İçeriğe atla

Felsefe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ÜnlüAntik Yunan filozoflarınbir arada resmedildiğiAtina Okuluisimli fresk (Rafaello,1509-1511)
Doğu Asya felsefesininüç büyük figürünün;Buda,KonfüçyüsveLaozi'nin bir arada resmedildiğisirke tadanlartemalı eser (Kanō Isen'in, 1802-1816)

Felsefeveyadüşünbilim;varlık,bilgi,değerler,gerçek,doğruluk,zihinvedilgibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır.[1][2]Felsefe ile uğraşan kişilerefilozofdenir.

Tarihe bakıldığında felsefenin;fizik,psikoloji,dilbilimgibi günümüzde kendinden ayrı olarak ele alınan çoğu disiplini kapsadığı görülebilir. Örneğin,Newton'ın günümüzde fizik kitabı olarak sınıflandırılan 1687 tarihli eserinin ismi,Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri'dir; fakat 19. yüzyılda araştırma üniversitelerinin büyümesi ve uzmanlaşmanın artmasıyla birlikte, öncesinde geleneksel olarak felsefenin birer parçası olan tüm bu araştırma alanları, felsefeden koparak ayrı birer akademik disiplin haline gelmiştir.

Günümüzde akademik felsefesinin ana dalları arasında;varlığınvegerçekliğindoğasını en temel seviyede inceleyenmetafizik,bilgininveinancındoğasını inceleyenepistemoloji,ahlakıinceleyenetikve doğru akıl yürütmenin kurallarını inceleyenmantıkbulunur. Felsefenin diğer başlıca alt dallarına;bilim felsefesi,din felsefesi,dil felsefesi,estetik,siyaset felsefesivezihin felsefesiörnek gösterilebilir.

FelsefesözcüğüTürkçeye;Arapça"Rumi bilgelik geleneği" anlamına gelenfalsafa(فلسفة) sözcüğünden geçmiştir. Arapçaya iseEski Yunancadaki"bilgelik sevgisi" anlamına gelenphilosophía(φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφία, sophía: "bilgelik" ) sözcüğünden geçmiştir. Bu sözcük ise Eski Yunanca "bilgeliği seven" anlamına gelenphilósophos(φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφός, sophós: "bilge" ) sözcüğünden türemiştir.[3]Philosophíasözcüğünü "hikmet arayışı" olarak çeviren kaynaklar da bulunmaktadır.[4]

Kendinefilozofdiyen ilk kişininPisagor(MÖy.570 -y.495) olduğu kabul edilmektedir.[5][6]Bu bilginin kaynağı,Herakleides Pontikos'tur.[7]Herakleides Pontikos'un güvenilir bir kaynak olmadığını,[8]filozofsözcüğünü ilk kullanan kişininEfesli Herakleitosolduğunu öne sürenler de bulunmaktadır.[8][9]

Tarihteki çoğu okuryazar toplum, "nasıl iyi bir yaşam sürebilirim", "gerçeklik nedir", "nasıl doğruyu bilebilirim" gibi, felsefenin konusu dahilinde olan pek çok sorunun arayışı içinde olmuştur. Bu durum farklı coğrafyalarda felsefenin ortaya çıkmasına neden olmuş, bir Dünya felsefe tarihinden söz etmemizi olanaklı kılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Batı felsefesi,Batı dünyasındakifelsefe geleneğidir. Tarihi MÖ 6. yüzyıldaMilet'te yaşamışThales'e kadar uzanır. Batı felsefesi tarihi;Yunan-Roma kültürününhakim olduğuAntik Çağ felsefesi,Hristiyanlığınhakim olduğuOrta Çağ felsefesiveModern felsefeşeklinde kabaca üç döneme ayrılabilir.

Antik Çağ felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]
Antik Yunan felsefesinin ana figürlerinden biri olan Sokrates, "kentin tanrılarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması" suçlamalarıyla, baldıran zehri içirilerekölüme mahkûm edilmiştir.(Sokrates'in Ölümü,Jacques-Louis David,1787)

Antik Çağ felsefesi, MÖ 6. yüzyılda "her şeyinilkesinedir "sorusuna cevap arayanMiletliThalesile başlamıştır.[10]Thales'ten sonra;Anaksimandros,Anaksimenes,Heraklitos,ParmenidesveEmpedoklesgibi birçok filozof, aynı Thales gibi,varlığavedoğayailişkin sorular sormuşlardır. Felsefede bu dönem,Sokrates öncesi felsefeolarak anılır.

Sokratesile birlikte Batı felsefesi,etikile tanışmıştır. Hiçbir yazılı eser kaleme almayan ve sokak,pazargibi halka açık yerlerde sıradan insanlarla felsefi tartışmalar yapmaktan hoşlanan Sokrates, başta öğrencisiPlatonolmak üzere, Batı filozoflarını derinden etkilemiştir. Sokrates'in bazı öğrencileri;Kinizm,KireneveMegaragibi felsefe okulları kurmuşlardır. Felsefede bu dönem, Klasik Yunan felsefesi olarak anılır.

Sokrates ve Platon ile birlikte Antik Çağ felsefesinin üç büyük figüründen bir diğeri olanAristoteles'in öğrencisiBüyük İskender'in, yaptığı fetihler sonucu arkasında büyük bir imparatorluk bırakarak ölmesiyle,Helenistik dönembaşlamıştır. Bu dönemdeStoacılık,EpikürcülükvePyrrhonculukgibi felsefe okulları kurulmuştur.

Roma döneminde,CiceroveSenecagibi filozofları içinde barındıranRoma felsefesibaşlamıştır.Boethius'un ölümüyle birlikte Antik Çağ felsefesinin son bulduğunu düşünülür.[11][12]

Orta Çağ felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]

Orta Çağ felsefesi,Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılışı sonucu başlayan Orta Çağ döneminde yapılan felsefedir. Yahudi-Hristiyan teolojisi ve Yunan-Roma düşüncesinin etkileri vardır. Bu dönemde tartışılan konular arasında;Tanrı'nın varlığı,imanve aklın doğası,kötülük problemivetümeller problemibulunur.Skolastisizmgibi felsefe okulları bu dönemde ortaya çıkmıştır. Başlıca Orta Çağ filozofları arasında;Augustinus,Thomas Aquinas,Boethius,AnselmusveRoger Baconvardır.Rönesansdöneminde,hümanizmodak merkezi haline gelmiştir.

Immanuel Kant(1724-1804), modern felsefedeki en etkili filozoflardan birisidir.

Erken modern felsefe,17. yüzyıldaThomas HobbesveRené Descartesgibi filozoflarla başlamıştır.[13]Doğa bilimlerininyükselişini takiben, modern filozoflar bilgi için seküler ve rasyonel bir temel geliştirmekle ilgilenmiş; din,skolastik düşünceve Kilise gibi geleneksel otorite yapılarından uzaklaşmıştır. Başlıca modern filozoflar arasında;Spinoza,Leibniz,Locke,Berkeley,HumeveKantbulunur.

19. yüzyıl felsefesiveya geç modern felsefe, 18. yüzyıldaki "Aydınlanma"olarak adlandırılan hareketten fazlasıyla etkilenmiştir. 19. yüzyılda yaşamış önemli filozoflar arasında;Alman idealizmindeönemli bir yeri olanHegel,varoluşçuluğuntemellerini atanKierkegaard,ünlü bir Hristiyanlık karşıtı olanNietzsche,faydacılığınsavunucusu olanJohn Stuart Mill,bilimsel sosyalizminkurucusuKarl Marxve bir başka faydacılık savunucusu olanWilliam Jamesbulunur.

20. yüzyılda felsefede;analitik felsefevekıta felsefesişeklinde bir ayrım gerçekleşmiş;fenomenoloji,varoluşçulukvemantıksal pozitivizmgibi pek çok felsefi gelenek ortaya çıkmıştır (bkz.Çağdaş felsefe).

Orta Doğu felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]

İslam felsefesi dışında

[değiştir|kaynağı değiştir]
Geleneksel olarakVezirPtahhotep'e (y. MÖ 2375– y. MÖ 2350) atfedilen,Ptahhotep'in Özdeyişleriisimli eserden bir sayfa.

Bereketli Hilal'de, bilgelerin deneyim ve öğütlerini paylaştığı; hikâyeler ve atasözleri yoluyla insanlara ahlaklı davranış, pratik yaşam ve erdem konusunda tavsiyeler vermeye çalıştığıbilgelik edebiyatıdiye bir tür vardı.Antik Mısır felsefesinianlamamızın merkezinde yer alan bu türe ait metinler, Antik Mısır'dasebayt( "öğretiler" ) olarak biliniyordu. Bu metinlerin en bilineniPtahhotep'in Özdeyişleri'dir.[14]

AsurologMarc Van de Mieroop'a göre;Babilfelsefesi, bilgiye benzersiz bir şekilde yaklaşan ve yazım,sözlükbilim,kehanet ve hukuk merkezli son derece gelişmiş bir düşünce sistemiydi.[15]Aynı zamandaSümerceveAkadca'ya dayanançok dillibir entelektüel kültürdü.[16]

İslam öncesiİran felsefesi;tek tanrıcılığınveiyi-kötüikiliğininilk destekçilerinden biri olanZerdüştile başlamıştır. Zerdüşt; İran'daManiheizm,MazdekizmveZurvanizmgibi düşüncelerin gelişmesinde etkili olmuştur.

Yahudi felsefesiveHristiyan felsefesi;hem Orta Doğu'da hem de Avrupa'da gelişen felsefi geleneklerdir. Her ikisi deTanahgibi belirli erken dönem Yahudi metinlerini temel alan ve tek tanrı inancını paylaşan geleneklerdir. Geç dönem Yahudi felsefesi, Batı düşüncesinin etkisi altına girmiş ve içerisinden;Haskala(Yahudi Aydınlanması),Yahudi varoluşçuluğuveReform Yahudiliğigibi hareketler ortaya çıkarmıştır.

Bahâîlik'in kurucusuBahâullah'ın oğlu ve halefiAbdülbahâ,Bahâî felsefesini açıklayanBazı Sorulara Cevaplarisminde bir eser kaleme almıştır.[17]

13. yüzyıldan kalma bir Arapça el yazmasında bulunan, öğrencileriyle tartışanSokratestasviri

İslam felsefesi, İslam medeniyetindeki felsefe geleneğidir.[18]İslamdininden ve Yunan, Hint[19]ve İran[20]felsefelerinden etkilenmiştir. GelişimindeYunanca-Arapça tercüme hareketietkili olmuştur.[21][22]İslam felsefesiyle sadece Müslüman filozoflar değil, İslam medeniyetinde yaşamışİbn Meymûngibi Yahudi,Huneyn bin İshakgibi Hristiyan,İbnü'r Râvendîgibi ateist filozoflar da ilgilenmiştir. Bu yüzden kimi felsefe tarihçileri İslam felsefesi terimi yerine, Arapça yazan tüm filozofları kapsayan "Arapça felsefe" veya "Arap felsefesi" terimlerini kullanmayı tercih etmektedir.[23]

Erken dönem İslam felsefesinin,İslam teolojisine odaklanankelâmveYeni PlatonculukveAristotelesçilikyorumlarına dayanan falsafa olmak üzere iki ana dalı vardır.Aristoteles'in eserleri;Kindî,İbn Sinaveİbn Rüşdgibi filozofları derinden etkilemiştir.Gazzâlîgibi bazı filozoflar, Aristotelesçi İslam filozoflarının yöntemlerini fazlasıyla eleştirmiş, metafiziksel görüşlerini sapkınlık olarak değerlendirmiştir.İbn HeysemveBîrûnîgibi birçok İslam düşünürü; aynı zamanda bilimsel yöntem, deneysel tıp ve optik gibi alanlara katkılar yapmışlardır.

İslam felsefesi, özellikleİbn Rüşd'ünAristotelesüzerine olan yorumları başta olmak üzere,[24][25]Batı dünyasındaki entelektüel gelişimleri fazlasıyla etkilemiştir.[26][27]İslam felsefesinin zirve dönemini yaşadığıAltın Çağ'ın, geleneksel olarak 13. yüzyıldaBağdat'ın yağmalanmasıile sona erdiği kabul edilmektedir.[28][29]Bununla birlikte Altın Çağ'dan sonra,aşkın teosofigibi yeni felsefe akımları geliştirilmeye devam edilmiştir.

19. ve 20. yüzyıllardaArap dünyasında,çağdaş İslam felsefesinibüyük ölçüde etkileyen, Arap rönesansı olarak da bilinenNahda(kelime anlamı olarak "Uyanış" ) hareketi gerçekleşmiştir.[30]

8. yüzyılda yaşamışAdi Şankara,üzerine en çok çalışma yapılan Hint filozoflardan biridir.[31][32]

Hint felsefesi (Sanskrit dilinde:darśana,"bakış açısı", "perspektif" ),[33]Hint altkıtasındaortaya çıkmış felsefi geleneklerin ismidir. Hint felsefesinin başlangıcı antik zamanlara dayanır. Hint felsefesinde geliştirilmiş bazı önemli kavramlara;dharma,karma,pramāṇa,dukkha,saṃsāravemokşaörnek olarak verilebilir. Bunun gibi kavramlar; bazı Hint felsefe gelenekleri tarafından kabul edilirken, bazıları tarafından ise reddedilir. Günümüze ulaşan en eski Hint felsefesi metinleri,Geç Veda Dönemi'ne (MÖ 1000–500) ait,Brahmanizmingörüşlerini aktaranUpanişadlardır.

Hindular genellikle Hint felsefe geleneklerini,Vedalarınotoritesini ve onların ileri sürdüğübrahmanveātmanteorilerini kabul edip etmemelerine bağlı olarak, ortodoks (āstika) ve heterodoks (nāstika) şeklinde ikiye ayırmışlardır.

"Ortodoks" gelenekler aynı zamanda "Hindu" gelenekler olarak da bilinir. Ortodoks gelenekler arasında;Sānkhya,Yoga,Nyāya,Vaiśeṣika,MimāmsāveVedāntagelenekleri vardır.

Pāśupata,Şaiva SiddhantaveKeşmir ŞivacılığıgibiŞaivizmgelenekleri; Hindu gelenekler olarak kabul edilmelerine rağmen;Tantragibi metinleri kutsal saydıkları için, mutlak ortodoks olarak kabul edilmezler.

Heteredoks gelenekler, ortodoks geleneklerin zıttı olarak adlandırılan geleneklerdir, fakat heterodoks gelenekler kendilerini bu şekilde adlandırmazlar. Heteredoks gelenekler arasında;Jainizm,Budizm,CārvākaveĀjīvikagelenekleri vardır.

Jain felsefesi;Budizm ile birlikte günümüze kadar hayatta kalmış heterodoks iki gelenekten biridir. Jain filozofları, genellikle kalıcı bir ruh (jiva) kavramını, varlığın özünü oluşturan beş ezeli ve ebedi kategoriden (astikaya) biri olarak kabul eder. Bu kategorilerden diğer dördünü;dhárma,adharma,ākāśavepudgalakavramları oluşturur. Jain filozofları, tüm varoluşun döngüsel, ebedi ve yaratılmamış olduğunu kabul eder.[34][35]Jain felsefesinde geliştirilmiş bir diğer önemli kavramlar;Jain karma teorisi,ahiṃsāolarak bilinen şiddetsizlik doktrini veanēkāntavādaolarak bilinen "çok yönlülük" teorisidir.Tattvārthasūtraismindeki metin, Jain felsefesinin bilinen en eski, en kapsamlı ve güvenilir derlemesidir.[36][37]

Budist felsefe,Buda'nın öğretilerine dayanan felsefedir. Bu öğretilererken budist metinlertarafından muhafaza edilmiştir. Budist felsefe, Hindistan'ınMagadhabölgesinde ortaya çıkmış ve daha sonraDoğu Asya,Tibet,Orta AsyaveGüneydoğu Asyagibi komşu coğrafi bölgelere yayılmıştır.

Uzak Doğu felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]

Afrika felsefesi,Afrikalı insanlartarafından yapılan; Afrika dünya görüşlerini, fikirlerini ve temalarını sunan veya Afrika felsefesi yöntemleri kullanılarak yapılan felsefedir. Modern Afrikalı filozoflar, Afrika felsefesinin ne olduğunu, onun karakteristik özelliklerinin neler olduğunu ve Afrikalı olmanın ne anlama geldiğine cevap bulmak içinetnofelsefeile ilgilenmişlerdir.[38]

Afrika felsefesinde ortaya atılan fikirlere;Ujamaa,Bantuların'Güç' fikri,Négritude,Pan-AfrikanizmveUbuntuörnek olarak verilebilir. Çağdaş Afrika felsefesinde meydana gelen önemli olaylar arasında; felsefede profesyonelleşmenin yaşanmasıyla birlikte Afrika felsefesinin ayrı bir akademik disiplin haline gelmesi veAfroamerikalılartarafından geliştirilensiyahi varoluşçuluğuvardır. Bazı modern Afrikalı filozoflar;Marksizm,Afroamerikan edebiyatı,eleştirel teori,eleştirel ırk teorisi,postkolonyalizmvefeminizmgibi Batı kökenli akımlardan etkilenmiştir.

Amerika yerlileri felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]
Mendoza el yazması'nda bulunan, yıldızları gözlemleyen bir Aztek filozof'un (tlamatini) tasviri.

Amerika yerlileri felsefesi;Amerika yerlileritarafından yapılan ve Amerika'nın çeşitli bölgelerine, kültürlerine göre farklılıklar gösteren felsefedir.

Mezoamerika'dakiAztek felsefesi,tlamatini('bir şey bilen kişi') denilen[39]Aztek filozoflar tarafından geliştirilmiştir. Başlıca Aztek filozoflara;Nezahualcoyotl,Aquiauhtzin,Xayacamach,Tochihuitzin coyolchiuhquiveCuauhtencoztliörnek verilebilir.[40][41]Bu filozoflar aynı zamanda bir şairdir ve aslenNahuatl dilindekieserlerinin bir kısmı, çeşitliAztek el yazmalarıtarafından muhafaza edilmiş, günümüze kadar ulaşmıştır.[40][41]

Bir başka Amerikalı medeniyet olanİnkalar;amawtakunaveyaamautasolarak bilinen, filozof ve alimlerden oluşan bir seçkin sınıfa sahipti. Bu kişiler, İnka eğitim sisteminde; felsefe, teoloji, astronomi, şiir, hukuk, müzik, etik ve tarih gibi alanlarda ders veren öğretmenlerden oluşuyordu.[42][43]Genç İnka soyluları,Cusco'da bulunan Yacha-huasi okulununda bu öğretmenler tarafından eğitiliyor vequipusanatını öğreniyorlardı.[42]

Felsefe tarihinde kadın filozoflar

[değiştir|kaynağı değiştir]
Farklı dönemlerde yaşamış dört kadın filozof. Sol üstten saat yönünde:Kireneli Arete,Héloïse,Mary WollstonecraftvePatricia Churchland

Felsefe tarihindeki filozofların çoğunluğu erkektir. Kimileri, tarih boyunca kadın ve erkeklerin eşit şartlara sahip olmaması yüzünden böyle olduğunu öne sürmektedir.[44]

19. yüzyılın başlarında;Birleşik KrallıkveABD'deki bazı üniversiteler,karma eğitimegeçiş yapmış ve daha fazla kadın akademisyenin yetişmesine olanak sağlamıştır. Bununla birlikte,ABD Eğitim Bakanlığı'nın 1990'lardaki raporları; çok az kadının felsefe bölümünü tercih ettiğini ve kadın akademisyenlerin felsefe fakültelerindeki oranının %17 ila %30 olduğunu söylemektedir.[45]

Felsefe tarihinde ilerleme

[değiştir|kaynağı değiştir]

Antik Çağ'da ortaya atılan pek çok felsefi problem, günümüz filozofları tarafından hâlâ tartışılmaktadır. Akademik felsefe veritabanıPhilPapers'ın profesyonel filozoflar arasında yaptığı 2020 tarihli anket sonuçlarına göre; 1784 filozofun %3.8'i felsefe tarihinde hiçbir ilerleme olmadığını, %46.6'sı az ilerleme olduğunu ve %41.7'si çok ilerleme olduğunu düşünmektedir. Ankete katılan filozofların %8.4'ü ise farklı yönde görüş belirtmiştir.[46]

Bilim felsefesi,bilimile ilgili felsefi problemleri inceleyen felsefe dalıdır. Bilimin temelleri veyöntemigibi problemleri ele alan genel bilim felsefesi;fizik felsefesi,tarih felsefesigibi spesifik bilim dallarının açığa çıkardığı problemleri ele alan özel bilim felsefesi olmak üzere iki ana daldan oluşur.

Dil felsefesi;dilindoğası, kökeni ve kullanımı inceleyen felsefe dalıdır.

Din felsefesi;din,tanrıgibi kavramların; tanrının varlığı lehine ve aleyhine olan argümanların ve dinî bir inanca sahip olmanın akılcı olup olmadığı gibi din ile ilgili felsefi problemlerin incelendiği felsefe dalıdır.

Epistemoloji, bilgi felsefesi veya bilgi teorisi;bilgiyiinceleyen felsefe dalıdır.[47]Epistemologlar doğru bilginin imkanı, kaynakları, sınırları ve ölçütünü araştırır ve aynı zamandahakikat,inanç,gerekçelendirmegibi kavramların doğasını incelerler.[48]

Estetik;sanatın,güzelliğinve zevkin doğasını inceleyen felsefe dalıdır. Estetik, kendinin bir alt dalı olan sanat felsefesi adıyla da bilinir.

Etik veya ahlak felsefesi,ahlakıinceleyen felsefe dalıdır. Ahlakın doğasını inceleyenmetaetik,eylemlerin hangi kıstasa göre ahlaklı olup olmayacağını inceleyennormatif etikvekürtaj,idam,ötanazigibi spesifik somut eylemlerin ahlaklı olup olmadığını inceleyenpratik etikolmak üzere üç ana daldan oluşur.[49]

Mantık, doğru akıl yürütmenin kurallarını inceleyen felsefe dalıdır.

Metafelsefe veya felsefenin felsefesi, felsefenin doğasına ilişkin yapılan araştırmadır.[50]Metafelsefede; "felsefe nedir", "felsefenin amacı ne olmalıdır" ve "felsefe nasıl yapılmalıdır" gibi sorulara yanıt aranır.[51]Çoğu felsefe dalının;metaepistemoloji,metaestetik,metaetikvemetametafizikgibi kendi metafelsefe alt dalı vardır.[52]Metafelsefe teriminin doğuşu 20. yüzyıla dayansa da; konu edindiği sorular felsefenin kendi kadar eskidir, kökeniAntik YunanveNyayafelsefesine kadar dayandırılabilir.

Metafizik,varlığınvegerçekliğindoğasını en temel seviyede inceleyen felsefe dalıdır. Metafizikçiler; varlık,zaman,nedensellik,gerçeklik,nesnelerveniteliklergibi kavramları incelerler.

Siyaset felsefesi

[değiştir|kaynağı değiştir]

Siyaset felsefesi;hükümetvebireylerarasındaki ilişkinin;devlet,özgürlük,adalet,mülkiyet,hakvehukukgibi kavramlar gibi siyaset ile ilgili temel felsefi problemlerin incelendiği felsefe dalıdır.

Zihin felsefesi,zihnindoğasını ve bedenle ilişkisini inceleyen felsefe dalıdır. Bilim ile en iç içe olan felsefe dallarından biridir vebilişsel bilimile yakından ilgilidir.

Profesyonel felsefe

[değiştir|kaynağı değiştir]
JeologCelâl Şengör,bilim yapmak için felsefe bilmenin önemli olduğunu söylemiştir.[53]

Günümüzde felsefe bölümünden mezun olan kişiler genellikle üniversitelerde ders veren, araştırmalar yapan ve yayımlayan profesyonel filozof olurlar;[54]fakat felsefe bölümünden mezun olup; hukuk, gazetecilik, din, bilim, siyaset, işletme veya çeşitli sanat dalları gibi felsefe dışındaki alanlarda işler yapan kişiler de vardır.[55][56]Rock müzisyeniHarun Tekin,[57]komedyenRicky Gervais,PapaII. Ioannes Paulus,yönetmenTerrence Malick,Eski Türkiye Milli Eğitim BakanıHasan Âli Yücel,Vikipedi'nin kurucularındanLarry Sangerbu kişilere örnek verilebilir.[58][59]

Günümüzde felsefeye dikkate değer katkılar yapmış filozoflara, ilk kez 2016 yılında verilmeye başlanan bir milyon dolar değerindekiBerggruen Ödülübaşta olmak üzere,[60]birçok ödül verilmektedir. Bazı filozoflar, günümüzde felsefenin çoğunlukla profesyonel filozoflar tarafından yapılır hale gelmesinin ve halkla arasında bu denli mesafe olmasının; felsefeyi köklerinden uzaklaştırdığını, felsefenin kendine zarar verdiğini iddia etmiştir.[61]

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^Jenny Teichmann and Katherine C. Evans,Philosophy: A Beginner's Guide(Blackwell Publishing, 1999), p. 1: "Philosophy is a study of problems which are ultimate, abstract and very general. These problems are concerned with the nature of existence, knowledge, morality, reason and human purpose."
  2. ^A.C. Grayling,Philosophy 1: A Guide through the Subject(Oxford University Press, 1998), p. 1: "The aim of philosophical inquiry is to gain insight into questions about knowledge, truth, reason, reality, meaning, mind, and value."
  3. ^Sevan Nişanyan.felsefe.Nişanyan Sözlük.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.
  4. ^Cevizci, Ahmet (Şubat 1999).Felsefe Sözlüğü(3 bas.). İstanbul: Paradigma Yayınları. s. 332.
  5. ^Kenny, Anthony (Nisan 2017).Antik Felsefe.Batı Felsefesinin Yeni Tarihi (1 bas.). İstanbul: Küre Yayınları. s. 31.ISBN9786059125604.
  6. ^Kaya, Mahmut (1995).Felsefe.12.İstanbul:TDV İslâm Ansiklopedisi.ss. 319-330. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 21 Aralık 2022.
  7. ^Diogenes Laertios(Şubat 2003).Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri(1 bas.). İstanbul:Yapı Kredi Yayınları.s. 16.ISBN9789750805356.
  8. ^abAkarsu, Bedia (1998).Felsefe Terimleri Sözlüğü.İstanbul: İnkılâp. s. 80.ISBN9751000238.
  9. ^Hançerlioğlu, Orhan (Mart 2018).Felsefe Sözlüğü(24 bas.). İstanbul: Remzi Kitabevi. s. 112.ISBN9789751400895.
  10. ^Ahmet Arslan(Haziran 2006).İlkçağ Felsefe Tarihi 1: Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi(1 bas.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. s. 85.ISBN9756176601.7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.Yunan felsefesi Milet Okulu'yla başlar. Milet Okulu'nun ilk temsilcisi olarak ise Aristoteles tarafından Thales zikredilir.
  11. ^Ahmet Arslan(Ekim 2010).İlkçağ Felsefe Tarihi 5: Plotinos, Yeni Platonculuk ve Erken Dönem Hristiyan Felsefesi(1 bas.). s. 477. 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.Boethius'un ölümüyle Bizans imparatoru Jüstinyen'in Atina'daki tüm Yunan pagan felsefe okullarını kapatması arasında sadece dört yıl vardır. Böylece onun ölümü bir anlamda antik felsefenin kısa bir süre sonra tümüyle ortadan kalkışını haber vermektedir.
  12. ^XVI. Benedictus(12 Mart 2008)."General Audince".9 Aralık 2019 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.For this very reason Boethius was described as the last representative of ancient Roman culture and the first of the Medieval intellectuals.
  13. ^Collinson, Diane.Fifty Major Philosophers, A Reference Guide.s. 125.
  14. ^Lichtheim, Miriam."Ancient Egyptian Literature, Volume II: The New Kingdom",pp. 61 ff. University of California Press, 1976,ISBN0-520-03615-8
  15. ^Philosophy before the Greeks. The Pursuit of Truth in Ancient Babylonia(2015), pp. vii-viii, 187-188. Princeton University Press.ISBN978-0691157184
  16. ^Philosophy before the Greeks. The Pursuit of Truth in Ancient Babylonia(2015), p. 218. Princeton University Press.ISBN978-0691157184
  17. ^Kluge, Ian (2009).Some Answered Questions: A Philosophical Perspective16 Mart 2015 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.,in Lights of Irfan, Volume 10.
  18. ^Roy Jackson (6 Şubat 2014).What is Islamic Philosophy?(İngilizce). Routledge.ISBN9780415632034.7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.
  19. ^Emel Sünter (Nisan 2019)."Hint Düşüncesi ve Hint Düşüncesinin İslam Düşüncesine Etkisi Üzerine".Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022.
  20. ^Fatma Zehra Pattabanoğlu (2018)."Türk-İslâm Felsefesinde İran-Sâsânî Düşüncesinin Etkisi".Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022.
  21. ^Cristina D’Ancona (23 Şubat 2009)."Greek Sources in Arabic and Islamic Philosophy".Stanford Felsefe Ansiklopedisi.13 Temmuz 2010 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.However, most scholars frequently side with the opinion that what gave rise to the intellectual tradition of falsafa was the so-called movement of translation from Greek.
  22. ^Gutas, Dimitri (1998). Greek Thought, Arabic Culture: The Graeco-Arabic Translation Movement in Baghdad and Early Abbasid Society (2nd-4th/8th-10th centuries). Routledge. pp. 1–26.
  23. ^Mahmut Meçin (2021)."İslâm Felsefesini Tanımlama Yaklaşımları Üzerine".İlahiyat Tetkikleri Dergisi. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022.
  24. ^Macit Fahri(2001).Averroes (Ibn Rushd) His Life, Works and Influence.Oneworld Publications. s.131.ISBN978-1-85168-269-0.
  25. ^Bekir Karlıağa (Mart 2014).Batı'yı Aydınlatan İslam Düşünürü İbn Rüşd.Mahya Yayıncılık.ISBN9786055222178.7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.
  26. ^Dag Nikolaus Hasse (2014)."Influence of Arabic and Islamic Philosophy on the Latin West".Stanford Felsefe Ansiklopedisi.20 Ekim 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:31 Temmuz2017.
  27. ^Ahmet Arslan (Eylül 1999). "İslam Felsefesinin Özgünlüğü Sorunu".İslam Felsefesi Üzerine(1 bas.). Vadi Yayınları. s. 83.ISBN9789756768006.Nihayet bu felsefenin birçok tezi ile Orta Çağ Batı Hristiyan felsefesine ve daha sonra da Yeni Çağ felsefesine büyük ölçüde etkide bulunduğu kanaatini taşıyorum.
  28. ^Cooper, William W.; Yue, Piyu (2008).Challenges of the Muslim world: present, future and past.Emerald Group Publishing.978-0-444-53243-5.Retrieved 2014-04-11.
  29. ^Islamic Radicalism and Multicultural Politics.Taylor & Francis.1 Mart 2011. s. 9.ISBN978-1-136-95960-8.28 Mayıs 2013 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 26 Ağustos 2012.
  30. ^Ecehan Somuncuoğlu (Mart 2015)."On Dokuzuncu Yüzyılda Nahda Hareketi: Modern Arap Düşüncesinin Oluşumu, Kapsamı ve Sınırları".Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022.
  31. ^N.V. Isaeva (1992).Shankara and Indian Philosophy.State University of New York Press. ss. 1-5.ISBN978-0-7914-1281-7.OCLC24953669.14 Ocak 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 11 Kasım 2018.
  32. ^John Koller (2013)."Shankara".Chad Meister and Paul Copan (Ed.).Routledge Companion to Philosophy of Religion.Routledge.doi:10.4324/9780203813010.ISBN978-1-136-69685-5.12 Kasım 2018 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 13 Kasım 2018.
  33. ^Johnson, W. J. 2009. "darśana9 Mart 2021 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.. "Oxford Reference.From: "darśan(a)3 Eylül 2020 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.. "InA Dictionary of Hinduism,edited by W. J. Johnson. Oxford:Oxford University Press.9780191726705.DOI:10.1093/acref/9780198610250.001.0001.
  34. ^Hemacandra (1998).The Lives of the Jain Elders.Oxford University Press. ss. 258-60.ISBN978-0-19-283227-6.23 Aralık 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 19 Kasım 2018.
  35. ^Tiwari, Kedar Nath (1983).Comparative Religion.Motilal Banarsidass. ss. 78-83.ISBN978-81-208-0293-3.24 Aralık 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 19 Kasım 2018.
  36. ^Jaini, Padmanabh S.(1998) [1979],The Jaina Path of Purification,Motilal Banarsidass,ss. 81-83,ISBN81-208-1578-5,16 Şubat 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi,erişim tarihi: 19 Kasım 2018
  37. ^Umāsvāti1994 [c. 2nd – 5th century].That Which Is: Tattvartha Sutra6 Ağustos 2020 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi., translated by N. Tatia.Harper Collins.978-0-06-068985-8.pp. xvii–xviii.
  38. ^Janz, Bruce B. 2009.Philosophy in an African Place.Plymouth, UK:Le xing ton Books.pp. 74–79.
  39. ^Portilla, Miguel León (1990).Use of "Tlamatini" inAztec Thought and Culture: A Study of the Ancient Nahuatl Mind – Miguel León Portilla.ISBN9780806122953.17 Aralık 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 12 Aralık 2014.
  40. ^abLeonardo Esteban Figueroa Helland (2012).Indigenous Philosophy and World Politics: Cosmopolitical Contributions from across the Americas.18 Kasım 2021 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.Arizona State University.
  41. ^abMaffie, James.Why Care about Nezahualcoyotl? Veritism and Nahua Philosophy18 Kasım 2021 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi..Philosophy of the Social Sciences, Vol. 32 No. 1, March 2002 71-91 © 2002 Sage Publications.
  42. ^abYeakel, John A.Accountant-Historians of the Incas.12 Kasım 2021 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.Accounting Historians Journal Volume 10 Issue 2 Fall 1983 Article 3 1983.
  43. ^Adames, Hector Y.; Chavez-Dueñas, Nayeli Y. (2016)Cultural Foundations and Interventions in Latino/a Mental Health: History, Theory and within Group Differences.pp. 20-21. Routledge.
  44. ^Dilara Çolak (24 Temmuz 2020)."Neden tarihte hiç kadın filozof yok?",226.Herkese Bilim Teknoloji. 20 Aralık 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 20 Aralık 2022.
  45. ^"Salary, Promotion, and Tenure Status of Minority and Women Faculty in U.S. Colleges and Universities." National Center for Education Statistics, Statistical Analysis Report, March 2000; U.S. Department of Education, Office of Education Research and Improvement, Report # NCES 2000–173; 1993 National Study of Postsecondary Faculty (NSOPF:93). See also "Characteristics and Attitudes of Instructional Faculty and Staff in the Humanities." National Center For Education Statistics, E.D. Tabs, July 1997. U.S. Department of Education, Office of Education Research and Improvement, Report # NCES 97-973;1993 National Study of Postsecondary Faculty (NSOPF-93).
  46. ^Bourget, David; Chalmers, David J."Philosophers on Philosophy: The 2020 PhilPapers Survey".Erişim tarihi: 20 Aralık 2022.
  47. ^"Epistemology".Encyclopedia Britannica.10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:22 Haziran2020.
  48. ^"Epistemology".Stanford Encyclopedia of Philosophy.21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:30 Haziran2020.
  49. ^Talha Gülmez."Ahlak Felsefesine Giriş: Neye Göre, Kime Göre?".Öncül Analitik Felsefe Dergisi. 20 Mayıs 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.
  50. ^Lazerowitz, Morris (Ocak 1970). "A note on 'metaphilosophy'"(İngilizce).1(1). Metaphilosophy. s. 91.
  51. ^Joll, Nicholas."Metaphilosophy"(İngilizce).İnternet Felsefe Ansiklopedisi.15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 21 Aralık 2022.
  52. ^Hartman, Robert S. (1995). "Axiology as a Science". Edwards, Rem B. (Ed.).Formal Axiology and Its Critics(İngilizce). Rodopi. s. 21.ISBN9789051839104.21 Aralık 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 21 Aralık 2022.
  53. ^"CELAL ŞENGÖR ANLATIYOR: Bilimde Felsefe Neden Önemlidir?".Dilozof. 14 Mart 2021. 15 Mart 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.
  54. ^"Where Can Philosophy Take Me? | Philosophy".philosophy.as.uky.edu.10 Nisan 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016.
  55. ^"Why Study Philosophy? An Unofficial" Daily Nous "Affiliate".whystudyphilosophy.29 Nisan 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016.
  56. ^Cropper, Carol Marie (26 Aralık 1997)."Philosophers Find the Degree Pays Off in Life And in Work".The New York Times.ISSN0362-4331.28 Ocak 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016.
  57. ^"Harun Tekin".5 Ağustos 2022 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022....1996-2001 yılları arasında okulumuzun Felsefe ve Psikoloji bölümlerinde eğitim almış olmaktan çok mutluyum...
  58. ^Marketing, Mansfield University Department of."Famous Philosophy Majors | Mansfield University".mansfield.edu.31 Mart 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016.
  59. ^Weinberg, Justin (8 Aralık 2014)."Famous Philosophy Majors Poster (updated with new link)".Daily Nous.14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Mayıs 2016.
  60. ^Hermann, Julia; Hopster, Jeroen; Kalf, Wouter; Klenk, Michael (16 Haziran 2020).Philosophy in the Age of Science?: Inquiries Into Philosophical Progress, Method, and Societal Relevance(İngilizce). Rowman & Littlefield.ISBN978-1-5381-4284-4.2 Eylül 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.
  61. ^Robert Frodeman, Adam Briggle (26 Eylül 2016).Socrates Tenured: The Institutions of 21st-Century Philosophy(İngilizce). Rowman & Littlefield International.ISBN9781783483105.20 Ekim 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022.

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]