü tonlama: güçsüz tonlama)

  • uzun ve alçaltılmış uzun ünlülerin değişmesiiu: eo, ua: oa, ue: oe, uu: oo, üi: öe(pidu: peo, tuba: toa, lugema: loen, sugu: soo, süsi: söe)
  • güçsüz ve aşınmış güçsüz ünsüzlerin değişmesib: m, d: n/l/r, s: r(hamba: hammas, kandma: kannan, vars: varre)
  • güçsüz ve yumuşamış güçsüz ünsüzlerin değişmesib: v, d: j, g: j(kaebama: kaevata, rada: raja, märg: märja)
  • güçsüz ve yuvarlanmış güçsüz ünsüzlerin değişmesib: Ø, d/t: Ø, g/k: Ø, s: Ø(tuba: toa, leht: lehe, arg: ara, mesi: mee)

Tonlamaların ad çekimiyle ayrılması

  • tekil yalın ve tekil tamlayan durumu zıt tonlamalara sahiptir (leht: lehe- güçlü: güçsüz,hammas: hamba- güçsüz: güçlü)
  • tekil yalın ve tekilparçasal tanımlıkdurumları aynı tonlamalara sahiptir (leht: lehte- güçlü: güçlü,hammas: hammast- güçsüz: güçsüz)
  • çoğulparçasal tanımlıkdurumu güçlü tonlamaya sahiptir (lehti- güçlü,hambaid- güçlü)

Tonlamaların eylem çekimiyle ayrılması

  • -damastar ve geniş zaman kipleri zıt tonlamalara sahiptir (lugeda: loen- güçlü: güçsüz,hakata: hakkan- güçsüz: güçlü)
  • -mamastar durumu güçlü tonlamaya sahiptir (lugema- güçlü,hakkama- güçsüz)
  • -tudortaçlar güçsüz tonlamaya sahiptir (loetud- güçsüz,hakatud- güçsüz)

Vurgu[değiştir|kaynağı değiştir]

Estoncada vurgu genelde ilk hecededir. Ancak kimi zamanlarda vurgu ikinci heceye kayabilmektedir.Aitäh"teşekkürler",sõbranna"bayan arkadaş" gibi sözcükler, vurgunun ikinci heceye kaydığı sözcüklere örnektir. Yabancı dillerden geçen sözcüklerde de genelde yine asıl dilindeki karşılığındaki vurgu alınır.İdeaal"ülkü",professor"uzman, profesör" gibi sözcükler bunlara örnektir. Vurgu, güçsüz olup, çoğu sözcük eşit vurguya sahiptir.

Dilbilgisi[değiştir|kaynağı değiştir]

Tipolojik olarak Estonca, sondan eklemeli dillerle kaynaşmalı diller arasında bir geçiş görünümü vermektedir. Bunun baş nedenlerinden biri, Cermen halklarının ve dillerinin Estonca üzerinde sürekli etki bırakmasıdır. Estonca isimlerde ve adıllarda cinsiyet yoktur. Ancak birçok durum ekinin sayısı diğerUral dillerineoranla nispeten az olup on dört tanedir.

Eylemlerin dolaysız nesneleri, yükleme durumu veyaparçasal tanımlıkdurumu şeklinde bulunabilir. Yükleme durumu ayrıca tekil durumdaki tamlayan durumu ile ve çoğul durumdaki yalın durumla uyuşur. Estoncada bunun yanında diğerlerinden farklı bir gelecek zaman kipi yoktur. Bu zaman geniş zamanla sağlanır. Aynı şekilde eylemlerde gizli öznenin yaptığı fiilleri açığa çıkarmanın özel formları mevcuttur.

Sözcük haznesi[değiştir|kaynağı değiştir]

Her ne kadar Estonca veCermen dilleritamamen farklı kökenlere sahipse de, Estoncada birçok Avrupa dilleri kökenli sözcüklere rastlanır. Bunun nedeni Estonca'nın sözcük haznesindeki her üç sözcükten birini Cermen dilleri'nden almış olmasıdır. Bu Cermen dilleri'nin başındaAşağı Saksoncagelir. İstatistiksel verilere bakıldığında Estoncada her yüz kelimeden 22-25'i Estonca kökenli olmayıp, bunun %15 kadarıAşağı Saksoncadandır.

Yoktan sözcük üretme çalışmaları[değiştir|kaynağı değiştir]

Estonca plancılarından olanAdo Grenzstein,Estonca'ya yoktan sözcükler üretme girişiminde bulunmasıyla bilinmektedir.[9]Grenzstein'ın icatları arasındakabe(dama oyunu) vemale(satranç oyunu) sözcükleri yer almaktadır.[9]

Estoncadaki en ünlü yenilikçilerden olanJohannes Aavik(1880-1973), yeni birtakım çalışmalarda bulundu. Çalışmaları arasında, baştaFinceolmak üzere birçok sözcüğü Estonca formatıyla dile sokmaya çalıştı. O dönemdeGenç Estonyaoluşumuna katılan Aavik,Tartu'da eğitim aldı. 1921'de hazırladığı sözlükte 4000 sözcük yer almaktaydı ve bunlardan çoğu -sözde- yoktan türetilmişti. Bu sözcüklerin arasında •ese(nesne), •kolp(kafatası), •liibuma(yapıştır-), •naasma(geri dön-), •nõme(aptal), •range(sıkı), •reetma(ihanet et-), •solge(ince, esnek, nazik) (fazla geçerlik kazanamadı) ve •veenma(ikna et-) gibi sözcükler olup günümüzde Estoncada sıklıkla kullanılmaktadır. Her ne kadar 1921'deki sözlüğünde yer almasa da •nentima(kabul et-), •nördima(darıl-), •süüme(vicdan), and •tõik(durum) gibi sözcükler de Aavik tarafından geliştirilmiş olup bu sözcükler de Estoncada yaygın olarak kullanılmaktadır. "[9]

Ancak özellikle Aavik tarafından geliştirilen sözcüklerin büyük kısmı yoktan var edilmemiş olup, çevre dillerdeki karşılıkların Estonlacalaştırılmasıyla elde edilmiştir. Bu dillerin başındaRusça,Almanca,Fransızca,Fince,İngilizceveİsveççegelir. Bu bakımdan Aavik, yabancı sözcük karşıtı olarak nitelendirilememektedir.

Sözcükler ve söz öbekleri[değiştir|kaynağı değiştir]

  • tere:merhaba
  • terviseks:şerefe/sağlığına
  • kuidas läheb?:nasılsın?
  • hästi:iyiyim
  • 'ma olen...:adım..
  • kas sa oled?:adınız?
  • tere tulemast:hoş geldiniz
  • nägemist:güle güle
  • aitäh:teşekkür ederim
  • palun:lütfen/bir şey değil
  • mitte maksab?:ne kadar?
  • vabandust:affedersiniz

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir|kaynağı değiştir]

Vikipedi
Vikipedi
Özgür AnsiklopediVikipedi'ninEstonca (et) sürümü

Sözlükler[değiştir|kaynağı değiştir]

Kayıtlar[değiştir|kaynağı değiştir]