İçeriğe atla

Kaynanadili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Opuntiasayfasından yönlendirildi)
Opuntia
Opuntiacinsine ait ikikaktüstürü: önde, İngilizce'dechollaadı ile anılan türlerden biri(Opuntia bigelovii);arkada, kaynana dili(Opuntia ficus-indica).
Biyolojik sınıflandırmaBu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Tracheophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Cactaceae
Cins: Opuntia
Mill.
Türler
Metne bakınız.

Kaynanadili(Opuntia),kaktüsgiller (Cactaceae)familyasındasınıflanan bitki cinsi.

Toplucadikenli incirleradı ile anılan türleri içerenOpuntiave İspanyolcadachollaortak adı ile anılan türleri içerenCylindropuntiaalt cinslerine ayrılan bu cinsintipik türü,Türkçede "Eşek inciri", "Hint inciri", "Frenk inciri", "dikenli incir" ya da halk ağzında Türkiye'de "kaynanadili", Kıbrıs'ta "babutsa" olarak anılanOpuntia ficus-indica'dır.[1][2][3]

Dikenli incirler (Opuntiaalt cinsi), yassı ve yuvarlak bölümlerin eklemlenerek oluşturduğu gövdelere sahiptir.Cylindropuntiaalt cinsinin türlerinde ise gövde bölümleri yassı değil, silindrik yapılıdır.

Gövdesi düz ve yassı büyük parçalar halinde eklemlidir ve üzerinde kabarcıklar bulunur. Büyükçiçekleribaharda ya da yaz başında açar. Olgunlaşmadan önce yeşil olanmeyveleri,olgunlaştığında erguvani renge dönüşür ve yenilebilir. Gövdesi yaşlandıkça olgunlaşır. Bol güneş alan yerlerde fazla suya gereksinim duymadan yetişir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir.

Meyveli birOpuntianın tipikmorfolojisi

Ö. ficus-indica,3 m'nin üzerinde bir taç ile ve 1 m'lik bir gövde çapı ile 5-7 m (16-23 ft)'a kadar büyüyebilen büyük, gövde oluşturan, parçalı bir kaktüstür.[4]Cladode'lar (büyük yastıklar) yeşil ila mavi-yeşildir, 25 cm (10 in)'a kadar birkaç diken taşır veya omurgasız olabilir.[4]Dikenli armutlar tipik olarak, büyük, pürüzsüz, sabit dikenler veglochidadı verilen ve cilde veya saça kolayca yapışan ve ardından bitkiden ayrılan küçük, tüy benzeri dikenler içeren düz, yuvarlak kladodlarla (ing: cladodes) (platyclades olarak da adlandırılır) büyür. Çiçekler tipik olarak büyük, aksiller, soliter, biseksüel ve epiperijinli olup, belirgin, spiral olarak düzenlenmiştepal'lerden ve birhypanthium'dan oluşan birperiant(ing:perianth) vardır.Ercik'ler çoktur ve spiral veya sarmal kümeler halindedir vegynoeciumkarpel başına çok sayıda alt yumurtalığa sahiptir. Yerleşim parietaldir ve meyve, arilat (ing:arillate) tohumlu bir meyvedir. Dikenli armut türlerinin alışkanlıkları büyük ölçüde değişebilir; çoğu çalıdır, ancak Galapagos'unOpuntia galapageiagibi bazıları ağaçtır.

Ö. ficus-indicaılıman kışları olan ve uzun süreli kurak geçen, ardından ara sıra yağmurlu ve nispeten düşük nemli olan sıcak yazları olan bölgelerde gelişir.[4]Yıllık ortalama yağış miktarı350-500 mm (14-19+12in)'dir. iyi büyüme oranları sağlar.[4]O. ficus-indica,kil içeriği %15–20'yi geçmeyen ve toprak iyi drene edilmiş, altasitila altalkaliarasında değişen çeşitli topraklarda çoğalır.[4]Sığ kök sistemi, bitkinin dağ yamaçları gibi sığ, gevşek topraklarda büyümesini sağlar.[4]Opuntiabazı yerlerdezehirli otolarak kabul edilmesine katkıda bulunan büyük klonal kolonilere yayılır.

Opuntiayiyen hayvanlar arasındadikenli armut adası salyangozuveCyclurakaya iguanaları bulunur. Meyveler, başta kuşlar olmak üzere birçok kurak kara hayvanı tarafından tüketilir ve böylece tohumların dağılmasına yardımcı olur.Opuntiapatojenlerarasındakese mantarıColletotrichum coccodesveSamons' Opuntia virüsübulunur.antCrematogaster opuntiaeveörümcekTheridion opuntia,dikenli armut kaktüsü ile olan ilişkilerinden dolayı adlandırılmıştır.[4][5]

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]
  1. ^"Frenk inciri"Güncel Türkçe Sözlük.Türk Dil Kurumu.Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  2. ^"Kaynanadili"Güncel Türkçe Sözlük.Türk Dil Kurumu.Erişim tarihi: 22 Ocak 2007.
  3. ^Tan, Aylin Öney (5 Haziran 2017)."Kıbrıs 'sofra' sözlüğü".Hürriyet. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020.
  4. ^abcdefgKaynak hatası:Geçersiz<ref>etiketi;cabiisimli refler için metin sağlanmadı (Bkz:Kaynak gösterme)
  5. ^Griffith, M. P. (2004)."The origins of an important cactus crop,Opuntia ficus-indica(Cactaceae): New molecular evidence ".American Journal of Botany.91(11): 1915-1921.doi:10.3732/ajb.91.11.1915.PMID21652337.21 Haziran 2010 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 2 Aralık 2021.