Oskar Becker
Oskar Joachim Becker | |
---|---|
Doğum | 5 Eylül 1889 Leipzig |
Ölüm | 13 Kasım 1964 (75 yaşında) Bonn |
Vatandaşlık | Alman |
Eğitim | Leipzig Üniversitesi St. Thomas School, Leipzig |
Mezun olduğu okul(lar) | Universität Leipzig |
Kariyeri | |
Dalı | Matematik,matematik tarihi,felsefe |
Çalıştığı kurum | Bonn Üniversitesi Freiburg Üniversitesi |
Tez | Über die Zerlegung eines Polygons in exklusive Drei- ecke auf Grund der ebenen Axiome der Verknüpfung und Anordnung[2](1914) |
Doktora danışmanı | Karl Friedrich Wilhelm Rohn Otto Ludwig Hölder |
Doktora öğrencileri | Max Bense,Jürgen Habermas[1] |
Oscar Becker(5 Eylül 1889 - 13 Kasım 1964), birAlmanfilozof,mantıkçı,matematikçivematematik tarihçisiydi.
Erken dönem yaşamı
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker,Leipzig'de doğdu ve burada matematik eğitimi aldı. 1914'teOtto HölderveKarl RohndanışmanlığındaBağlantı ve Düzen Aksiyomları Temelinde Çokgenlerin Kesişmeyen Üçgenlere Ayrıştırılması Üzerine( "On the Decomposition of Polygons in non-intersecting triangles on the Basis of the Axioms of Connection and Order" ) adlı doktora tezini hazırladı.
I. Dünya Savaşı'nda görev aldı.Edmund Husserlile felsefe çalışmak için geri döndü veHabilitationsschriftadlı çalışmasını 1923'teGeometrinin Fenomenolojik Temelleri ve Fiziksel Uygulamaları Üzerine Araştırmalar( "'Investigations of the Phenomenological Foundations of Geometry and their Physical Applications" ) üzerine yazdı. Becker, Husserl'in gayriresmi olarak asistanı ve daha sonraFenomenolojik Araştırma Yıllığı'nın ( "Yearbook for Phenomenological Research" ) resmi editörlüğünü yaptı.
Fenomenoloji ve matematiksel felsefe alanındaki çalışmalar
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker, en önemli çalışması olanMatematiksel Varoluş'u ( "Mathematical Existence" ) 1927'de "Yearbook" ta yayımladı, aynı yılMartin Heidegger'inVarlık ve Zaman'ı ( "Being and Time" ) da bu dergide çıktı. Becker bu dönemde Heidegger'inseminerlerinekatılmıştır.
Becker, sadeceHusserlci fenomenoloji'yi değil, çok daha tartışmalı bir şekilde Heideggercihermeneutik'i kullandı vearitmetiksayma'yı "ölüme doğru olmak" olarak tartıştı. Çalışmaları hemneo-Kantçılarhem de Becker'in alıngan bir şekilde cevap verdiği daha ana akım, rasyonalist mantıkçılar tarafından eleştirildi. Bu çalışma, başlığındaki konuyla ilgili birçok ilginç analiz içermesine rağmen,matematiğin temellerialanındaki sonraki tartışmalar üzerinde büyük bir etkiye sahip olmamıştır.
Becker,David HilbertvePaul Bernaysile Hilbert'in biçimcimetamatematik'inde potansiyel sonsuzun rolü üzerine tartıştı. Becker, Hilbert'insonluluğabağlı kalamayacağını, ancak potansiyel sonsuzu varsaymak zorunda olduğunu savundu. Hilbert ve Bernays'in potansiyel sonsuzu zımnen kabul ettikleri, ancak ispatlarındaki her tümevarımın sonlu olduğunu iddia ettikleri yeterince açıktır. Becker, bir yüklemin her bir doğal sayı için geçerli olduğunu iddia etmenin aksine,evrensel olarak nicelenmişcümleler biçimindeki tutarlılık iddiaları içintam tümevarımgerektiği konusunda haklıydı.
Paraontologie
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker, Heidegger'i tartışırken AlmancaParaontologieneolojizmini ortaya atmıştır.[3]Temelde farklı olsa da bu kullanım,Nahum Chandler,Fred Motenve diğerleri tarafındansiyahlıktartışmalarında daha yakın zamanda İngilizce "paraontology" teriminde bazı küçük etkiler sağlamıştır.[4]
Sezgisel ve modal mantık
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker,L. E. J. Brouwer'insezgisel mantığınınbiçimselleştirilmesine yönelik bir başlangıç yaptı. Husserl'in fenomenolojisine dayalı bir sezgisel mantık semantiği geliştirdi ve bu semantikArend Heytingtarafından kendi formalizasyonunda kullanıldı. Becker, sezgisel mantık için uygun olandışlanmış ortareddinin formülasyonu ile biraz başarısız bir şekilde mücadele etti. Becker sonunda klasik vesezgisel olumsuzlamaayrımını doğru bir şekilde yapamadı, ancak bir başlangıç yaptı. Becker,matematiksel varlıküzerine yazdığı kitabın bir ekinde, sezgisel mantık için biçimsel bir kalkülüs bulma problemini ortaya koydu. 1950'lerin başında bir dizi çalışmasında modal, sezgisel, olasılıksal ve diğer felsefi mantıkları inceledi.
Becker,modal mantığa(zorunluluk mantığı veolasılık) katkılarda bulunmuştur veBecker postulatı,modal durumun zorunlu olduğu iddiası (örneğinPolasılığınınPolasılığının zorunluluğunu ima ettiği ve ayrıcazorunluluğun yinelenmesi) onun adına adlandırılmıştır. Becker Postulatı, daha sonra Amerikalısüreç teologuCharles Hartshornetarafından,mantıksal pozitivistve sözde kanıtın muhalifiRudolf Carnapile yapılan konuşmaların teşvikiyle, Tanrı'nın varlığına dairOntolojik kanıt'ın formüle edilmesinde rol oynamıştır.
Matematik tarihi
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker ayrıcaantik Yunan matematiğitarihine ve yorumlanmasına da önemli katkılarda bulunmuştur. Becker, diğer birçokları gibi,Metapontumlu Hippasustarafındanbeşgenkenarının (ya da daha sonraki daha basit ispatlarda üçgenin)orantısızlığınınkeşfedilmesiyle Yunan matematiğinde ortaya çıkan "kriz" ve (kelimenin tam anlamıyla)"irrasyonel" sayıtehdidi üzerinde durmuştur. "Kriz" in Alman teorisyenleri için karenin Pisagor köşegeni, etkisi bakımındanCantor yüksek dereceli sonsuzluklar üretme yöntemineveGödel'inbiçimsel aritmetiğin tamamlanmamışlığıispatındakiGödel köşegenleştirme yönteminebenziyordu. Becker, daha önceki birkaç tarihçi gibi,Öklid'de geometrik büyüklüklerin aritmetik ifadelerinden kaçınılmasının,oranve orantılar için, ölçülemezlik şokundan geri tepmenin bir sonucu olarak kaçınıldığını öne sürmektedir. Becker ayrıca Öklid orantı teorisinin tüm teoremlerinin, Becker'inAristotle's Topicsadlı eserde ifade edildiğini bulduğu ve Becker'inTheaetetus'a atfettiğiEudoxustekniğine daha eski bir alternatif kullanılarak kanıtlanabileceğini göstermiştir. Becker ayrıca kısıtlanmamış dışlanmış ortayı reddeden yapıcı bir mantığın Öklid'in ispatlarının çoğunu yeniden inşa etmek için nasıl kullanılabileceğini göstermiştir.
Wilbur KnorrveDavid Fowlergibi daha yeni revizyonist yorumcular, Becker gibi yirminci yüzyılın başlarında yazan erken Yunan matematiği tarihçilerini, kendi zamanlarının krizini gayrimeşru bir şekilde erken Yunan dönemine yansıtmakla suçlamışlardır. (Bu "kriz" hem yirminci yüzyıl küme teorisi ve matematiğin temelleri krizini hem de Birinci Dünya Savaşı, Kayzer'in devrilmesi, komünist ayaklanmalar ve Weimar Cumhuriyeti'nin genel krizini içerebilir).
Daha sonraki düşünceleri
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker, hayatının sonunda somut varoluşsal alana karşı biçimsel vePlatonik alansezgisi arasındaki ayrımı yeniden vurgulamış, en azındankehanetterminolojisine geçmiştir. Becker,Dasein und Dawesenadlı eserindemantikkehanet olarak adlandırdığı şeyi savunmuştur. Heideggerci türden Hermeneutik, bireysel olarak yaşanan varoluşa uygulanabilir, ancak "mantik" deşifre sadece matematikte değil,estetikvebilinç dışınınaraştırılmasında da gereklidir. Bu alanlar, doğanın simetrileri gibi ebedi ve yapısal olanla ilgilenir ve hermeneutik değil, mantik bir fenomenoloji tarafından uygun bir şekilde araştırılır. (Becker'ın bilinçdışının zamansızlığına ve biçimsel doğasına yaptığı vurgu,Jacques Lacan'ın açıklamasıyla bazı paralellikler taşır).
İletişim ve yazışmalar
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker, dönemin en büyük matematikçi ve filozoflarından bazılarıyla kapsamlı bir yazışma sürdürdü. Bunlar arasında matematikçilerdenAckermann,Adolf Fraenkel(daha sonra Abraham),Arend Heyting,David Hilbert,John von Neumann,Hermann WeylveErnst Zermeloile filozoflardanHans ReichenbachveFelix Kaufmannbulunuyordu. Becker'in yirminci yüzyıl matematiğinin bu önemli isimlerinden ve önde gelen mantıksal pozitivist filozoflardan aldığı mektuplar ve Becker'in onlara yazdığı mektupların kendi kopyaları İkinci Dünya Savaşı sırasında yok edilmiştir.
Becker'in Weyl ile yazışmaları, Weyl'in Becker'e yazdığı mektupların kopyaları korunduğu ve Becker sık sık Weyl'in kendi mektuplarından alıntılar yaptığı ya da bunları yorumladığı için yeniden yapılandırılmıştır (bkz. kaynakça). Belki aynı şey bu değerli ama kayıp yazışmaların diğer bazı kısımları için de yapılabilir. Weyl, Husserl'in fenomenolojisine duydukları karşılıklı hayranlık ve Husserl'in Becker'in çalışmalarına duyduğu büyük hayranlık göz önüne alındığında, Becker ile yazışmaya büyük umutlar ve beklentilerle girmiştir. Ancak, yapısalcılık ve sezgiciliğe sempati duyan Weyl, Becker tarafından savunulan sözde bir sonsuzluk sezgisi hakkında Becker ile tartıştığında sabrını kaybetti. Weyl, Becker'in bu pozisyonda ısrar etmesi halinde matematiğe fenomenolojik yaklaşımları gözden düşüreceği sonucuna vardı.
Nazizm ve ihmal
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker'in daha önceki çalışmalarına duyulan saygının, daha sonrakiNazibağlılıklarından zarar görmesi ve Hitlerizm'den kaçan göçmen mantıkçılar ve matematikçiler tarafından referans veya yayınlanmış yorum eksikliğine yol açması mümkündür. "Sanatın Boşluğu ve Sanatçının Cesareti" konulu konferansı, oldukça standart Nazi tarzında bir "İskandinav Metafiziği" sunar.
Oskar Becker'e göre, "Nietzsche'ninDionysian-Dithyrambs'ının ritmiWill to powerile özdeşti ve gençlik anlamında fiziksel olarakSA'nın yürüyüş ritmiyle aynıydı.[5]
Oskar Becker,SSbakış açısıylaSS Güvenlik Servisi (SD)tarafından oluşturulan "SD-Dossiers über Philosophie-Professoren "(yani felsefe profesörlerine ilişkin SD dosyaları) içinde şu şekilde sınıflandırılmıştır: "parti üyesi olmayan ancak Nasyonal Sosyalizme sadık, Nasyonal Sosyalist ideolojiyi pekiştirmeye çalışan".[6]
Becker'in öğrencisi olan iki yetkin filozof,Jürgen HabermasveHans Sluga,daha sonra Nazizmin Alman akademisi üzerindeki etkisi konusuyla uğraşmışlardır. Heidegger'in fikirlerinin teorik bilime (matematik bir yana) uygulanması, özellikleİngilizce konuşulan dünyadayakın zamanda yaygınlaşmıştır. Dahası, Becker'in polemikçi cevapları muhtemelen eleştirmenlerini daha da yabancılaştırdı.
75 yaşındaBonn'da öldü.
Bibliyografya
[değiştir|kaynağı değiştir]Becker'in çalışmaları
[değiştir|kaynağı değiştir]- Über die Zerlegung eines Polygons in exclusive Dreiecke auf Grund der ebenen Axiome der Verknuepfung und Anordnung (Leipzig, 1914)
- "Contributions Toward a Phenomenological Foundation of Geometry and Its Physical Applications," fromBeiträge zur phänomenologischen Begründung der Geometrie und ihre physikalischen Anwendungen(Jahrbuch für Philosophie und phänomenologische ForschungIV 1923, 493–560). Selections trans. by Theodore Kisiel, inPhenomenology and the Natural Sciences,ed. Joseph Kockelmans and Theordore J. Kisiel, Evanston IL: Northwestern University Press, 1970, 119–143.
- Mathematische Existenz. Untersuchungen zur Logik und Ontologie mathematischer Phänomene(Jahrbuch für Philosophie und phänomenologische Forschung,Vol. VIII, 1927, 440–809.
- "The Philosophy of Edmund Husserl," transl. R. O. Elverton, inThe Phenomenology of Husserl,ed. R. O. Elverton, Quadrangle Books, Chicago: 1970, 40–72, originally "Die Philosophie Edmund Husserls. Anlässlich seines 70. Geburtstags dargestellt" inKantstudienvol. 35, 1930, 119–150.
- “Eudoxus-Studien: I: Eine voreudoxische Proportionenlehre und ihre Spuren bei Aristoteles und Euklid,”Quellen und Studien zur Geschichte der Mathematik, Astronomie und PhysikB. II (1933), 311–330. [reprinted in Jean Christianidis, ed.Classics in the history of Greek Mathematics,Boston Studies in the Philosophie of Science, vol. 240, Dordrecht/Boston: 2004, 191–209, with intro. by Ken Saito, 188–9.] “II: Warum haben die Griechen die Existenz der vierten Proportionale angenommen,” 369–387, “III: Spuren eines Stetigkeitsaxioms in der Art des Dedekindschen zur Zeir des Eudoxos,” vol. 3 (1936) 236–244, “IV: Das Prinzip des ausgeschlossenen Dritten in der griechischen Mathematik,” 370–388, “V: Die eudoxische Lehre von den Ideen und den Farben, 3 (1936) 389–410.
- "Zur Logik der Modalitäten", in:Jahrbuch für Philosophie und phänomenologische Forschung,Bd. XI (1930), pp. 497–548
- Grundlagen der Mathematik in geschichtlicher Entwicklung,Freiburg/München: Alber, 1954 (2. Aufl. 1964; diese Aufl. ist auch text- und seitenidentisch erschienen als Suhrkamp Taschenbuch Wissenschaft 114. Frankfurt a. M.: Suhrkamp, 1975)
- Dasein und Dawesen (1964)
- Letters to Hermann Weyl, in Paolo Mancosu and T. A. Ryckman, “Mathematics and Phenomenology: The Correspondence between O. Becker and H. Weyl,”Philosophia Mathematica,3d Series, vol. 10 (2002) 174–194.
İkincil kaynaklar
[değiştir|kaynağı değiştir]- Annemarie Gethmann-Siefert,Jürgen Mittelstraß(eds):Die Philosophie und die Wissenschaften. Zum Werk Oskar Beckers(Philosophy and the Sciences: On the Work of Oskar Becker), Munich, Fink, 2002[1].
- Wilbur R. Knorr, “Transcript of a Lecture Delivered at the Annual Convention of the History of Science Society, Atlanta, Dec. 28, 1975” in Jean Christianidis, ed.Classics in the history of Greek Mathematics,Boston Studies in the Philosophie of Science, vol. 240, Dordrecht/Boston: 2004, 245–253, esp. 249–252.
- Joseph Kockelmans and Theordore J. Kisiel, intro. to transl. of Becker, inPhenomenology and the Natural Sciences,Evanston IL: Northwestern University Press, 1970, 117–118.
- Paolo Mancosu and T. A. Ryckman, “Mathematics and Phenomenology: The Correspondence between O. Becker and H. Weyl,”Philosophia Mathematica,3d Series, vol. 10 (2002) 130–173, bibliography 195–202.
- Paolo Mancosu,ed.From Brouwer to Hilbert,Oxford University Press, 1998, 165–167 (on Hilbert's formalism), 277–282 (on intuitionistic logic).
- Zimny, L., “Oskar Becker Bibliographie,”Kantstudien60 319–330.
- Stefania Centrone & Pierluigi Minari (2019),Oskar Becker on Modalities,Logos Verlag Berlin GmbH,ISBN9783832550318
- Stefania Centrone & Pierluigi Minari (2022),Oskar Becker, On the Logic of Modalities (1930): Translation, Commentary and Analysis,Springer Nature,ISBN9783030875480
- "The Oskar Becker collection".The Philosophical Archive.University of Konstanz. 18 Nisan 2023 tarihindekaynağındanarşivlendi.
- "Oskar Becker (1889-1964) | The National Library of Israel".23 Mayıs 2024 tarihindekaynağındanarşivlendi.
- Otto Pöggeler (2009), "Oskar Becker Als Philosoph",Kant-Studien,De Gruyter,doi:10.1515/kant.1969.60.3.298
Ayrıca bakınız
[değiştir|kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir|kaynağı değiştir]- ^Mathematics Genealogy Project'teOskar Becker
- ^"Dissertationen in Mathematik, WS 1907/08 bis WS 1944/45"(PDF).s. 22. 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağındanarşivlendi(PDF).Erişim tarihi:10 Mart2024.
- ^Hans-Peter Hempel, Review ofDasein und Dawesenby Oskar Becker, Zeitschrift für philosophische Forschung, Bd. 21, H. 3 (Jul.–Sep., 1967), pp. 455-465, at p. 458. Published by: Vittorio Klostermann GmbHJSTOR20481635
- ^The ALP Journals,pp. 59-93, at p. 84, inThem Goon Rules: Fugitive Essays on Radical Black Feminism(2019), Marquis Bey, Monica J. Casper, Tamura A. Lomax, Darnell L. Moore. Publisher: University of Arizona PressJSTORj.ctvb4bt03.9
- ^Karl Löwith:Mein Leben in Deutschland vor und nach 1933: Ein Bericht, Verlag J.B. Metzler, 2007,3476021815
- ^Georg Leaman, Gerd Simon: Deutsche Philosophen aus der Sicht des Sicherheitsdienstes des Reichsführers SS. Jahrbuch für Soziologie-Geschichte 1992. Original SD-file text: "kein Pg aber loyal zum NS, bemüht, die n-s. Weltanschauung zu vertiefen".