İçeriğe atla

Santur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Santur çalan bir kadının 1830 minyatürü.

Santur,(farklı deyişlerle santur, santour, santoor) (Arapçada: سنطور) (Farsçada: سنتور), Irak, İran ve Hindistan kökenli birçalgıdır.

Yamuk şeklinde genellikle ceviz ve benzeri egzotik ağaçlardan yapılan bir kutu şeklinde olan klasik bir santur, 72 ila 160 telden oluşur. Bu teller üzerine, yine ahşaptan yapılan küçük mızraplar (zahme) ile vurma yoluyla çalınmaktadır. Bu şekil hemtelli çalgıhem devurmali çalgıniteliği taşıyan muzik aletlerinekordofonadı da verilmektedir. BirKitaratürü olan enstrüman, biçimsel olarakkanunabenzer.

Yaklaşık 3500 yıllık bir geçmişi olan santur, kimilerine göre Tevrat’ta bahsedilen “Psanterin” sözünden gelmedir.[1]İbranilerde, Mısır, Avrupa ve İran'da küçük değişimler göstererek kullanılmış.

Türkiye'de ise 19 ve 20. yüzyıl başlarında kullanılan santur,Santurî Ethem Bey(Ethem Efendi, 1855-1926) ve Ziya Santur (1862-1952) tarafından icra edildi.

Amerika'da (Hammered Dulcimer), Çin’de (Yangtjin),İsviçre, Almanya ve Avusturya’da (Hackbrett), Fransa’da (Tympanon), Macaristan’da (Cimbalom), İrlanda’da (Tiompan), Yunanistan’da (Santuri), Türkiye ve İran’da (Santur), Romanya’da (Timbal) ve Hindistan’da (Santoor) gibi farklı adlar altında ve değişik formlarda (iki telli, dört telli, 12 perde, 19 perde vb.) kullanılmış ve kullanılmaktadır.[2]

Santur hakkında söylenegelen bir efsaneye göre, İran'da "kadın sesine benzediği" gerekçesiyle Şah tarafından 500 yıl boyunca yasaklanan çalgının kesintisiz kullanımı, 1800 yıl önce İran çıkışlı olsa da, 3500 yıl öncesi Mezopotamya'ya dayanmaktadır.

Günümüzde Türkiye'de yaygın kullanımı yoktur. Ayrıca santur'un "Cimbalom" denilen, piyano benzeri ayaklı türleri de vardır.[3]

  1. ^İngilizce Wikipedia
  2. ^"Türk musikisi".16 Şubat 2010 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 27 Şubat 2010.
  3. ^"Santur'un tarihçesi".13 Şubat 2010 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi: 27 Şubat 2010.

Dış bağlantılar

[değiştir|kaynağı değiştir]