İçeriğe atla

Vaka-i Hayriye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vaka-i Hayriye
Tarih15 Haziran 1826
Bölge
Konstantinopolis ve Osmanlı İmparatorluğu'nun diğer şehirleri
Sonuç Yeniçeri Ocağı lağvedildi ve yerine daha modern bir askeri güç getirildi.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Yeniçeriler
Güçler
Bilinmiyor 70,000[1]- 135,000
Kayıplar
Yeniçerilerin çoğu öldürüldü, idam edildi, sürgüne gönderildi veya hapsedildi.[2]


Vaka-i Hayriye(Vak'a-i Hayriyye,[3]Hayırlı Olay), 16 Haziran 1826 tarihinde,İstanbul'daOsmanlıPadişahıII. MahmuttarafındanYeniçeri Ocağınıntopa tutularak yok edilmesi ve sağ kalanların ise 16-17 Haziran'da idam edilmesi ile sonuçlanan olaylara verilen isimdir.[4]

Yeniçeri ocaklarını kaldırma girişimleri

[değiştir|kaynağı değiştir]

RusçukÂyanıAlemdar Mustafa Paşave yandaşlarıKabakçı Mustafa İsyanısırasında tahttan indirilen SultanIII. Selim'i tekrar tahta geçirmek için bazı görüşmeler yapmaya başladılar. Nihayet 16.000 kişilik bir ordu ile İstanbul'a yürüyen Alemdar Mustafa Paşa, Hacı Ali Ağa'yı İstanbul'a göndererek Kabakçı Mustafa'yı öldürttü (19 Temmuz 1808). Ordusuyla birlikte İstanbul'a gelen Alemdar Mustafa Paşa birçok isyancıyı da öldürdükten sonra Babıali'ye geldi. Arif Efendiyi (Arapzade) şeyhülislam yaptıktan sonra saraya gitti. SultanIV. Mustafa,Alemdar Mustafa Paşa'nın Sultan III. Selim'i padişah yapmak için geldiğini söyleyen şeyhülislamı kovdu ve kardeşiŞehzade Mahmutve amcası SultanIII. Selim'in öldürülmesini emretti. SultanIII. Selimhemen öldürüldü.Şehzade Mahmutise cariyelerin ve hizmetkarlarının yardımıyla sarayın çatısına kaçırıldı. Alemdar Mustafa Paşa, SultanIV. Mustafa'yı tahtan indirerek yerine Sultan II. Mahmut'u getirdi. Sultan II. Mahmut, kendisinin tahta çıkarılmasını sağlayan Alemdar Mustafa Paşa'yı sadrazam yaptı.

Yeni Padişah, Alemdar Mustafa Paşa'ya geniş yetkiler tanıdı. Sadrazam, ilk iş olarak da Kabakçı ayaklanmasıyla ilgili görülenleri cezalandırdı. Rusçuk'un ileri gelenlerine önemli görevler verdi.RumeliveAnadolu'daki âyanı İstanbul'da toplayarak onlarlaSened-i İttifak'ı yaptı (29 Eylül 1808). Bu belge ile âyanlar, hükûmet emirlerini dinleyeceklerine söz veriyorlardı.Nizam-ı CedidordusunuSekban-ı Cedidadıyla yeniden kurdu.Konya'dan çağrılan VezirKadı Abdurrahman Paşa'yı yeni ordunun başına getirdi. Esame adı verilen yeniçeri ulufe cüzdanlarını, bedellerini ödeyerek satın alıp imha ettirdi. Alınıp satılabilen bu cüzdanlar sayesinde askerlikle münasebeti olmayanlar, asker maaşı alabiliyorlardı. Binlerce esame imha ettirdiyse de bu konuda tam bir başarı gösteremedi. Gelişmeleri öfkeyle izleyen IV. Mustafa ve kapı kulu ocakları mensubu ağalar; 14 Kasım 1808 gecesi, Alemdar Mustafa Paşa'nın konağını bastılar. Gelecek yardımı bekleyerek yeniçerilerle kıyasıya çarpışan sadrazam, kubbeyi delmekte olanyeniçerilerigörünce patlattığı barut fıçısıyla intihar etti. Bunun üzerine, Rusçuk yâranından Defterdar Tahsin Efendi ile Umur-ı Cihadiye Nazırı Behiç Efendi, İstanbul'dan kaçtılar. Sadaret Kethüdası Mustafa Refik Efendi asiler tarafından parçalandı. Ayaklananlar, II. Mahmut'u tahttan indirmek için saraya saldırdılar. Kadı Abdurrahman PaşaSekban-ı CedidaskeriyleTopkapı Sarayı'nı savundu. Bozguna uğrayan ayaklananların üzerine giden Abdurrahman Paşa, 3.000'den fazla yeniçeri ve diğer ayaklananları kılıçtan geçirtti. Bu sırada donanma toplarıyla İstanbul'u ateşe tuttu. Yıkılan binalar ve ölen insanlar karşısında neye uğradığını anlayamayan İstanbul halkı, saldırıyı durdurtan ulema sayesinde can güvenliğine kavuştular. İki taraf da birbirine karşı üstünlük gösteremedi. Bu yüzden Sultan II. Mahmut iktidarını 18 yıl boyunca ince bir denge üzerine kurmak zorunda kaldı. Rusçuk yâranından Ramiz Paşa'yı gizlice Rumeli'ye kaçırtan Sultan II. Mahmut, 18 Kasım 1808 tarihinde Sekban-ı Cedid'i dağıttığını ilan etti. Kadı Abdurrahman Paşa Anadolu'ya kaçtı ama hakkında çıkan ferman gereği idam edildi. Bu olay, Yeniçeri Ocağının kaldırılmasını uzun bir süre geciktirdi.

Yeniçeri Ocağının kaldırılması, SadrazamBenderli Mehmet Selim Sırrı Paşazamanında gerçekleştirildi. On yedi yıldır bu ocağı kaldırmayı tasarlayan II. Mahmut, 25 Mayıs 1825'te bu fikrini uygulamaya koydu.Eşkinci Ocağıadı verilen yeni bir askeri sınıf kurulduğunu resmen açıkladı.Avrupatarzında üniforma giydirilen yeni ordu, 11 Haziran 1826'da eğitime başladı. Bundan üç gün sonra ayaklanan yeniçeriler, kazanlarınıEtmeydanı'na çıkararak gösterilere başladılar.Ulemayıyanına alan II. Mahmut,Sancak-ı Şerif'i çıkararak halkı yeniçerilere karşı savaşmaya çağırdı. Yeniçeri Ocağı dışındaki bütün ocaklar, padişaha sadakatlerini bildirdiler.Aksaray'dakiEtmeydanı'nda bulunan yeniçeri kışlaları top ateşine tutuldu. 6.000'den fazla yeniçeri öldürüldü. 20.000 civarında isyancı da tutuklandı. 17 Haziran 1826'da tarihe karışan Yeniçeri Ocağı'nın yerine,Asakir-i Mansure-i Muhammediyeadlı yeni bir ocak kuruldu. Anlamı ise "Muhammed'in zafer kazanmış orduları" dır.

Ocak ile beraber aynı dönemdeBeşiktaş Cemiyet-i İlmiyeside kapatılıp dernek üyeleri sürgüne gönderilmişti.[5]

  • Kuruluşunun 700. yılında Osmanlı s. 238-239-240
  1. ^"VAK'A-i HAYRİYYE".TDV İslâm Ansiklopedisi.14 Ekim 2019 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:31 Mart2023.
  2. ^"Janissary".britannica(İngilizce). 13 Ekim 2019 tarihindekaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:31 Mart2023.
  3. ^"Kemal Beydilli, Vak'a-i Hayriyye, DIA, C. 42, İstanbul 2012, s. 454-457".Diyanet İslam Ansiklopedisi. 14 Ekim 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.
  4. ^"Arşivlenmiş kopya".14 Ekim 2019 tarihinde kaynağındanarşivlendi.Erişim tarihi:21 Ocak2020.
  5. ^Beşiktaş Cemiyet-i İlmiyesi(Milliyet bas.). İstanbul:Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisic.3. s. 1573.