İçeriğe atla

Müslüman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Müslümanlar için dünya üzerindeki en kutsal yer olanKâbe[1]
Müslümanlar

Müslüman,İslam dininemensupkişidemektir.[2][3]Sünni,ŞiiveMutezilimezhepinancına göre,Allah'a veAllah'ın birliğine,Muhammed'inAllah'ınpeygamberiolduğuna inanankişileredenir.İslam dinininfarklımezheplerindeMüslümankavramıüzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

İslam'ın şartları

[değiştir|kaynağı değiştir]
Müslümannüfusunyeryüzündekidağılımı

Kelime-i Şehâdetvezekâtdışında,İslam'ın şartlarındadaSünniveŞiîmezhepleri arasında farklılıklar vardır. Bunun temel sebebi,İslamiyet'in siyasi ayrışma dönemindeSünniveŞiîdinâlimlerininyorum farklılıklarıdır.[4]

Bumezhepteimanın şartının 6, İslamın şartının 5,namazın12, abdestin 4,guslün3,teyemmümün2 olmak üzere toplam32 farzbulunmaktadır. Müslümanların yerine getirmesi gereken farzların 32 tane olduğu İslam Alimleri tarafından akılda kolayca kalması için toplu halde bir araya getirilmiştir. Bunlar da 32 Farz olarak bilinmektedir. Bu farzların açıklamaları ayrıntılı bir şekilde aşağıdadır.

İmanın şartları

[değiştir|kaynağı değiştir]

İmanın şartlarışunlardır:Allah'ın birliğine inanmak,meleklereinanmak, kitaplara inanmak,peygamberlereinanmak,ahireteinanmak,kaderin,hayrın ve şerrinAllah'tan geldiğine inanmak.[5]

İslamın şartları

[değiştir|kaynağı değiştir]

İslamın şartlarışunlardır:Kelime-i Şehadetgetirmek,namazkılmak,oruçtutmak,zekatvermek vehaccagitmek.[6]

Namazın dışındaki farzları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Namazın dışındaki farzları şunlardır: hadesten tahâret, necâsetten tahâret, Setr-i avret, İstikbâl-i kıble, vakit ve niyet.

Namazın içindeki farzları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Namazın içindeki farzları şunlardır: iftitah tekbiri, kıyam, kıraat,rükû,secde,ka'de-i ahîre.

Abdestin farzları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Abdestin farzları şunlardır: yüzünü yıkamak, elleri dirseklerle beraber yıkamak, başın dörtte birini meshetmek, boyunu yıkamak, ayakları topuklarla beraber yıkamak.

Guslün farzları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Guslün farzları şunlardır: ağza su vermek, burna su vermek, bütün bedeni yıkamak.

Teyemmümün farzları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Teyemmümün farzları şunlardır: niyet etmek ve iki elin içini temiz toprağa sürüp, yüzün tamamını mesh etmek. Tekrar elleri temiz toprağa vurup, önce sağ ve sonra sol kolu mesh etmek.

Şiî mezhebine göre

[değiştir|kaynağı değiştir]

GünümüzdeŞiî mezhebi;"Zeyd’îyye"(Beşçiler),"İmâmiye-i İsnâ‘aşer’îyye"(Onikicilik/On İki İmâmcılık)ve "İsmâil’îyye"(Yedicilik)olmak üzere üçana mezhebeayrılır.

Furu al-Din'in 10 şartı (İmâmiye-i İsnâ‘aşer’îyye)

[değiştir|kaynağı değiştir]

Furu al-Din'in 10 şartı (İmâmiye-i İsnâ‘aşer’îyye) şunlardır:Namaz,Oruç,Hac,Zekât,Hums,Cihat,Emr-i Bil Maruf,Nehyi Anil Münker,TevellaveTeberra.

Veçh-i Din'in 7 şartı (İsmâil’îyye)

[değiştir|kaynağı değiştir]

Veçh-i Din'in 7 şartı (İsmâil’îyye) şunlardır:Velâyet,Tehâret,Namaz,Zekât,Oruç,HacveCihad.

İman'ın şartları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Sünnî mezhebine göre

[değiştir|kaynağı değiştir]

Şiî mezhebine göre

[değiştir|kaynağı değiştir]

Usul al-din(İmamiyye-i İsnaaşeriyye)

Mutezile Mezhebinin İman Görüşü

[değiştir|kaynağı değiştir]

Mutezile'ye göre imankalp ile tasdik, dil ile ikrar ve amelden oluşur. Buna göre Mutezile inancında kişininmüminyani "inanan" sayılabilmesi için kalbi ile İslâm'a inanması, dili ile bunu beyan etmesi ve hareketleriyle yani amel ile bunu göstermesi gerekir. Aynı iman görüşüne sahip diğer itikad mezhepleriHariciyyeveZeydiyye'dir.

Mu'tezile Mezhebinin Esasları

[değiştir|kaynağı değiştir]

Mu'tezile kendi usullerini ortaya koymak için "usul-i hamse" denilen beş esas belirlemişlerdir. Bunlar;Tevhid,Adalet,Va'dveVaîd(Söz ve tehdit, kişinin amelinin haliki oluşu),El-Menziletu Beyne'l-Menzileteyn(büyük günah işleyenlerinimanveinançsızlıkarasında bir yerde bulunmaları),Emr-i bi'l ma'rûfveNehy-i Anil Münker'in farz-ı ayn oluşu olarak sayılabilir.[7][8]AyrıcaKur'an'ın mahlukiyeti ve aklın nakle faikiyeti gibi hususlar da mezhep için önemli olan hususlardandır.

Tevhîd (التوحيد), yani birleme İslâm dini akidesinin temeli olan Allah'ın birliğidir. Mutezile mezhebine mensup olanlar tevhidden yola çıkarak bazı konularda diğer itikadi mezheplerden farklı görüşler geliştirmişlerdir. Örneğin,Ehl-i SünnetâlimlerininruyetullahıyaniAllah'ınahiretgünü görüleceğigörüşünü kabul etmemişlerdir. Onlara göre görülebilmesi için Allah'ın bir cisme sahip olması gerekir ki İslâm inancının tevhid kaidesine göre bu imkânsızdır. Bunun dışında Mu'tezile mezhebinin mensupları yine tevhid kaidesinden yola çıkarak Allah'ın sıfatlarının zatından ayrı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Çünkü onlara göre bu düşüncenin aksi, yani Allah'ın sıfatlarının zatıyla bir olması ezeli (ve böylece ilahi) olanların sayısını arttırır, yani tevhide karşı çıkar. Örnek vermek gerekirse, Mu'tezile mezhebi "Allah âlimdir." gibi bir tanımlamayı kabul ederken "Allah ilim sahibidir." gibi bir tanımlamayı reddeder. Zira onlara göre "Allah ilim sahibidir." derken Allah'ın zatından ayrı bir ilahi-ezeliilimkabul edilmiş olur. Ayrıca, Mutezile akidesinde Allah'ınkelâmdiye bir sıfatının olmadığına inanılır.[9]

Adalet ('Adl,العدل) esasının konusu Mutezile'ninkaderkonusundaki görüşüdür. "İnsan fiillerinde hür değildir." görüşünü benimseyenCebriyyemezhebine karşı çıkarak Mutezile "insanın fiillerinde tamamen hür olduğu" na inanır. Mutezile inancındaki adalet esasına göre kişi kendi fillerini kendi yaratır. Bunu da Allah'ın kişiye bahşettiği bir yaratma kudretiyle gerçekleştirir. Fiillerin yaratılmasında Allah'ın bir müdahalesi olmadığına inanırlar. Bu görüş adalet esasından şu şekilde temel alır: kişilerin hür olmaması ve yaptıkları her fiilin yaratıcı ve yaptırıcısının Allah olması durumunda kişinin hür olarak yapmadığı hareketlerden ötürü cezalandırılması zulüm yani adaletsizliktir. İslam inancına göre ise Allah'ın adaletsiz davranması mümkün değildir. Bu nedenle kişi fiilerinin tek yaratıcı ve yaptırıcısı olmalı, fiilleri konusunda tamamen hür olmalıdır.

Mutezile'ninkaderkonusundaki görüşüKaderiyyemezhebiyle aynıdır. Mutezile mezhebininkaderkonusundaki bu görüşlerinin imanın şartlarından olan "kader ve kazaya iman" a aykırı düştüğünü gerekçesiyleSünni mezheplertarafından eleştirilmiş, hattaküfürolarak nitelendirilmiştir.

Va'd ve Va'id (el-Va'd ve el-Va'id,الوعد و الوعيد) yani "Söz ve Tehdit". Bu Allah'ın vadettiği (söz verdiği) sevap ve iyiliğin, tehdit ettiği cezanın gerçekleşeceğine inanmaktır. Mutezile mezhebinin bu esası bir diğer itikadi mezhep olanMürcie'ye karşı geliştirilmiştir.Mürcie mezhebiiman etmeyen (kâfir) kişinin yaptığı iyilikler fayda vermediği gibi, iman eden kişinin (mü'minin) yaptığı günahlar da kendine zarar vermeyeceğini öne sürmüştür. Va'd ve Vaid prensibine göre ise iyilik yapan iyiliğine karşı mükafatlandırılacak, kötülük yapansa kötülüğüne karşılık cezalandırılacaktır. Mutezile mezhebinin bu esasına göre eğerMürciemezhebinin "iman edenin günahları zarar vermez" iddiası doğru olsaydı, Allah'ın vaîd'i yani tehdit etmesi - korkutması gereksiz ve manasız olurdu. Oysa tevhid inancına göre bu mümkün değildir. Bu esas ile Mutezile mezhebiMürcie'yi tam anlamıyla reddeder. Ayrıca Mutezile mezhebi yine bu esas ilebüyük günahişleyenmüminintövbeetmezse affedilemeyeceğini öne sürmüştür.

İki Konum Arasındaki Bir Konum

[değiştir|kaynağı değiştir]

"El Menzile beyne'l-menzileteyn" (المنزلة بين المنزلتين) yaniiki konum arasındaki bir konum.Bu esas Mutezile mezhebinin "büyük günah işleyenin durumu"hakkındaki görüşüyle ilgilidir. Mutezile mezhebine görebüyük günahişleyen birmümin(iman etmiş kişi) artık nemümindirne dekâfirdir,o artıkfâsıktır,yani müminlik ile kâfirlik arasında bir yerdedir. Mutezile inancına görebüyük günahişleyenmüminfâsıkolur ve fâsık kişi işlediğibüyük günahtanötürütövbeetmeden ölürse sonsuza kadarcehennemdeazap çeker. Eğertövbeederse yeniden mümin olur ve mümin olarak da ölürse cennete girer. Bu mezhebe görefâsıkbir kişimüminilekâfirarasında bir konumdadır, bu esasın adı olan "iki konum arasındaki bir konum" da buradan gelmektedir.

Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker

[değiştir|kaynağı değiştir]

"Emr-i bi'l ma'rûf" yaniiyiliği emretmekve "nehy-i anil münker" yanikötülükten sakındırmak(الأمر بالمعروف و النهي عن المنكر). Mutezile mezhebinin bu esasına göre kişi itikadi ve ameli konularda insanları iyiliğe çağırmalı, iyiliği yaymalı, kötülüğe karşı ise sakındırmalı, uyarmalıdır. Bu esastan yola çıkarak Mutezile mezhebi mensupları uzun yıllar boyunca birçok farklı görüşten, mezhepten ve inançtan insanla tartışmış, hatta zaman zaman tartışmalara şiddet ve kavga da karışmıştır.

Mu'tezile mezhebine göre bu beş ana esasın birine veya daha fazlasına inanmayan kişiMu'teziliolamaz.

Mezhepsiz Müslümanlık

[değiştir|kaynağı değiştir]

Mezhepsiz Müslüman, İslami mezheplerden herhangi birine bağlı olmayan, kendini bu mezheplere ait görmeyen veya inancını bu mezhepler içerisinde sınıflandırmayan Müslümanlara verilen isimdir.[10][11][12][13]

Ayrıca bakınız

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^"Müslüman."Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online.Encyclopædia Britannica Inc.
  2. ^Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003,Muslim
  3. ^"TDK sözlük,Müslüman".28 Eylül 2007 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 27 Aralık 2007.
  4. ^"Sünni-Şii mücadelesi siyasi".Milliyet.10 Ocak 2016. 13 Mayıs 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  5. ^"İmanın Şartları Nelerdir, Kaç Tanedir? İmanın Şartı Kaçtır, Neden Bilinmesi Gerekir? - Güncel Haberler Son Dakika".CNN Türk.9 Ağustos 2023. 24 Haziran 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  6. ^Şafak, Yeni."İslam'ın 5 şartı nedir?".Yeni Şafak.19 Ekim 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  7. ^Kadı Abdülcebbar, Mutezilede Din Usulü,İz yayıncılık s.23
  8. ^Kaynak hatası:Geçersiz<ref>etiketi;dunyadinleriisimli refler için metin sağlanmadı (Bkz:Kaynak gösterme)
  9. ^"Tevhid Nedir? Tevhid İnancı Ne Demek? Tevhid İle İlgili Hadisler".Hürriyet.3 Mayıs 2021. 6 Mayıs 2021 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  10. ^Benakis (13 Ocak 2014)."Islamophoobia in Europe!".New Europe.Brüksel. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:20 Ekim2015.Anyone who has travelled to Central Asia knows of the non-denominational Muslims – those who are neither Shiites nor Sounites, but who accept Islam as a religion generally.
  11. ^Longton (2014)."Isis Jihadist group made me wonder about non-denominational Muslims".The Sentinel. 26 Mart 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:21 Ekim2015.THE appalling and catastrophic pictures of the so-called new extremist Isis Jihadist group made me think about someone who can say I am a Muslim of a non-denominational standpoint, and to my surprise/ignorance, such people exist. Online, I found something called the people's mosque, which makes itself clear that it's 100 per cent non-denominational and most importantly, 100 per cent non-judgmental.
  12. ^Kirkham (2015)."Indiana Blood Center cancels 'Muslims for Life' blood drive".25 Kasım 2015 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:21 Ekim2015.Ball State Student Sadie Sial identifies as anon-denominational Muslim,and her parents belong to the Ahmadiyya Muslim Community. She has participated in multiple blood drives through the Indiana Blood Center.
  13. ^Unthinkable: Iran, the Bomb, and American Strategy.Simon and Schuster. 2014. s.29.Although many Iranian hardliners are Shi'a chauvinists, Khomeini's ideology saw the revolution as pan-Islamist, and therefore embracing Sunni, Shi'a, Sufi, and other, morenondenominational Muslims