İçeriğe atla

Kapital

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapital: Ekonomi Politiğin Eleştirel Bir Tahlili
Das Kapital. Kritik der politischen Oekonomie
1. cilt ilk baskı kapağı (1867)
YazarKarl Marx
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca
TürEkonomi - Felsefe
Yayım1867–1894(özgün)
1965(Türkçe)
Sayfa2320 (3 cilt)

Kapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahlili[1](Almanca:Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie),DasKapitalveyaKapital,1867, 1885 ve 1894 yıllarında üç cilt olarak yayınlanan,Karl Marxtarafından yazılmış,politik ekonomi eleştirisivetarihsel materyalizmteorisinin kurucu metinlerinden biridir. Marx'ın yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların ürünü olan bu metin,Adam Smith,Jean-Baptiste Say,David RicardoveJohn Stuart Millgibiklasik politik iktisatçılarıngörüşlerini izleyerek, kendi ifadesiyle “modern toplumun ekonomik işleyiş yasasını ortaya koymak amacıyla”tarihsel materyalizm teorisini uygulayarak ortaya koymaya çalıştığı birkapitalizmanalizi ve eleştirisidir. Metnin ikinci ve üçüncü ciltleri, notlarını derleyen meslektaşıFriedrich Engelstarafından Marx'ın ölümünden sonra yayımlanmıştır.Kapital,sosyal bilimler alanında 1950'den önce yayımlanmış olan en çok atıf yapılmış kitaptır.[2]

Marx'ın tarihsel materyalizm teorisi,toplumun ekonomik yapısının-özellikle deüretim güçleriveilişkilerinin- toplumun doğasını şekillendiren en önemli faktörler olduğunu öne sürmektedir.Kapital,kapitalizminekonomik bir modelolarak basit bir tanımının yapılmasından ziyade, onu tarihsel bir dönem ve birüretim tarzıolarak incelemekte ve onun kökenlerinin, gelişiminin ve olası çöküşünün izini sürmeye çalışmaktadır. Marx, kapitalizmin belirli bir tarihsel bağlamda ortaya çıkan ve gelişen, kaçınılmaz olarak gerilemesine ve çöküşüne yol açacak eğilimler ve çelişkiler içeren bir ekonomik örgütlenme biçimi olduğunu savunmaktadır. MarxKapital'ibilimselbir çalışma olarak değerlendirmiş ve bu çalışmada hem sistemi hem de sistemin verimli ve istikrarlı olduğunu savunanburjuvapolitik iktisatçıları eleştirmiştir. Marx, Kapital'de öncelikle "kapitalist toplumun en temel hücresi" olarak gördüğü "meta"nın çözümlenmesinden başlayarakkapitalist üretim ilişkilerinibütün boyutlarıyla inceler.

2013 yılındaKomünist Manifestoile beraberUNESCO'nunDünya Mirası Programı'na kaydedilmiştir.[3]Kapital, birçok ekonomi, sosyoloji ve felsefe disiplininde önemli bir kaynak olarak kabul edilmektedir.[4]

Kapital'de (1867) Marx,kapitalizminitici gücünün,artı değerinnihai kaynağı olan karşılıksızemeğin sömürülmesindeolduğunu öne sürer. Bu artı değer üzerinde hak iddia edebilenüretim araçlarınınsahipleri,mülkiyet haklarıve kanunen sadece şirket sahiplerine ve yönetim kurulu üyelerine dağıtılanhisselerinyasal olarak belirlenmiş dağılımı yoluylaegemen rejimtarafından yasal olarak korunmaktadır. Tarihsel süreç, bu hakların en başta yağma ve fetih yoluyla, tüccarların ve “aracıların” faaliyetleriyle nasıl elde edildiğini açıklamaktadır. Sermaye üretiminde emekçiler, içinde çalıştıkları ekonomik koşulları sürekli olarak yeniden üretirler. Kapital, sermaye birikiminin dinamiklerini,ücretli emeğinbüyümesini, çalışma alanının dönüşümünü,sermayeninyoğunlaşmasını,ticari rekabeti,bankacılık sistemini,kâr oranınındüşüşünü,toprak rantlarınıvb. açıklayarak, kapitalist ekonomik sistemin kökenlerinden geleceğine “hareket yasalarının”bir açıklamasını sunar. Kapitalizmin ekonomi politik eleştirisi şunları ileri sürmektedir:

  • Ücretli emek, kapitalist toplumun temel “hücre biçimi” dir (ticaret birimi). Dahası, bir insan faaliyeti olarak ticaret, mal ve hizmetlerin alınıp satılması için gerekli olanın ötesinde hiçbirahlakideğer ifade etmediğinden, piyasa sisteminin büyümesi, toplumdaki insan faaliyetlerinin ekonomik, ahlaki ve yasal alanlarının ayrı ayrı varlıklar haline gelmesine neden olmuştur; dolayısıyla, öznelahlaki değer,nesnel ekonomik değerden ayrıdır. Daha sonra,politik ekonomi(zenginliğin adil dağılımıylailgili) ve “politik aritmetik” (vergilerle ilgili),ekonomi,hukukveetikolmak üzere üç ayrı insan faaliyet alanı olarak yeniden düzenlenmiştir ve politika ile ekonomi birbirinden ayrılmıştır.
  • Toplumun ekonomik oluşumu tarihsel bir süreçtir”.Dolayısıyla, bir politik iktisatçının kapitalizmin bilimsel yasalarını nesnel olarak incelemesi mümkündür, çünkü ticaretin piyasa sisteminin genişlemesi ekonomik insan ilişkilerininesnelleştirmiştir.Parakullanımı (nakit bağı), paranınekonomik değerinindini ve siyasi yanılsamalarını geçersiz kılmış ve bunların yerinimeta fetişizmi,yani bir nesnenin (metanın) özünde bir ekonomik değere sahip olduğu inancı almıştır. Toplumsal ekonomik şekillenme tarihsel bir süreç olduğu için, tek bir kişi bunu kontrol edemez ya da yönlendiremez, böylece kapitalistler arasında karmaşık bir küresel sosyal ilişkiler ağı yaratılır. Dolayısıyla bir toplumun ekonomik formasyonu (bireysel ticaret), bir ekonominin (örgütlü ticaret) insan idaresinden önce gelir.
  • Kapitalist ekonominin yapısal çelişkileri (Almanca:gegensätzliche Bewegung), emeğin iki yönlü karakterinden kaynaklanan zıt hareketi tanımlar ve böylelikleemek ile sermaye,ücretli emekçiileüretim araçlarının sahibiarasındakisınıf mücadelesiniifade eder. Bu kapitalist ekonomik çelişkiler, kapitalistlerin ve işçilerin faaliyetlerinin bir sonucu olarak “arka planda”işlemekte olup, kadın veya erkekler ilesosyal sınıflarolarak onların dolaysızalgılarınınötesinde kalmaktadır.[5]
  • Kapitalist bir toplumdametanın(hücre-birim) ekonomik değerinin çelişkili karakterinden kaynaklananekonomik krizler(durgunluk,depresyon,vb.),Komünist Manifesto'da (1848) kapitalistler tarafından üretilen (dövülen) ve “burjuvazinin bizzat kendisine doğrulttuğu”bir silah olarak tanımlanan,işçi sınıfıtarafından yapılacak birproleter devrimeyol açacak olan koşullardır.
  • Kapitalist bir ekonomide,teknolojikgelişme ve bunun sonucunda artanüretim,toplumdakimaddi zenginlik(kullanım değeri) miktarını arttırırken, aynı zamanda aynı zenginliğinekonomik değerinidüşürür ve böylecekâr oranlarınıazaltır - ki bu da kapitalist bir ekonomide ekonomik krizin karakteristik birparadoksudur.“Bolluğun ortasında yoksulluk”aşırı üretim ve yetersiz tüketimin bir sonucudur.

Özellikleartı değer teorisiyleilgili olarak yirmi yıl süren ekonomik inceleme ve hazırlık çalışmalarının ardından, ilk cilt 1867'de Kapital'in Üretim Süreci (İngilizce:The Production Process of Capital)adıyla yayınlandı. Marx'ın 1883'teki ölümünden sonra Engels, 1885'te Kapital'in Dolaşım Süreci (İngilizce:The Circulation Process of Capital)başlıklı II. cildini ve 1894'te Kapitalist Üretimin Genel Süreci (İngilizce:The Overall Process of Capitalist Production)başlıklı III. cildini Marx'ın el yazmalarından ve ilk ciltten hareketle hazırladı. Bu üç cilt toplucaKapitalolarak bilinmektedir.

Marx ve Engels

Kapital'in I. Cildi(1867),kapitalist üretim tarzınınçelişkilerini,sosyalist üretim tarzınınve kapitalist toplumsal üretim ilişkilerinden kaynaklanansınıf mücadelesininnasıl öncüsü olduğunu ortaya koymayı amaçlayan eleştirel birekonomi politikanalizidir.Kapital'in üç cildinden ilki 14 Eylül 1867'deWilhelm Wolff'a ithafen yayınlanmış ve Marx'ın sağlığında yayınlanan tek cilt olmuştur.[6]

Kapital, II. Cilt

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kapital, Cilt II, alt başlığıSermayenin Dolaşım Süreci,Engels tarafından Marx'ın bıraktığı notlardan hazırlanmış ve 1885 yılında yayınlanmıştır. Cilt üç bölüme ayrılmıştır:

  1. Sermayenin Metamorfozları ve Devreleri
  2. Sermaye Devri
  3. Toplam Sosyal SermayeninYeniden Üretimive Dolaşımı.

Cilt II'de, piyasanın arkasındaki ana fikirlerin, yanideğerveartı-değerinnasıl oluştuğu ortaya konmaktadır. Odak noktası (Cilt I'de olduğu gibi) işçi ve sanayici değil, daha ziyade para sahibi ve borç veren, toptancı tüccar, tüccar ve girişimci ya da işlevsel kapitalisttir. Ayrıca, Cilt II'de işçiler değer ve artı-değer üreticilerinden ziyade esasen tüketim mallarının alıcıları ve dolayısıyla metaemek gücününsatıcıları olarak görünür, ancak Cilt I'de ortaya konan bu ikinci nitelik, tüm analizin dayandığı sağlam temel olmaya devam etmektedir.

Kapital, III. Cilt

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kapital, Cilt III, alt başlığıBir Bütün Olarak Kapitalist Üretim Süreci,Marx'ın bıraktığı notlardan Engels tarafından hazırlanmış ve 1894 yılında yayınlanmıştır. Yedi bölüme ayrılmıştır:

  1. Artı Değerin Kâra Dönüşümü ve Artı Değer Oranının Kâr Oranına Dönüşümü
  2. Kârın Ortalama Kâra Dönüştürülmesi
  3. Kâr Oranının Düşme Eğilimi Yasası
  4. Emtia Sermayesi ve Parasal Sermayenin Ticari Sermaye ve Parasal Sermayeye (Tüccar Sermayesi) Dönüşümü
  5. Kârın Faiz ve İşletme Kârına Bölünmesi, Faiz Taşıyan Sermaye.
  6. Artı-Kârın Zemin Rantına Dönüşümü.
  7. Gelirler ve Kaynakları
    Karl Marx,Theorien über den Mehrwert,1956

Genel olarak üretimdeki ilerlemelerin bir sonucu olarak üretimin organik sabit sermaye gereksinimi arttıkça, kâr oranı düşme eğilimi göstermektedir.Ortodoks Marksistlerinkapitalist düzenin kaçınılmaz çöküşüne yol açacak temel çelişkili özellik olduğuna inandıkları bu sonuç, Marx ve Engels tarafından -kapitalist üretim tarzındaki çeşitli çelişkilerin bir sonucu olarak- kapitalizmin önceki türlerden ortaya çıkmasına yol açan aynı tarihsel diyalektiğin doruk noktası olması nedeniyle çözümü tamamen yeni bir üretim tarzının ortaya çıkmasını gerektiren krizlere yol açtığı şeklinde değerlendirilmiştir.[7]

Üçüncü cildin özellikle onuncu bölüm oldukça tartışmalıdır, çünkü bazı ekonomistler Marx'ındönüşüm sorununuele almaya çalışırken temelemek-değer teorisiile çeliştiğini düşünmektedirler.

Entelektüel etkilenmeler

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kapital'in (1867) temel argümanı,Adam Smith,David Ricardo,John Stuart MillveBenjamin Franklin'in klasik ekonomisinin,G. W. F. Hegel'inMantık Bilimi(İngilizce:Science of Logic) veTin'in Fenomenolojisi(İngilizce:The Phenomenology of Spirit) adlı eserleri kapsamında geliştirdiğidiyalektik yöntemdenyararlanılarak analiz edilmesidir.Kapitalüzerindeki diğer entelektüel etkiler Fransız sosyalistlerCharles Fourier,Henri de Saint-Simon,Jean Charles Léonard de SismondivePierre-Joseph Proudhonile Alman filozofLudwig Andreas Feuerbach'tır.

Marx üniversitede,Demokritos(MÖ 460-370 civarı) veEpikuros(MÖ 341-270) gibi filozofların eserlerindekidoğa felsefesinikarşılaştıran bir tez yazmıştır.Kapital'in mantıksal mimarisi, kullanım değeri ile değişim değeri arasındaki temel ayrım,[8]basit meta dolaşımı ve değerin sermaye olarak dolaşımı için kıyaslar. Bu kapsamda, (C-M-C' ve M-C-M')tasımlarıda dahil olmak üzere kısmenAristoteles'inPolitikaveNikomakhos'a Etikeserlerinden türetilmiştir.[9][10]Ayrıca, kapitalist üretim ilişkileri altındakimakinelerinkendi kendine hareket edenotomatlar”olarak tanımlanması, Aristoteles'inköleliğinkaldırılmasının koşulu olarak komutlara itaat edebilen cansız aletler hakkındaki tahminlerinden türetilmiştir. 19. yüzyılda Marx'ın mevcut politik-ekonomik literatürü araştırması, genellikleLondra'dakiBritish Library'de olmak üzere on iki yıl sürmüştür.[11]

Karl Kautsky

Marx öldüğü sırada (1883), daha önce kaleme aldığı Artı-Değer Teorileri (İngilizce:Theories of Surplus Value)(1862-63) adlı el yazmasına dayanarak, kendi döneminin, yani 19. yüzyılınartı değer teorilerinineleştirel bir tarihi olanKapital'in IV. cildinin taslağını hazırlamıştı. FilozofKarl Kautsky(1854-1938) Marx'ın artı-değer eleştirisinin kısmi bir baskısını yayınlamış ve daha sonra Artı Değer Teorileri, 1905-1910 (Almanca:Theorien über den Mehrwert) adıyla üç ciltlik tam bir baskı yayınlanmıştır. İlk cilt İngilizce olarakA History of Economic Theories(1952) adıyla yayımlandı.[12]Kautsky'nin baskısının orijinal metni tahrif ettiğini iddia edenSovyetler Birliği Komünist Partisi,IV. cildi kendi versiyonuyla yayımladı; kendi versiyonları orijinal, düzenlenmemiş materyalden daha fazlasını içeriyordu.[13]

Kapital'in ilk çeviri yayınıRusya İmparatorluğu'nda Mart 1872'de yapıldı.[14]Fransızca baskısı Ağustos 1872'de[15]ve İngilizce baskısı ise bundan 15 yıl sonra 1887'de yayımlandı.[14]Hatta 1876'da İncil'in tamamının ilk modern Rusça çevirisinden önce yayınlanmıştır.[16]Sosyalizm ve komünizmin zararlı doktrinlerini”yasaklayan Rus sansürüne rağmen, Rus sansürcülerKapital'i, içeriği “kapitalist sömürünün”hiç yaşanmadığı monarşik Rusya için geçerli olmayan ve “Rusya'da çok az insanın okuyacağı ve daha da azının anlayacağı”gerekçesiyle resmi olarak reddedilen “kesinlikle bilimsel bir politik ekonomi çalışması”olarak değerlendirdiler. Yine de Marx, Kapital'in “her yerden daha fazla okunduğu ve değer gördüğü”ülkenin Rusya olduğunu kabul etmiştir. Örneğin, Rusça baskı en hızlı satılan baskı olmuş, bir yılda 3.000 kopya satılırken, Almanca baskının 1.000 kopya satması beş yıl sürmüş, dolayısıyla Rusça çeviri Almanca orijinalinden on beş kat daha hızlı satılmıştır.[14]Bu baskı üzerinde kısmen devrimci sosyalistMikhail Bakuninçalışmış, ancak “ilk bölümün bir kısmını tamamladıktan sonra bırakmış”ve diğerleri arasındaNikolai DanielsonveGerman Lopatintarafından tamamlanmıştır.[17]

Marx, Ağustos 1872'den Mayıs 1875'e kadar 44 bölümde ve daha sonra o zamana kadarki en büyük baskı olan on bin kopya ile tek bir eser olarak yayınlanan Fransızca çeviriyi gözden geçirdi, yeniden yazdı ve kontrol etti.[15]Sonunda Marx'ın eseri tüm önemli dillere çevrildi. Marx'ın eserlerinin MEGA IIMarx-Engels Gesamtausgabe[18]olarak bilinen nihai eleştirel baskısı, Kapital'in Almanca (sadece ilk cilt Fransızcadır) versiyonunu içermekte ve metinde yapılan tüm versiyon ve değişikliklerin yanı sıra çok kapsamlı bir dipnotlar ve çapraz referanslar dizisini göstermektedir.

2012 yılında Red Quill Books, Kapital'i Capital: In Manga! adıylamangaolarak yayımladı.[19]Manga de Dokuhaolarak bilinen 2008 tarihli Japon cep versiyonu Kapital'in genişletilmiş İngilizce çevirisi olan Cilt I'in çizgi roman versiyonudur.[20]

Türkçe çevirileri

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kapital,Türkçeyeilk olarak Osmanlı dönemindeCeride-i Felsefiyedergisinde özetlenerekSermayeadıyla çevrilmiş, cumhuriyet dönemindeki ilk çevirisi de yine aynı adla 1933'te gerçekleştirilmiştir. Tamamen Türkçeye çevrilmesiyse Prof. Dr.Mehmet SeliktarafındanAlmancaaslından 1965 yılında yapılmış veSol Yayınlarıtarafından Aralık 1965'te basılmıştır.

Baskı müzayedeleri

[değiştir|kaynağı değiştir]

Haziran 2016'da, arkadaşıJohann Georg Eccariusadına imzaladığı 1867 tarihli ilk cildin ilk baskısı Londra'da 80.000 ila 120.000 £ arasında bir tahminle açık artırmaya çıkarıldı[21]ve 218.500 Sterlin (yaklaşık 250.000euro) ya satıldı.[22]Bu ithaflı nüshaya günümüzde 1,5 milyon Euro değer biçilmektedir.[23]

TarihçiGareth Stedman Jones2017 yılındaNatureadlı bilimsel derginin Books and Arts bölümünde şunları yazmıştır:[24]

Das Kapital'in olağanüstü yanı, kapitalizmin dinamizminin ve toplumları küresel ölçekte dönüştürmesinin hâlâ rakipsiz bir resmini sunmasıdır. Meta ve sermaye gibi kavramları sözlüğe sağlam bir şekilde yerleştirmiştir.Ayrıca, devletleri ve siyasi sistemleri tedirgin edici bir şekilde bozması da dahil olmak üzere, kapitalizmin bazı kırılganlıklarının altını çizer. [...] Das Kapital bugün on dokuzuncu yüzyıl düşüncesinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak ortaya çıktıysa, bunun nedeni kendi döneminin ekonomisinin eleştirel analizini tarihsel köklerine bağlamasıdır. Bunu yaparken, siyasetin ve toplumsal ilişkilerin en iyi nasıl reforme edileceği ya da dönüştürüleceği konusunda o zamandan beri süregelen bir tartışma başlatmıştır.

Olumlu tepkiler, kitabın hazırlanmasında kullanılan ve içkin eleştiri olarak adlandırılan metodolojinin sağlamlığına da işaret etmektedir. Basit kategorilerden başlayıp giderek karmaşık kategorilere doğru ilerleyen bu yaklaşım, gerçekliğin kategorilerin açıklayamadığı yönlerini keşfederken kategoriler içinde ve arasında çelişkiler bulan “içkin” eleştiriyi kullanmıştır.[25]Bu, Marx'ın kapitalizmi değerlendirirken fikirlerini keyfi bir şekilde uygulamak yerine argümanlarını tarihsel anlatılar ve ampirik kanıtlar üzerine inşa etmesi gerektiği anlamına gelmekteydi.[25]

Öte yandan bu metin eleştirilere de maruz kalmıştır. Bu metnin kapitalist sömürüyü mübadele ilişkilerindeki öznel taleplere bağlı fiyatlarla bağdaştıramadığını iddia eden teorisyenler vardır.[26]Marksistler buna genellikle sadece toplumsal olarak gerekli emek zamanının, yani piyasada talebi olan metalar için harcanan emeğin üretken emek olarak kabul edilebileceği ve dolayısıyla Marx'ın gözünde sömürüldüğü şeklinde cevap verirler. Marx'ın sözde köleleştirme tezinin proletaryanın mutlak olarak köleleştirildiği anlamına geldiğini savunanlar da vardır.[27][28]Mevcut akademik görüş, Marx'ın yalnızca göreli köleleştirmenin gerçekleşeceğine, yani emeğin üretimdeki payının düşeceğine inandığı yönündeki karşıt görüşe eğilimlidir.[29]Marx'ın kendisi de sık sık “gerçek ücretlerin miktarının... sabit bir miktar olduğu”görüşüne karşı eleştiri getirmiştir.[30]

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^Kapital,Türkçeyeilk olarakMehmet Seliktarafından kitabınAlmancaaslından çevrilmiş veSol YayınlarıtarafındanAralık1965'te basılmıştır. Ardından,Alaattin Bilgi'nin kitabın İngilizce versiyonundan yaptığı çeviri üzerinden tekrar çevrilerek 1986 yılında Sol Yayınları tarafındanKapital, Kapitalist Üretimin Eleştirel Bir Tahliliadıyla yayımlanmıştır.[1]14 Aralık 2023 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi.
  2. ^"What are the most-cited publications in the social sciences (according to Google Scholar)?".Impact of Social Sciences.12 Mayıs 2016. 13 Mayıs 2016 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Eylül 2023.
  3. ^"Arşivlenmiş kopya".6 Temmuz 2013 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 19 Mayıs 2017.
  4. ^Fine, Ben, and Alfredo Saad-Filho. Marx's Capital. Pluto Press, 2004. s. 91.
  5. ^Marx, Karl.Capital: The Process of Capitalist Production.3d German edition (tr.). p. 53.
  6. ^1 (1867) Der Produktionsprocess des Kapitals / Karl Marx; herausgegeben von Friedrich Engels(Almanca). 1867.doi:10.3931/e-rara-25773.17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:17 Temmuz2024.
  7. ^3 (1894) Der Gesammtprocess der kapitalistischen Produktion / Karl Marx; herausgegeben von Friedrich Engels(Almanca). 1894.doi:10.3931/e-rara-25739.17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:17 Temmuz2024.
  8. ^Marx, Karl; Fowkes, Ben, trans. (1977).Capital.Vol. 1. New York: Knopf Doubleday. p. 68, 253. f. 6. Marx,Aristoteles'i “değerin biçimini [...] ilk analiz eden kişi”olarak gösterir. Buna ek olarak, kullanım ve değişim değeri kategorilerini Aristoteles'in Oeconomic ve Chrematisitic ayrımıyla özdeşleştirir.Politika'da birincisi kullanım değeri olarak tanımlanırken, ikincisi değişim değerinin kendi başına bir amaç haline geldiği bir uygulama olarak tanımlanır.
  9. ^Meikle, Scott (1997).Aristotle's Economic Thought.London: Clarendon Press.
  10. ^McCarthy, George (1992).Marx and Aristotle: Nineteenth Century German Social Theory and Classical Antiquity.New York: Rowman and Littlefield.
  11. ^Marx, Karl; Fowkes, Ben, trans. (1977).Capital.Vol. 1. New York: Knopf Doubleday. pp. 446.
  12. ^Columbia Encyclopedia(1994). 5th Edition. p. 1707.
  13. ^"Economic Manuscripts: Theories of Surplus-Value, Preface by Institute of Marxism-Leninism".marxists.org.3 Ekim 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024.
  14. ^abcFiges, Orlando (1998). "1.4.ii: Marx Comes to Russia".A People's Tragedy: The Russian Revolution, 1891–1924.New York, N.Y: Penguin Books. s.139.ISBN9780140243642.
  15. ^abRebello Pinho, Rodrigo Maiolini (3 Eylül 2021)."The Originality of Marx's French Edition ofCapital:An Historical Analysis ".The International Marxist-Humanist.Naomi J. Sutcliffe de Moraes tarafından çevrildi. IMHO. 22 Eylül 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:11 Haziran2024.
  16. ^Hosking, Geoffrey (1997).Russia: People and Empire, 1552–1917.Cambridge (Mass.): Harvard University Press. s.234.ISBN0-674-78118-X.
  17. ^Resis, Albert (Haziran 1970). "Das KapitalComes to Russia ".Slavic Review.29(2): 219-237.doi:10.2307/2493377.
  18. ^Bearbeitung des Bandes:Waltraud Falk(Leiter)Karl Marx.Capital a critical analysis of capitalist production. London 1887.
  19. ^Yasko, Guy (2012).Capital: In Manga!.Red Quill Books.ISBN978-1-926958-19-4.25 Şubat 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 25 Şubat 2016.
  20. ^"Marx's 'Das Kapital' comic finds new fans in Japan".Japan Today(İngilizce). 23 Aralık 2008. 4 Mart 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:17 Temmuz2024.
  21. ^"webarchive".14 Eylül 2023 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Eylül 2023.
  22. ^Tom Strohschneider:Was das Kapital kostet12 Haziran 2018 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi., Neues Deutschland vom 29. Nisan 2017
  23. ^Hugo Wetscherek:Noch immer viel zu billig! Warum kostet ein altes Buch 1,5 Millionen Euro? Ein Blick in den Markt und ein Plädoyer für denselben.In: Rita Müller, Mario Bäumer (Hrsg.):Das Kapital.Verlag der Stiftung Historische Museen Hamburg, Hamburg 2017Rita Müller,Mario Bäumer (Hrsg.):Das Kapital.Verlag der Stiftung Historische Museen Hamburg, Hamburg 2017, S. 130 f.
  24. ^Jones, Gareth Stedman Jones (27 Temmuz 2017)."In retrospect: Das Kapital"2 Ağustos 2017 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi..Nature.Vol. 547. pp. 401–402. Retrieved 30 Temmuz 2017.
  25. ^abWayne, Michael (2012).Marx's 'Das Kapital' For Beginners.Danbury, Connecticut: Red Wheel/Weiser.ISBN9781934389638.
  26. ^Brown, Morgan (2017).A Rationalist Critique of Deconstruction: Demystifying Poststructuralism and Derrida's Science of the "Non".The Culture & Anarchy Press. s. 119.ISBN9781365481901.
  27. ^Boxill, Bernard (1992).Blacks and Social Justice.Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers. s. 277.ISBN978-0847677573.
  28. ^Sowell, Thomas (Mart 1960). "Marx's" Increasing Misery "Doctrine".The American Economic Review.50:111-120.
  29. ^Lapides, Kenneth (Aralık 2007).Marx's Wage Theory in Historical Perspective.Author.ISBN9781587369742.31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019.
  30. ^Marx, Karl (1865).Value, Price, and Profit.30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019.

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]
Online versiyonlar
Özetler