İçeriğe atla

Katalonya

Koordinatlar:41°49′K1°28′D/ 41.817°K 1.467°D/41.817; 1.467
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Katalonya
Catalunya(Katalanca)
Cataluña(İspanyolca)
Catalonha(Oksitanca)
Katalonya haritadaki konumu
Katalonya konumu
Başkent
ve en büyük şehir
Barselona
Resmî dil(ler)Katalanca
İspanyolca
Aranca(Oksitanca)
HükûmetParlamenter Monarşi himayesinde Yarı-Demokratik Yönetim
Pere Aragonés[1]
• Özerklik Kazanması
9 Eylül 1932
18 Eylül 1979
9 Ağustos 2006 (Reform)
• Tek Taraflı Bağımsızlık Deklarasyonu
27 Ekim 2017
Yüzölçümü
• Toplam
32.114 km2
Nüfus
• 2016 sayımı
7.522.596
Para birimiEuro()
Zaman dilimiUTC+1(OAS)
• Yaz (YSU)
UTC+2(OAYS)
Tarih formatıdd.mm.yyyy (Spanish;CE)
Trafik akışısağ
Telefon kodu+34 97-
ISO 3166 koduES-CT
İnternet alan adı.cat,.es

Katalonya(Katalanca:Catalunya,Oksitanca:Catalonha,İspanyolca:Cataluña),İspanya'ya bağlıİber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4ildenoluşmaktadır:Barselona,Girona,LleidaveTarragona.Barselona,en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi veAvrupa Birliğiiçerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği'nin sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarındaFransaveAndorra,doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır. Resmi diller Katalanca,İspanyolcave Oksitanca'nınArancalehçesidir.[2]Aranca,Aran Vadisi'nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca'nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16,1'ini oluşturur.[3]

27 Ekim 2017 tarihinde Katalonya Parlamentosu'nda yapılan oylamayla 70'e karşı 10 hayır ve 2 çekimser oyla İspanya hükûmetinin çağrılarına rağmen tek taraflı bağımsızlık ilan edilmiştir. Tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra İspanya Senatosu'nda özerk hükûmetin görevden alınmasını sağlayacak düzenlemeler kabul edildi.[4]

Tarihi[değiştir|kaynağı değiştir]

KeltlerveYunanlaryerleşimcilerin İber Yarımadası'na gelmesinden sonra yazılı tarihte ilk kezRomalılar'la MÖ. 218'de başladı.Roma İmparatorluğu'nun dağılma dönemindeVizigotlar,başkentiBarselonaolan bir krallık yarattılar.

Orta Çağ[değiştir|kaynağı değiştir]

717 yılında ise günümüzde Katalonya'yı oluşturan topraklar,Araplartarafından fethedildi: Araplar, 717-718'deTarragona'yı yıkıp yaktıktan sonraBarselona'yı işgal ettiler..[5][6]9. yüzyıl sonunda (873) Urgel veBarselona KontuGuifrö I (Wifredo) (865-898), Frank imparatorluğu'nun çökmesinden yararlanarakPirenelerötesi frank markisinin yerine geçti. 10. yüzyıldaİspanyaMarkalığı Gothia Markalığı'ndan ayrıldı.

11. yüzyıla değin, Guifrâ'nin torunlarının hüküm sürdüğü dönemdeİspanyaMarkalığı, Frank krallığı'nın bir parçası olarak kaldı. Kurulmakta olan öbür İspanyol devletlerinden Orta Ebro bölgesindeki Müslümanların yerleşim yerleriyle ayrılan (tek bağlantı Aragón vadileriydi)

Bununla birlikte, 10. yüzyıldan sonra,İspanyaMarkalığıFransakrallığı'ndan uzaklaştı;Fransa'nın Katalonya üzerindeki metbuluğu kısa bir süre sonra kâğıt üzerinde kaldı (13. yüzyıla değin). Markalık tüm olanaklarını Kurtuba (Córdoba) Emevileri'nin 986'da başlayan saldırılarını savuşturmakta yoğunlaştırdı. El-Mansur'un ele geçirdiğiBarselona,Barselona Kontutarafından geri alındı; ama iyice küçülen bölge 11. yüzyılın ortasına değin sürekli olarak kendini savunmak zorunda kaldı.

Kont, YaşlıI. Ramón Berenguer(1035-1076),İspanya'da Müslümanlara karşı yapılan ilk savaştan (1063-1065) yararlanarak bundan üstünlük sağlayan ilk kişi oldu: Ampurdân ve Pallars kontları önünde eğildi, güneydeki birkaç Müslüman senyör vergiye bağlandı, Cortes'i topladı ve Katalan devleti için gerçek bir "Anayasa" niteliği taşıyan hukuksal töreleri ve kuralları bir araya getiren ülke "Usatges"ini ilan etti (1058), böylece Katalonya'nın siyasal yaşamının temellerini attı.

Ramón Berenguer'den sonra, ülke çetin bir veraset bunalımıyla karşılaştı; bu arada mağripliZaragozakralı adına savaşan ünlü "Cid",Barselona Kontu'nu yendi ve bir süre tutsak etti. Bununla birlikte kontlukTarragonabölgesine 11. yüzyılın sonunda yayıldı.

III. Ramón Berenguer(1096-1131) Murabıtlar'ın istilasını (1108-1114) göğüslemek zorunda kaldı. 1114'te Müslümanlara karşı bir Katalan saldırısı düzenledi. Bu sefere GüneyFransasenyörleri de katıldı: Murabıtlar, Martorell'de yenilgiye uğratıldı. Bunun ardındanIII. Ramón Berenguerkarşısaldırıya geçti: denizde, bir süre için Mallorca'yı ele geçirdi (1115-16); karada, Müslümanlara karşı yapılan papa Gelasius II'nin salık verdiğiİspanyahaçlı seferinden (1118) veZaragoza'nın Haçlılar tarafından fethinden sonra, tüm Aşağı Ebro bölgesini topraklarına kattı.

Ramón Berenguer'in yayılmacılığı, yitirdiği toprakları yeniden ele geçirmeye yönelik basit bir fetih siyasetini aşıyordu:Besalú(1111),Cerdanya(1117) ve Ampurdân (1123) kontluklarını ele geçirdi; ayrıcaDouce de Provenceile evlenerek Provence, Gevaudan, Rouergue ve Millau'ya sahip oldu.[7]

OğluIV. Ramon Berenguer(1131-1162), keşiş kral Ramiro'nun vârisi Aragónlu genç Petronila ile evlenerek Katalonya tarihinin en önemli evresini başlattı. O tarihten sonra iki devletin (Katalonya ve Aragón) hükümdarlarının birleşmesiyle (1137) yazgıları da birleşti.IV. Ramon Berenguer,Tarragonaile Tortosa arasındaki Prades sierrasına boyun eğdirterek Katalonya'nın yeniden fethini tamamladı. Aragón, krallık olduğu için hukuki açıdan üstün görünse de, iki devletin birliğinde Katalonya'nın yeri daha önemliydi.

KuzeyPireneler'in miras yoluyla Katalanlar'a geçmesi, Alfonso II'yi (1162-1196)Roussillon,Bearn ve Bigorre'u ele geçirmeye zorladı; Pedro II ise (1196-1213) Albililer'le birlikte Muret yıkımına sürüklendi.

Barselonalıtacirlerin etkisi ve Katalan Cortesi'nin öğüdü üzerine Jaime I, 1229-1235 arasındaBalear Adalarınıişgal etti. Valencia Krallığı'nın (1238'de fethedildi) ve Mallorca genel valiliğinin (1262'de krallık oldu) idari özerkliğine karşın Katalanlar bu iki bölgeyi kendilerine bağladılar ve iktisadi etkinliklerin yönetimini ele geçirdiler.

13. yüzyılda Katalonya, kıyı tarımı,Barselona,Girona,Besalú'daki yün sanayisi ve özellikleBarselona'nın temsil ettiği deniz ticareti bakımından, tüm Aragón'un en zengin bölgesiydi. O tarihteAkdeniz'in en büyük limanlarından biri olanBarselona'da, ticaret bankacılıkla destekleniyordu ve ticaret burjuvazisi neredeyse tam bir egemenliğe (1274'te Jaime I tarafından onaylandı) sahipti: seçimle oluşan bir konsey para basıyor, yasa çıkarıyordu; "deniz konsülleri" aracılığıyla gerçek bir ticaret mahkemesi vardı.

15. yüzyılda, Katalonya derebeylik kurumlarına karşı girişilen bir köylü ayaklanmasının yol açtığı ciddi bir bunalımla karşı karşıya kaldı.[8]Katolik Fernando derebeylik haklarının çoğunu ortadan kaldıran ve köylülerin bu hakları satın almasını öngören Guadalupe kararıyla ayaklanmaya son verdi (1486). Ayrıca, Katalonya Katolik Krallarla birlikte gerçekleştirilenİspanyabirliğine katıldı, ancak kendi özelliklerini ve kurumlarını korudu.

Renaixença[değiştir|kaynağı değiştir]

Katalonya Prensliği(1608)

Katalan ulusal kimliğinin yeniden doğuşu 17. yüzyılda ortaya çıktı.IV. Felipe'ye (1640-1659) karşı ayaklanan ve Fransızlar'ın desteğini alan Katalanlar, Fransız protektorasında bağımsız bir cumhuriyet ilan ettiler (1640-1652). Çatışma, Katalan anayasası'nın tanınmasıyla sona erdi (1652). Bununla birlikte,Pireneler Antlaşması'yla (1659)Roussillonkontluğu veCerdanya'nın bir bölümü Katalonya'dan alınarakFransa'ya verildi,İspanya Veraset Savaşı'nın galibiV. Felipe,arşidük Carlos de Austria'nın adaylığını desteklemiş olan Katalonya'nın elindeki tüm ayrıcalıkları geri aldı ve burada Castilla kamu hukuk sistemini yerleştirdi.

Dokuma sanayisine ve pamuklu yapımına dayalı ilk sanayileşme 18. yüzyılda başladı. Amerika'yla ticaret ayrıcalığınıSevillaveCádiz'e veren hakkın kaldırılması deniz ticaretinin gelişmesini kolaylaştırdı.

Geç Modern dönem[değiştir|kaynağı değiştir]

Napolyon'a karşı yürütülenYarımada Savaşı'ndaÜçüncü Girona Kuşatması(1809)

19. yüzyıl başındaki ciddi güçlüklerin atlatılmasından sonra sanayileşme sürdü. Katalonya iktisadi bakımdanİspanya'nın en ileri bölgesi durumuna geldi. Buna paralel olarak ortaya çıkan önemli bir kültür hareketi de siyasal Katalancılığın temeli oldu. Katalancılığın amacı, Katalonya'nın haklarını geri alma, Katalan kültürünü korumak ve siyasal özerklik elde etmekti; hareket, liberal hükûmetlerin merkezciliğine de tepki olarak gelişti. Seçkinci bir hareket olan Katalancılık, romantizm çağında ve sonrasında, Katalan dilinin edebiyat dili olarak yeniden doğmasıyla kendini gösterdi. Sonra, başlangıçta ticari korumacılığa bağlı bir siyasal hareket olarak ortaya çıktı. 1870'ten sonraFrancesc Pi i Margall,AlmirallveEnric Prat de la Riba i Sarrà'nın kişiliğinde radikal bir nitelik kazandı; en önemlisi Lliga olan birkaç gruba bölündü; 20. yüzyıldaLliga'nın başlıca önderiCambó'ydu. Muhafazakâr bir parti olan Lliga, 1918'den sonra bir tür bölgesel parlamento niteliğindeki Mancomunidad'ın kuruluşuna katıldı, amaPrimo de Rivera'nın diktatörlüğü (1923-1930) ve monarşiye bağlılığı sonucu zayıfladı. Katalan solu hızla milliyetçi bir nitelik kazandı; komünist ve sosyalist partilerin yanı sıra, özellikle anarşizm iyice yerleşti. 1931 'de cumhuriyetçiler Katalonya'da seçimleri kazandılar ve Madrid'e özerklik statüsü ve bölgesel bir hükûmet (Generalitat de Catalunya) konusunu görüştüler.

İç Savaş (1936-1939) ve Franco dönemi (1939-1975)[değiştir|kaynağı değiştir]

Ama 1939 başında Franco'nun birlikleri Katalonya'yı işgal etti; bölge, özerklik yolunda elde ettiği tüm ayrıcalıkları yitirdi. Katalancılık, tüm kamu etkinliklerinden uzak tutuldu; merkezi iktidar Katalan kültürünü ezmeye çalıştı. Francoculuğun devrilmesinden sonra Katalan milliyetçiliği görece yumuşamış göründüyse de Katalan bilinci ve kültürel uyanışı büyük bir önem kazandı. 1979 referandumuyla bölgesel bir özerklik kabul edildi veJordi Pujol'un bölgesel partisi 1980'de bölge parlamentosu için yapılan seçimleri kazandı. Pujol,Generalitat de Catalunya'nın başına getirildi.

Bağımsızlık hareketi[değiştir|kaynağı değiştir]

Coğrafya[değiştir|kaynağı değiştir]

İber Yarımadası'nın kuzeyindeFransaveAndorraile çevrilidir. Katalonya batıdaAragon,güneybatıdaValensiyabölgesi ile sınırdır.Barselona'nın haricindeTarragona,Lleida,Girona,Manresa,Igualada,TerrassaveSabadellşehirleri Katalonya'nın diğer başlıca şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.

Önemli şehirler[değiştir|kaynağı değiştir]

Katalonyabüyük şehir ve merkezleri
Institut d'Estadística de Catalunya(2020)
Sıra Şehir ismi Comarca Nüfus Sıra Şehir ismi Comarca Nüfus
Barcelona
Barcelona

L'Hospitalet
L'Hospitalet

1 Barcelona Barcelonès 1.664.182 11 Girona Gironès 103.369 Terrassa
Terrassa

Badalona
Badalona

2 L'Hospitalet Barcelonès 269.382 12 Sant Cugat Vallès 92.977
3 Terrassa Vallès 223.627 13 Cornellà Baix Llobregat 89.936
4 Badalona Barcelonès 223.166 14 Sant Boi Baix Llobregat 84.500
5 Sabadell Vallès 216.590 15 Rubí Vallès 78.591
6 Lleida Segrià 140.403 16 Manresa Bages 78.246
7 Tarragona Tarragonès 136.496 17 Vilanova i la Geltrú Garraf 67.733
8 Mataró Maresme 129.661 18 Castelldefels Baix Llobregat 67.460
9 Santa Coloma Barcelonès 120.443 19 Viladecans Baix Llobregat 67.197
10 Reus Baix Camp 106.168 20 El Prat Baix Llobregat 65.385
Tarihî nüfus
Yıl Nüfus
1900 1.966.382
1910 2.084.868 %+6.0
1920 2.344.719 %+12.5
1930 2.791.292 %+19.0
1940 2.890.974 %+3.6
1950 3.240.313 %+12.1
1960 3.925.779 %+21.2
1970 5.122.567 %+30.5
1981 5.949.829 %+16.1
1990 6.062.273 %+1.9
2000 6.174.547 %+1.9
2010 7.462.044 %+20.9
2021 7.763.362 %+4.0
Kaynak:INE




Katalonya'da din (2020)[9]

Katolik(%53.0)
Ateizm(%18.6)
İslam(%4.3)
Diğer (%3.4)
Cevapsız (%2.6)

Kültür[değiştir|kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir|kaynağı değiştir]

Mutfak[değiştir|kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir|kaynağı değiştir]

9. yüzyıldaRipoll,Sant Pere de RodesveMontserratgibi manastırlardan gelişen Katalan müziği, 11-16. yüzyıllar arasında sadece Montserrat Manastırı'nda gelişti.[10]Bu dönemde öne çıkar müzikçiler arasında 11. yüzyılda kalem aldığıBreviarium de musicaile tanınan Keşiş Oliva,Yaşlı Mateu Fletx(1481-1553), R Alberto Vila (1517-1582) veJoan Brudieu(1520-1591) öne çıkar.[10]16. yüzyılda özellikle dinsel müzik konusunda doruğa çıkan Katalan müziğinin başyapıtlarından biri de 13. yüzyılda kalem alınan dinsel şarkılarını ve dans ezgilerini kapsayan tek Avrupalı koleksiyon olanLlibre Vermell'dir.[10]

Rönesans dönemine gelindiğinde ise öne çıkan Katalan besteciler arasında Juan Pablo Pujol,Joan Cererols,Juan Marquos,Francisco Valls(1665-1747),Montserrat Manastırı'nın yetiştirdiği en büyük müzikçilerden biri olarak kabul edilenAntonio Soler(1729-1783),Jacint Boada(1765-1853), Benito Breli (1786-1850), ilk İspanyol operasını bestelemesiyle tanınanRamon Carnicer(1789-1855),Josep Anselm Clavé(1824-1874) veFelip Pedrell(1841-1922) öne çıkar.[10]

Modern döneme geldiğinde Katalan besteciler arasında Montserrat'ta oluşmuş gelenek doğrultusunda mistik müzik eserleriyle tanınanEnrique Morera(1865-1942),Antoni Nicolau(1858-1933) veFederic Mompou(1893-1987);Isaac Albéniz(1860-1909),Enrique Granados(1867-1916), özellikle yenilikçi "Orfeó Català"eseriyle tanınanManuel Blancafort(1897-1987),Xavier Montsalvatge(1912-2002), çellocuPablo Casals(1876-1973), kemancı Juan Manön (1883-1971) ve orkestra yöneticisiEduardo Toldrà(1895-1962) öne çıkar.[10]

Sanat[değiştir|kaynağı değiştir]

Sinema[değiştir|kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir|kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir|kaynağı değiştir]

  1. ^"Catalonia: Moderate separatist Pere Aragones named new leader | DW | 21.05.2021"(İngilizce). Deutsche Welle. 21 Mayıs 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:24 Haziran2021.
  2. ^"Arşivlenmiş kopya"(PDF).26 Ağustos 2013 tarihindekaynağından(PDF)arşivlendi.Erişim tarihi: 11 Şubat 2017.
  3. ^"Arşivlenmiş kopya".14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014.
  4. ^"Arşivlenmiş kopya".28 Ekim 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:27 Ekim2017.
  5. ^Salrach 2004.
  6. ^Saéz, Hugo (27 Eylül 2019)."El dia que Borrell II 'es va independitzar' dels francs".Sàpiens(Katalanca). 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:11 Mart2022.
  7. ^Sesma Muñoz, Angel (2000).La Corona de Aragón: una introducción crítica.Zaragoza: Caja de Ahorros de la Inmaculada de Aragón.ISBN84-95306-80-8.
  8. ^Imperial Spain 1469-1716.Londra: Penguin. 2002.ISBN0141007036.OCLC49691947.
  9. ^Kaynak hatası:Geçersiz<ref>etiketi;Barometer2020isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz:Kaynak gösterme)
  10. ^abcdeBuffery 2012.
  • Broch i Huesa, Àlex (2018).Història de la literatura catalana(1. bas.). Barcelona: Enciclopedia Catalana – Primeraició. ss. 185-238.ISBN978-8441234413.
  • Buffery, Helena (2010).Historical dictionary of the Catalans.Lanham, Md.: Scarecrow Press.ISBN978-0810854833.>
  • Hurtado i Cuevas, Victor (2022).Atles històric de Catalunya(Katalanca) (2. bas.). Barcelona: Vicens-Vives.ISBN978-8431647445.