Tanrı öldü
"Tanrı öldü"(Almanca:
Tanrı öldü. Tanrıdan geriye bir ölü kaldı. Ve onu biz öldürdük. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Kendimizi temizlememiz için hangi su var? Hangi kefaret bayramlarını, hangi kutsal oyunları icat etmemiz gerekecek? Fazla büyük değil mi bize, bu amelin yüceliği? Sırf ona layık görünmek için bizim de tanrı olmamız gerekmez mi?
Tanrının ölümü teolojik akımı
[değiştir|kaynağı değiştir]8 Nisan 1966 tarihliTimedergisi kapağına "Tanrı Öldü mü?" sorusunu sordu ve eşlik eden makalede de o zaman için Amerika'da yükselmekte olanateizmedeğiniliyordu.[1]O zamanlar, Amerikanteolojisinde"tanrının ölümü" adında bir akım doğuyordu.[2]Tanrının ölümü akımı kimi zaman teknik olarakYunancatheos(tanrı) vethanatos(ölüm) sözcüklerinden türemiş olan "theothanatology"olarak adlandırılıyordu.
Bu teolojinin ana taraftarlarıHristiyanteologlarGabriel Vahanian,Paul Van Buren,William Hamilton,John A.T. Robinson,Thomas J. J. Altizer,John D. Caputove hahamRichard L. Rubensteingibi kişilerdi.
1961'de Vahanian'ın kitabıTanrının Ölümüyayımlandı. Vahanian, çağdaş seküler kültürün, kutsal anlamın yokluğunu çekerek kutsallık bilincini tamamıyla yitirdiğini, metafizik bir amaç ya da sezgi anlayışından yoksun kaldığını savunuyordu. Çağdaş akıl için "tanrının öldüğü" sonucunu ortaya koydu. Vahanian'ın görüşüne göre yenilenmiş bir tanrısallık deneyimi için, dönüştürülmüş bir post-Hristiyan vepostmodernkültür gerekiyordu.
Kaynakça
[değiştir|kaynağı değiştir]- ^Time Magazine,Is God Dead?15 Temmuz 2012 tarihindeWayback Machinesitesindearşivlendi., April 8, 1966
- ^Alister McGrath.Christian Theology: An Introduction.2nd ed. (Oxford: Blackwell Publishers), 255