Християнство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Християнство
КатегоріяКатегоріяПорталПортал

Христия́нство(відгрец.Χριστός— «Помазанець, Месія») — релігія, заснована на вченніІсуса Христа.Поряд зісламомтабуддизмомвходить до числа трьохсвітових релігій.Характерною рисою християнства, яка вирізняє його серед інших напрямів єдинобожжя, є (в деяких конфесіях) віра в Ісуса Христа як втілення і проявБогазаради спасіння всьоголюдстваілюдського суспільстваі настанови вістині.На відміну від християнства,ісламтаюдаїзмне визнають Ісуса Христа як одну зіпостасейвсевишнього бога. Одна завраамічних релігій(семітськогопоходження, такожюдаїзм,іслам).

Хрест— символ християнства

Християнство зародилося на сходіРимської імперії(території сучасногоІзраїлюПалестині) уI столітті.Християнська церква,як фактично єдина географічно-адміністративна спільнота, проіснувала приблизно до484року, хоча з кінця I століття в ній виникали різнісекти,протистояння. Остаточнийрозкол Християнської Церквина Східну (Православ'я) та Західну (Католицизм) відбувся1054року, у1517р. виникПротестантизм— основне реформітське відгалуження християнства.

В наш час християнство — найпоширеніша у світірелігія,— його дотримуються близько 2,2 млрд осіб. Християнство посідає 1-ше місце у світі за географічним поширенням, тобто майже в кожній країні світу є хоча б одна християнська громада.

Передумови та джерела християнства

[ред.|ред. код]

Релігійним джерелом християнства булаюдейськасектантська течіяЕссеї— тобто широкий рух, опозиційний панівномуюдаїзмові,чию головну течію нарекли якФарисеї.Ессеїподіляли юдейську віру в єдиного Бога, що опікував народІзраїлю.Більше того, самі себе вони вважали представниками справжнього юдаїзму, покликаного оновити старий союз (заповіт) між Богом і народом Ізраїлю.

Ідеології юдейського сектантстваЕссеївбули властиві дві основні риси:

  • есхатологізм(грец. єсхатос, — кінець) — вчення про «кінець світу» і його подальше відновлення разом зостаннім Судомнад усіма, що коли-небудь жили;
  • месіанство(месія— від давньогебрейськогомашиах,букв. Помазаник, Посланник Божий) — віра в божественного Спасителя, що здійснить цей переворот, відтак поверне юдеям Божу прихильність.

Віровчення

[ред.|ред. код]
Трон Слави:Бог Отець,Його Син,Святий Духтаангели.КартинаЕль Греко

Христия́нство— віровчення про єдиного всезнаючого, всюдисущого та вічного Бога, Творця неба і землі у 3-х його найважливіших проявах (іпостасях) — Господа Вседержителя (Бога-Отця), єдинородного несотворенного Сина — ГосподаІсуса Христа(Бога-Сина, святу Істину, святе Боже Слово), та Бога-Духа Святого, що говорив черезпророків,Їх єдину волю та сутність уСвятій Трійці.Центральне місце в християнстві займає втілення та зішестя на землюСина Божогоз метоюспасіннялюдства відгріхажертовнимрозп'яттямна Голгофі, ЙогоВоскресіння,ВознесіннятаДруге пришестя.Християнство визнає існування світу видимого і світу невидимого (світу духовного), безсмертної людськоїдушітаангелів), визначає природу людини — їїсотворення,гріхопадіння(перворідний гріх) тавикупленняХристом, її майбутню долю —воскресіння мертвихістрашний суд,її вічне блаженство (рай) або вічнепекло.Віруючі послідовники цих догматів звуться християнами, беруть участь в видимому поклонінні Христу вцерквах(місцях особливої присутності Бога) і духовному служінні цьомуБоговічерез сповнення Його настанов,покаянняу випадку їх порушення, регулярно спілкуються з Ним черезмолитву.Сотні християн покидають світське життя і віддаляються вмонастирічискити(див.ченці), щоби повністю посвятити себе служінню та хвалінню Христа.

Згідно з Християнством, метою людськогожиттяє освячення людини, повернення до первинної природи, черезобоження(грец.theosis) людини черезпричастяв Ісусі Христі, завдяки Його Викупительній Самопожертві за людськігріхи.Особи, що досягли такого освячення, часто черезмучеництвона взірець Христа і визначилися найвищими чеснотами християнської побожності, прославившись чудами, шануються у Православному та Католицькому християнстві яксвяті.Протестанти ж дотримуються думки, що жодна людина у своїх вчинках не може бути досконалою (таким був лише Ісус Христос). Тому сподіваються на святість від Бога через віру в Кров Його Сина (як єдиний спосіб очищення від гріхів), і святими називають всіх, хто щиро вірить і (щодня),каючисьу своїх гріхах, намагається прославити Бога всім життям (відобразити в собі Святість Христову).

Христос — центральна постать християнства

[ред.|ред. код]
Докладніше:Ісус Христос
Інші варіації зображення Ісуса, у світовій культурі
Бернард Плокгорст:Добрий Пастир.Ісус Христос— ПроводирХристиянської Церкви

Центром християнства є особаІсуса Христа,який є однією з осібТрійці— одночасно Сином Божим та Сином Людським та прийняв страждання і смерть заради спокутуванняпервородного гріха.

Для більшості християнських конфесій і більшості християн по всьому світу беззаперечним авторитетом єБіблія.Тобто все, що написане в цій книзі, сприймається навіруі не потребує ніяких доказів. В Біблії життя і вчення Ісуса Христа викладене в 4-х канонічнихЄвангеліяхвід Матвія,від Марка,від Лукитавід Івана,які входять вНовий Заповіт.Крім цього основним постулатом віри є догмат проСвяту Трійцю.
За християнським вченням Ісус Христос єМесія,СпасительтаВідкупительлюдства з ярма гріха.Бог-Синв Святій Трійці. Поєднання в особі Христа Божого й людського являє собою поєднання людської природи, Божої природи і Божої Особи. Розглядаючи Ісуса Христа якСина Божого,Християнська церква, в той же час, вважає Ісуса рівним із Богом-Отцем.
Деякі релігійні течії (наприкладсвідки Єгови,Церква Ісуса Христа Святих останніх днів), які самі себе вважають християнськими, мають вчення про Ісуса Христа, яке суттєво відрізняється від прийнятого більшістю християнських конфесій. Наприклад: Свідки Єгови вважають Ісуса Христа Сином Божим, однакне вважаютьйого рівним Богові.[1]

Догмати про гріхопадіння та спасіння людини

[ред.|ред. код]
Докладніше:Гріхопадіння
Божий Агнець (лат.Agnus Dei) є традиційним символом невинногоІсуса Христа,який віддав Себе в жертву за гріхи людей. Картина Яна ван Ейка (1390—1441).

Згідно з постулатами християнства, що базуються наБіблії,внаслідок першородного гріха, вчиненого Адамом та Євою, кожна людина є грішною, відтак смертною і підлягає засудженню Богом. Оскільки Бог любить світ та людей, він послав свого Сина, який, будучи безгрішним, своєю смертю на хресті викупив людей від належного їм покарання. Таким чином, спасіння досягається вірою в Ісуса Христа та прийняттям його жертви, а також покаянням — відверненням від гріхів та приведенням свого життя у відповідність з Божими заповідями.

Роль та значення Церкви

[ред.|ред. код]

Християнська Церкваоб'єднує християн у святу спільноту, яка теж зветься Тілом Христовим чи Нареченою Христа і розглядається як своєріднийНоїв Ковчег,спасіння поза яким є неможливим. Через церкву передаютьсятаїнстватаблагодать,вона ж уділяєхрещення(яке є духовним очищенням та оновленням у Христі) новимкатехуменам.

Роль духовного наставництва та годування виконуєСвяте Письмо,яке вважається за Слово Боже.

Велику роль на земному шляху християнина до вічного блаженства відіграє БожеПровидіння.

Історія християнства

[ред.|ред. код]

Виникнення раннього християнства

[ред.|ред. код]
Поширення християнства до 600 року

Виникнення християнства взято за основу сучасного літочислення, нової ери в історії людства, яка почалася понад 2000 років тому. Християнство зародилось вI століттіна Близькому Сході, на юдейських землях (провінція Юдея)Римської імперії,середмесіанських рухівтодішнього єврейського єдинобожжя. Корені християнського віровчення пов'язані з дохристиянським єдинобожжям стародавніх євреїв та вченням Старого Завіту (Закон, Пророки і Писання —Танах).

Згідно зБіблією,а також інших джерел того часу,[яких?]перші спільноти християн (коло віруючих, християнська Церква) виникли вI століттіу східних провінціяхРимської імперіївПалестині,місці народження Христа,Святій Земліунаслідок проповіді учнів Христа, святих апостолів та їх послідовників. Християнство від початку поширилось у переважно грекомовній східній частиніРимської імперії.Св. Павлота апостоли активно подорожували по всій Імперії, засновуючиЦерквиу основних містах. Перші Церкви з'явились вАнтиохії,АлександріїтаЄрусалимі,а потім у двох політичних центрах — уРимііКонстантинополі.

Общинипервісного християнстваскладалися з бідних людей, у цьому розумінні первісне християнство було релігією пригноблених. Церкви, — у сучасному розумінні як окремої будівлі для збирання членів общин — не було. Збиралися або в приватних приміщеннях, або, при переслідуванні з боку римської влади, у печерах чи катакомбах.

Нікейський собор

[ред.|ред. код]

Тривалігоніння християнприпинились у313році, коли імператорКостянтин ВеликийоприлюднивМіланський указ(едикт). За його правління (306—337 рр.) християнська релігія перетворилася на державну, вона користувалася економічною, політичною та ідеологічною підтримкою держави. Відбувається подальша централізація церкви: єпископії та митрополії об'єднались у патріархії на чолі з патріархом. У першій половині IV ст. на території імперії були три патріархії — римська, олександрійська та антіохійська. Наприкінці IV ст. —єрусалимська.

Протягом IV—VIII ст. доктрина, культ і правові засади християнства оформлювались на«Вселенських соборах»,серед яких —Перший Нікейський,Перший Константинопольський(381),Ефеський(431),Халкедонський(451),Другий Константинопольський(553),Третій Константинопольський(680—681) іДругий Нікейський(787).

Складний процес формування доктрини супроводжувався розколами церкви та виокремленнями доктринальних течій, що оголошувалися на Вселенських соборахєресямиі засуджувалися. Становлення християнської доктрини проходило у полеміці з іншими релігійними течіями:юдаїзмом,гностицизмом,докетизмом,маніхействомта іншими. Було визнано хибними неортодоксальні погляди наСвяту Трійцютакі якаріанство,несторіанство,монофізитство,монофелітствотощо.

Розкол християнської церкви

[ред.|ред. код]

Християнство почало поступово приймати елементи елліністичної та римської культури, що спричинило до численних конфліктів всередині Церкви. З християнським приматом Риму не погоджувалося багато єпископів Сходу та східноримських імператорів, що вперше яскраво проявився наТрулльському соборі(692). Розбіжності стали поглиблюватися за часівпатріарха Фотія,що оголосив єретичним формулювання«філіокве»і остаточно були розв'язаніРозколом християнської церкви 1054 року,що розділив християнську церкву на дві основні течії —католицизміправослав'я,а сам термін «католицький» почав стосуватися лише західної гілки християнства. Остаточно поділ Церков завершився після захоплення в1204році Константинополя хрестоносцями. Хрестоносці взяли місто, розграбували його і утворили в Константинополі Латинську імперію, що проіснувала понад 50 років. З того часу православна й католицька церкви продовжували жити й розвиватися окремо одна від одної.

Реформація в Європі: поширення протестантизму

В наступні століття неодноразово здійснювались спроби подолати християнський розкол, зокрема наЛіонському(1274) таФлорентійському(1438) соборах, проте ці спроби щоразу зазнавали невдачі. Натомість уXVI століттікатолицизм зазнав чергової хвилі розколу, викликаноїРеформацією— рухом за оновлення християнства. Реформація стала реакцією на ряд негативних явищ, що мали місце в католицькій церкві у попередні століття і призвела до виділення нових гілок християнства, зазвичай окреслюваних збірним терміномпротестантизмлютеранство(Мартін Лютер,1517),англіканство(корольГенріх VIII,1534) ікальвінізм(Жан Кальвін,1536), що поширилися головним чином у Німеччині, Англії, Нідерландах і Скандинавських країнах.

З географічними відкриттями XVI—XVII століття Католицька церква розпочала активну місіонерську діяльність у країнах Нового світу і в Азії. Поширення католицизму відбувалося також шляхом укладання уній між Римо-католицькою церквою з православними спільнотами, найбільш значимою з яких булаБерестейська унія(1596), внаслідок якої повсталаУкраїнська греко-католицька церква.

Сучасний стан

[ред.|ред. код]
Країни де християни становлять понад 50 % виділені фіолетовим кольором, від 10 % до 50 % — рожевим.

Загалом близько 2,2 млрд людей із 238 країн світу або 33,4 % земного населення вважають себе християнами[2]На сьогоднішній день в християнській церкві, як спільноті виділяють 3 основних течії:Католицизм(понад 50 % від усіх християн),Протестантизм(близько чверті від усіх християн),Православ'я(близько 12 %), та низку дрібніших.

УXX століттіпочався рух за зближення християнських церков, що отримав назвуекуменізм.Одним з перших екуменічних зібрань вважається міжконфесійна протестантська місіонерська конференція1910року вЕдинбурзі.Формування екуменічного руху в сучасному вигляді було закладено на протестантсько-православних конференціях1920року вЖеневі,1927року вЛозанніі довершено конференцією1945року вСтокгольмі,а також створенням в1948роціВсесвітньої ради церков[3].Переломним в історії православно-католицьких відносин став1965рік, коли Патріарх КонстантинопольськийАфінагор Iі Папа РимськийПавло VIскасували взаємні анафеми, накладені 1054 року.

Віра в Бога серед жителівЄвропейського СоюзутаТуреччини.Результати опитування організаціїЄвробарометру 2005 р.

Є також чисельна група людей, які звуть себе християнами лише формально, без будь-якої глибокої віри в християнські догмати чи майбутню есхатологію, не беруть участі у видимому поклонінні Христу, трактуючи християнство скоріш, як традицію, в якій вони народились, і до якої вони формально належать. Загалом рівень віри та релігійного поклоніння серед тих хто приписує себе до християнської традиції суттєво коливається в залежності від переконань та знань особи, а також впливу суспільного середовища. В останні століття, в часи поширенняматеріалістичногосвітогляду багато людей покидають церкву і займають позиції агностицизму або відвертого атеїзму. Останні десятиліття позначились також небувалим поширенням єресей та сект в християнстві, головне в лоні протестантизму. Тим не менше християнство залишається домінуючою світовою релігією, а на пострадянських теренах спостерігається видиме відродження ортодоксального східного християнства після 70-літнього переслідування та скасування заборон його практикування атеїстичним комуністичним режимом.

Християнські течії

[ред.|ред. код]

У наші дні в християнстві існують такі основні напрямки:

Католицизм

[ред.|ред. код]
Поширення католицизму у світі
Зміна кількості вірних Католицької церкви за континентами: 1978, 1988 і 2004 роки[4]

Католицизм(лат.catholicismus) — найпоширеніший із напрямів християнства (близько 1 мільярда 196 мільйонів вірних у 2012 р.), який отримав свою назву від одного з атрибутів світової спільноти віруючих у Христа — її «кафолічність» (соборність). Головою Католицької церкви єПапа Римський,який очолюєСвятий Престолі державу-містоВатикануРимі.Католицька церква вважає Папу Римського наступникомапостола Петра,якому згідно з Євангелієм, було заповідано очолити Церкву.

Католицизм є основною релігією в багатьохєвропейськихкраїнах (Франція,Італія,Іспанія,Португалія,Австрія,Бельгія,Литва,Польща,Чехія,Угорщина,Словаччина,Словенія,Хорватія,Ірландія,Мальтата ін.) Усього в 21 державі Європи католики становлять більшість населення, вНімеччини,НідерландахтаШвейцарії— половину. ВУкраїні(12 %)

Католицизм поширений у всійПівденнійтаЦентральній АмериціМексиці,наКубіКанадітаСШААзіїкатолики переважають наФіліппінахі вСхідному Тиморі,велике число католиків є вВ'єтнамі,Південній КореїтаКитаї.НаБлизькому Сходібагато католиків вЛівані(маронітита інші). ВАфриціпроживають за різними оцінками від 110 до 175 мільйонів католиків[5].

Православ'я

[ред.|ред. код]
Поширення православ'я у світі

Православ'я— християнська спільнота, що складається з ряду єдиних утеологіїпомісних(автокефальних, автономних і под.) церков, що перебувають між собою уєвхаристійному спілкуванні.Окрім канонічного православ'я, існує ряд невизнаних православних церков, наприклад,Македонська православна церкватощо.

Найбільше послідовників Православ'я проживає уГреції(98 %),Молдові(98 %),Грузії(89 %),Білорусі(88 %),Румунії(87 %),Сербії(84 %)[6],Чорногорії(84 %),Болгарії(83 %), наКіпрі(80 %), уРосії(80 %)[7],Македонії(80 %),Україні(80 %)[8].Також це провідна релігія уРеспубліці Сербській(92 %), що входить доБоснії і Герцеговини(39 % населення країни), та у північномуКазахстані(48 % від загального населення країни). Суттєву меншість православні складають вЕстонії(40 %)[9],Албанії(20 %)[10],Киргизстані(20 %),Латвії(15 %),Туркменістані(9 %),Узбекистані(9 %),Литві(4 %),Хорватії(4 %).[8]

Церкви, котрі не прийняли сповідання віри, затверджене наХалкідонському соборі451 р. (IV Вселенському), називаються сьогодні давньосхідними або нехалкідонськіми; деякі з них історично вийшли з громадмонофізитівтанесторіан.Хоча нехалкідонські церкви іноді називають «давньоправославними», вони не мають євхаристійного спілкування з православними церквами.

Протестанти́зм— один із найпоширеніших напрямів у християнстві, що відокремився відкатолицтвав періодРеформаціїу16 столітті(лютеранство,кальвінізмта ін.) та у результаті подальшого внутрішнього поділу (адвентисти,баптисти,методистита ін.). Церкви і спільноти протестантів національного чи локального характеру є в усьому світі, чисельність деяких сягає десятків мільйонів вірян. Єдиного центру протестантизму не існує; організаційно протестантські помісні церкви об'єднані в регіональні організації, які, у свою чергу, формують всесвітні об'єднання церков.

Деякі релігійні течії, які вийшли з протестантизму і ідентифікують себе як християнські —Мормони,Свідки Єгови,не визнаються за такі конфесіями християнського світу через розбіжність у розумінні основоположних християнських доктрин (догматТрійці,іншу христологію).

Християнське сектантство

[ред.|ред. код]
Докладніше:Антитринітарії

Див. також

[ред.|ред. код]

Примітки

[ред.|ред. код]
  1. Чи Ісус є Всемогутнім Богом? Біблія відповідає // Офіційний сайт Свідків Єгови.Архіворигіналуза 11 травня 2015.Процитовано 5 квітня 2015.
  2. Архівована копія.Архіворигіналуза 5 січня 2010.Процитовано 7 квітня 2013.{{cite web}}:Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Екуменізм в історії Церкви: здобутки, втрати, перспективи[недоступне посилання з червня 2019]
  4. Annuarium Statisticum Ecclesiae 2004.Архіворигіналуза 1 лютого 2012.Процитовано 6 квітня 2013.
  5. Дані сайту adherents.Архіворигіналуза 29 червня 2011.Процитовано 6 квітня 2013.
  6. REPUBLICKI ZAVOD ZA STATISTIKU — Republike Srbije[Архівовано13 вересня 2008 уWayback Machine.](серб.)
  7. RUSSIAN PUBLIC OPINION RESEARCH CENTER (IN RUSSIAN).Архіворигіналуза 16 квітня 2009.Процитовано 10 листопада 2007.
  8. абCIA — The World Factbook — Field Listing:: Religions[Архівовано24 грудня 2018 уWayback Machine.](англ.)
  9. Дахно І. І.Країни світу: енциклопедичний довідник. К.: Мапа, 2005. 608 с. — С.: 141. За данимиCIA — The World Factbook — Field Listing:: Religions[Архівовано24 грудня 2018 уWayback Machine.]13 %.
  10. Дахно І. І.Країни світу: енциклопедичний довідник. К.: Мапа, 2005. 608 с. — С.: 15.
  11. Вірменська Церква та халкідон.Архіворигіналуза 8 січня 2009.Процитовано 27 вересня 2012.
  12. Encyclopedia Coptica.Архіворигіналуза 31 серпня 2005.Процитовано 27 вересня 2012.

Джерела та література

[ред.|ред. код]

Література

[ред.|ред. код]

Посилання

[ред.|ред. код]