İçeriğe atla

Kuzey Hiung-nu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bắc Hung nô
běi xiōng nú Kuzey Hiung-nu
48-156
150 yıllarında Kuzey Hunları (Northern Xiongnu) ve Güney Hunları (Southern Xiongnu)
150 yıllarında Kuzey Hunları (Northern Xiongnu) ve Güney Hunları (Southern Xiongnu)
HükûmetMonarşi
Tanhu
• 48-?
Panu
Tarihçe
• Kuruluşu
48
• Dağılışı
156
Öncüller
Doğu Hiung-nu

Kuzey Hiung-nu[kaynak belirtilmeli](Çince:Bắc Hung nôpinyin:běi xiōng nú),Ho-han-yeyönetimindekiDoğu Hiung-nu'nun tekrar parçalanmasından sonra kuzey topraklarını idare eden devlettir.

Hiung-nu,MÖ 46yılında Ho-han-ye veÇiçikardeşler arasındaDoğu Hiung-nuveBatı Hiung-nuolmak üzere ikiye ayrıldı.Batı Hiung-nu'yu ÇiçiTanhu,Doğu Hiung-nu'yuHo-han-yeTanhu yönetti.

Ho-han-ye'nin ölümünden sonra Doğu Hiung-nu'daPanutanhu oldu. Fakat yeğeniPibuna itiraz ederek taht kavgası başlattı. MS 48 yılında Doğu Hiung-nu, Kuzey Hiung-nu veGüney Hiung-nuolmak üzere ikiye ayrılmış, Kuzey Hiung-nu'yu Panu, Güney Hiung-nu'yu Pi yönetmiştir.[1]

Çin'e yakın bölgede bulunan Güney Hiung-nu Çin üstünlüğünü kabul ettiği halde,Baykal Gölüve çevresinde Kuzey Hiung-nu bağımsız kalmayı tercih etmişti. Ancak Çinliler Güney Hiung-nu'yu kışkırtarak Kuzey Hiung-nu'yu da yıprattılar ve sonuçta güneyden gelen Güney Hiung-nu'nun hücumları ile kuzeyden gelen Türk kavimlerindenTiele'nin akınları arasında sıkıştırılıp batıya kaymıştır. Daha sonra bölgeye hakim olanSienpilertarafından daha batıya itilmiştir. Bu nedenden ötürüHun İmparatorluğu'nu kuran kavmin Kuzey Hiung-nular olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu devlete Türk literatüründeBatı Hun İmparatorluğudenir.

Hiung-nu Soyağacı

[değiştir|kaynağı değiştir]
Hiung-nu'lar
Büyük Hun İmparatorluğu
Hiung-nu
(Toman,Motun)
(MÖ220 - MÖ46)
Batı Hiung-nu
(Çi-Çi (Tangu))
(MÖ46-MÖ36)
Hiung-nu
(Ho-han-ye)
(MÖ46 - MS48)
Kuzey Hiung-nu
(Panu)
(MS48 - 156)
Güney Hiung-nu
(Pi)
(MS48 - MS216)
Hun İmparatorluğu
(tartışmalı)
Ak Hun İmparatorluğu
(tartışmalı)
Beş Hu On Altı Krallık
(MS309 - MS439)


Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]