İçeriğe atla

Juno (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vatikan Müzesi'nde bulunan Juno heykeli
Aelous ve Juno

JunoveyaIuno(Latince:IVNO),Roma mitolojisindebaş tanrı Jüpiter'in kız kardeşi ve eşi, aile ve doğum başta olmak üzere birçok alanda tezahürü ve ilgisi bulunan, eski ve güçlü bir tanrıçaydı.Yunan mitolojisindekiHera'nınRoma mitolojisindekidengi olarak da tanımlanabilir; aynı Hera gibi onun da kutsal ve sembolik hayvanı tavus kuşudur ve yine Hera gibi başında taç ile tasvir edilirdi.Etrüsk mitolojisindekitanrıçaUni'nin isminiLatincebu tanrıçanın ismi olanIunodan alır.[1]Tanrıların kralıJüpiter'in karısı ve tanrıların kraliçesidir. Aynı Jüpiter gibi şimşek gönderebilir.[2]En önemli Roma tanrılarındanMars'ın da annesidir. Roma tarihi boyunca çeşitli dönemlerdeki olaylar Juno'ya atfeledilir veya çeşitli olaylarda yer aldığı iddia edilirdi.[1]

Juno yaratıcı gücü ve hayatı, gençliği sembolize eder, doğum ile ilişkilidir. Ayrıca Jüpiter veMinervaile birlikteCapitol Üçlemesinioluştururdu. Juno'nun ayların başına rastlayan, tanrıçanın farklı yönlerine, tezahürlerine adanmış birçok kült günü mevcuttur; 1 Şubatta Juno Sospita, 1 Martta Juno Lucina [ "(o ki) ışığa/aydınlığa getiren (kadın)"[1]] -ki bu kutlamaya veya bayramaMatronaliadenirdi-, 1 Haziranda Juno Moneta [ "(o ki) uyaran (kadın)"[3]], 1 Ekimde Juno Sororia olarak kutlanır.[1]Diğer mitik figürlerle ilişkilendirilmiş bazı kült günleri ise ayların birinci gününe rastlamazdı. Juno'nun en rağbet gören ve yaygın olan tezahürüJuno Reginayani "Kraliçe Juno" idi.Juno Monetatezahürü ile Roma İmparatorluğunun ekonomisini korurken,Juno Lucinaolarak, doğum ve aile ile ilgili yönlerini vurgular, "çocukları ışığa (veya aydınlığa) getirir" di. AyrıcaPomonayani meyve tanrıçası olarak da literatürde yer almıştır.

Junoisminin bir zamanlarIove(Jove) ile bağlantılı olduğu düşünülüyordu, başlangıçta Diuno veDioveolarakDiovona'dan türemişti. Bu etimoloji hala biraz destek alsa da, daha sonra Latince "genç" anlamına geleniuveniskelimesinden, senkoplu bir form olaniūn-(iūnix, "düve" ve iūnior, "daha genç" kelimelerindeki gibi) aracılığıyla türediği öne sürüldü. Georg Wissowa'nın bu etimolojiyi desteklemesinin ardından bu öneri geniş çapta kabul gördü.

Iuuen-, Latinceaevumve Yunancaaion(αἰών) ile ortak birHint-Avrupa kökündengelmekte olup, yaşamsal enerji veya "verimli zaman" kavramına atıfta bulunur.Iuvenis,yaşamsal gücün doluluğuna sahip olan kişidir. Bazı yazıtlarda Jüpiter'in kendisiIuuntusolarak adlandırılır ve Jüpiter'in sıfatlarından biri,iuuen-kökünün en üstün hali olan "en genç" anlamına gelenIoviste'dir. Iuventas,"Gençlik", yeni Capitoline Jove Tapınağı'nın inşası sırasında, siteyi zaten işgal eden tanrıların tahliyesi gerektiğindeCapitol'den ayrılmayı "reddeden" iki tanrıçadan biriydi.

Antik etimolojiler,Juno'nun adınıiuvare,"yardım etmek, fayda sağlamak" veiuvenescere,"yeniden gençleşmek" fiilleriyle ilişkilendirirdi, bazen bunu yeni ve büyüyen ayın yenilenmesiyle bağdaştırarak bir ay tanrıçası fikrini ima ederdi.[4]

Kaynakça ve notlar

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^abcdEncyclopedia of Religion,s. 5036.
  2. ^Puhvel, Jaan (1987).Comparative Mythology(p. 151). Baltimore and London: The Johns Hopkins University Press.ISBN 0-8018-3938-6.
  3. ^""Juno. "Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online".18 Ağustos 2007 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 7 Eylül 2007.
  4. ^Varro.Lingua Latina.