İçeriğe atla

Fatiha Aitova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fatiha Abdulvalievna Aitova
Doğum1866
Kazan,SSCB
Ölüm1942
MilliyetTatar
MeslekEğitmen, sporcu

Fatiha Abdulvalievna Aitova(Tatarca;Fatiha Gabdelvuli kızı Aitova (Yausheva); 1866 - 1942)Tatareğitimci veKazan'daki ilk kadıngymnasium'unun kurucusudur.

Fatiha Aitova,Troitsk şehrindetüccar Abdulvali Yaushev'in kızı olarak doğdu. Yaushev ailesi Müslüman hareketinin aktif katılımcıları ve sponsorları arasında yer alıyordu.Cedidlcilikakımını ve yeni yöntem okulların açılmasını destekliyorlardı.

1887'de Fatiha, zengin Kazan Aitov ailesinden girişimci ve tanınan bir isim olan Süleyman Aitov ile evlendi.[1]

1897'de Aitova, masrafları kendisi karşılayarak Kazan'da fakir ailelerin kızları için bir ilkokul açtı. OkulSukonnaya Sloboda'da yer alıyordu.[2]Başlangıçta okulda iğne işi, nakış ve örgü öğretmeyi amaçladı. 1899'da Aitova, eğitim kurumunu genişletti ve öğretim dört sınıfta yapılmaya başlandı. Okulun eğitim programı arasına yemek pişirme dersleri de eklendi. Ancak okulun ömrü üç yıl sürdü.

1906'da babası Abdulvali Yaushev'in ölümünden sonra büyük bir miras sahibi oldu. Bu paranın önemli bir bölümünü 27 Ağustos 1909'da açılışı yapılan yeni bir kadın okulunun oluşturulmasına yatırdı.[3]İlk yıl 85 kişi okula kaydoldu. Daha sonra kız öğrenci sayısı arttı ve Kazan dışından da kız öğrenciler okula girmeye başladı. 1911'de okulda 120 kadar kız öğrenci okudu. 1913-14'te okulun 220 öğrencisi ve beş sınıfı vardı.

1916'da birkaç başarısız girişimin ardından Fatih Aitova sonunda okulu özel birgymnasium (okul)'adönüştürme izni aldı. Öncesinde o ve kocası, Avusturya-Macaristan (Prag,Viyana) veAlmanya'da(Berlin) okullarında çalışma deneyimini incelemek üzere üç yıl boyunca Avrupa'yı dolaştılar.[2]İlk yıl gymnasium'a 230 kız öğrenci kabul edildi. Yoksul ailelerden ve ziyaretçilerden gelen çocuklar için bir pansiyon açıldı. Aitova'nın okulunda genel doktrin Rus dili, genel ve yerel tarih, genel coğrafya, matematik, cebir, fizik, doğa bilimleri, anatomi, fizyoloji, hijyen, pedagoji, Rusça ve Tatar hat sanatı, çizim ve el sanatları üzerineydi.[3]Gymnasiumdaki dersler yabancı dillerde yapıldı. Arapça, Almanca, İngilizce, Fransızca ve Farsça dilleri öğretildi.

24 Nisan 1917'de Fatiha Aitova, Kazan'da düzenlenen ilk Tüm Rusya Müslüman Kadınlar Kongresi'ne katıldı[4]

Ekim Devrimi'ndensonra, okul ve Fatiha Aitova'nın mülklerinin tamamı Sovyet hükûmeti tarafından kamulaştırıldı. Gymnasium Tatar ortaokuluna dönüştürüldü.[3]

İç SavaşsırasındaAitova Omsk'asürgün edildi, ardındanBakü'deyaşadı.[4]Tatar ÖSSCliderliğinin önerisine rağmen kendisine emekli maaşı bağlanmadı.[2]

Fatiha Aitova, hayatının son yıllarınıMoskova'daoğlunun ailesinin yanında geçirdi. Üç çocuğu da Sovyet rejimi tarafından baskı altına alındı.[2]

Fatiha Aitova, 1942'de Kazan'da öldü ve Novo-Tatar yerleşiminin yakınındaki mezarlığa gömüldü.

Fatiha Aitova okulunun ünlü mezunları

[değiştir|kaynağı değiştir]
  • Sara Garifovna Sadıkova - besteci, oyuncu, şarkıcı.[2]
  • Maryam Mannanovna Rakhmankulova - opera şarkıcısı, besteci.

Kazan'ınMoskova bölgesinde bulunan 12 numaralı Gymnasium adını taşımaktadır.[5]