İçeriğe atla

Kufe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kûfe
الكوفة
Büyük Kufe Camii, 1915
Irak üzerinde Kûfe
Kûfe
Kûfe
Şehrin Irak'taki konumu
ÜlkeIrakIrak
İlNecef ili
Nüfus
(2003)
• Toplam110.000
Zaman dilimiGMT+3 (UTC)

Kûfe(Arapça:الكوفة,El-Kūfah),Irak'ınNecefilinde (muhafaza) bir şehir.

Fırat Nehrikıyısındaki şehirBağdat'ın 170 km güneyinde,Necef'in 10 km kuzeydoğusunda yer alır ki artık Necef'le birleşmiş durumdadır. 2003 yılı verilerine göre nüfus 110.000'dir.Ali bin Ebu Talibdönemindeİslam İmparatorluğu'nun başkenti hâline getirilen ve başkent olduğu sürece kültürel yapısı geliştirilen günümüzde de çoğunluğunuŞii Müslümanlarınoluşturduğu kenttir.Halife Ali'nin öldürüldüğü ve türbesinin olduğu yerdir.

İsminin kaynağı

[değiştir|kaynağı değiştir]

Kûfe isminin Süryanice ve Farsça olduğu,Arapça"kum tepesi" anlamına geldiği veya buradaki "Kufan" isimli bir tepeden geldiğine dair tezler vardır.

Kuzeyden doğuya kayan İslam fetihleri sonucunda halifeÖmer,bu bölgedeAraplarıniskan edileceği yerler arayışına girdi. Sonucunda Kûfe'nin bulunduğu Suristan bölgesi uygun görüldü. Bu bölge bereketli topraklar üzerinde ve askerî anlamda önemli bir konumda bulunuyordu. Ayrıca ticari açıdan gelişmeye müsaitti. İlk başlarda Arap ordusunun üssü olan şehir daha sonra ticari ve kültürel açıdan çok gelişti. Dördüncü halifeAlive bazıAbbasihalifeleri devlete başkent olarak Kûfe'yi seçtiler.[1]

Ortada bir meydanın bulundu dairevi bir planda inşa edilen Kûfe'nin nüfusu birçok Arap kabilesinin iskânıyla çok hızlı artmıştır.Mugire bin Şu'betarafındanKufe Camiigenişletildi ve "dârülimâre" denen vali konağının yer aldığı sağlam surlarla korunan yönetim kısmı inşa edildi. Bir vilayet merkezi olduğu yıllardaHemedan,Rey,Kazvin,İsfahanveAzerbaycanbölgeleri buradan yönetiliyordu.

İlk Abbasi Halifesi Seffah'ın Kûfe'de halifeliğini ilan etmesini gösteren minyatür. Fars Tarihçi ve YazarBalami'ninTarihnameadlı eserinde yer almaktadır.

Kûfe, İslam'ın ilk yıllarında pek çok siyasi karışıklığın yaşandığı şehir olmuştur. Halifeler Ömer ve Osman zamnında halk ile gönderilen valiler arasındaki huzursuzluklar çıktı. Osman'ın yönetiminden hoşnut olmayan Basra ve Kûfeliler, Medine'yi kuşattı. Osman'ı öldüren grup içinde Kûfeliler de bulunmaktaydı. Yeni halifeAli'yeCemelveSıffinsavaşlarında destek veren Kûfelilerhakem olayındaAli'ye muhalefet ettiler.Haricilertarafından Kûfe Cami'nde öldürülen Ali Kûfe'de defnedildi.

Yerine gelenMuaviyeisyan eden Kûfeli Haricilerle mücadeleye başladı. Valiİbn Ümmü'l Hakemisyanı bastırdı ve Haricileri ortadan kaldırdı.

Kûfeliler, Muaviye'nin yerine halife olanYezid'e biat etmeyenHüseyin'e destek oldular ve onu halife olarak tanıyacaklarına dair haberler gönderdiler. Ancak Yezid'in valisiUbeydullah bin Ziyadsert önlemleriyle Kûfeliler, Hüseyin'e biatten vazgeçtiler. Bundan habersiz olarak Kûfe'ye yola çıkan Hüseyin ve yakınları valinin gönderdiği ordu tarafından 680 yılındaKerbela'da öldürüldü. Vali, bu olaydan etkilenen Kûfelileri kılıçtan geçirdi. Daha sonra şehri sert önlemlerle yöneten Emevi halifeleri zamanında isyanlar hiç durmadı.

Abbasiler,Emevilere karşı ilk mücadeleyi Kûfe'den başlatmıştır. Yine ilk Abbasi HalifesiSeffah749 yılında halifeliğini burada ilan etmiştir. Şehir,Bağdatkurulana dek Abbasi hanedanının başkenti olmayı sürdürmüştür. Abbasiler döneminde de isyanlar yaşayan şehir bu dönemde harap oldu ve gözden düştü.

Ardından unutulan ve imar edilmeyen Kûfe, Osmanlılar zamanında sadece Kerbela'ya bağlı nahiye merkeziydi.

  1. ^"KÛFE".TDV İslâm Ansiklopedisi.17 Nisan 2020 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Şubat 2023.