Jump to ratings and reviews
Rate this book

Lone Star

Rate this book
"Min far er astronauten, der vender hjem i slutningen af Stanley Kubricks film Rumrejsen 2001. Han ser sig selv sidde i en stor seng, det ene øjeblik et barn, det næste en olding. Ansigtet gennem visiret i astronautdragten siger, hvor blev tiden af?"

Da Mathildes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om, hvad der sker, hvis hendes egen far dør omme på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen, som ringer til hende? Hele sit liv har hun været på lang afstand af en vigtig historie, som hun selv er en del af. Af skræk for, at fortiden skal gå til grunde i hendes egen hukommelse, går hun i gang med at skrive den bog om sin far, som hun altid har vidst, at hun skulle skrive. Det er historien om en far og en datter og om alt det, der adskiller dem, Atlanterhavet, sproget og en stedmor af mytologiske dimensioner. Og om tiden, der nådesløst går. En dag er vi voksne, og barndommen ligger uigenkaldeligt bag os fuld af huller og fortrydelser.

Men faren er endnu levende, og datteren er fuld af vilje. I anden halvdel af bogen mødes de i hans fødeegn i en lille by i Texas. Kan hun gøre slægtens sted til sit eget? De lejer et lille hus på prærien. Sammen kører de rundt i en blafrende blikbil. De besøger slægtninge, døde som levende. Texas’ historie filtrer sig sammen med familiens. Der vokser et landskab frem. Tiden bliver langsom. De sidder i hver sin gyngestol på verandaen og ser himlen sortne til.

Lone Star er en roman om fædre og døtre og tilhørsforhold og om at overvinde enorme afstande. Om alle de historier, som udgør et menneskeliv. Om at være levende og om at se og forstå – og elske alligevel.

423 pages, Hardcover

First published August 16, 2018

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Mathilde Walter Clark

16books38followers

Ratings&Reviews

What doyouthink?
Rate this book

Friends&Following

Create a free accountto discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
81 (27%)
4 stars
137 (45%)
3 stars
65 (21%)
2 stars
13 (4%)
1 star
3 (1%)
Displaying 1 - 28 of 28 reviews
Profile Image for Julie Rasmine Larsen.
253 reviews215 followers
August 18, 2018
“Men det er allerede for mange billeder, for meget viden. Indtil videre er min far en form der fører på sig i mørket, et ord, Daddy, og lyden af min mors stemme. Han er lavet af papir som er folder to gange på tværs og kommer ind ad brevsprækken i nogle aflange kuverter med røde og blå striber langs kanten.”
Profile Image for Gitte Hørning.
148 reviews16 followers
January 9, 2019
På omslaget kaldes ‘Lone Star’ af Mathilde Walter Clark en roman, men ved en hurtig gennembladning viser den sig at udgøres af hhv. en Erindringsbog og en Rejsebog. Den er som sådan baseret på breve, research på familiestamtræet og familiens udspring i Lockhart, Texas, alt dette holdt sammen af overliggende refleksioner. Smudsomslaget bidrager til det tvetydige: Er dette nemlig knaldrødt eller kongeblåt? Tjaeh, that depends, formuleret på bogens andet sprog, engelsk, som den benytter sig af i udstrakt grad. Der er tale om et omslag, som er trykt på begge sider, og så kan man selv vælge hvilken side, man vil vende udad. Der associeres til farverne rød, hvid og blå, som de optræder i mange flag, men at det specifikt drejer sig om Texas, fremgår af den femtakkede stjerne, der dominerer omslaget (én tak for hvert bogstav i statens navn). Til overflod er bogens titel også udledt af kælenavnet for Texas: The Lone Star State, et navn, hvormed Texas positivt udgrænser sig fra de samlede 50 stjerner i det fælles flag.

Mathilde Walter Clark er for mig et nyt bekendtskab. At hun er sympatisk, intelligent og velskrivende, overbevises man hurtigt om, men så meget desto mærkeligere er det, at de passager i bogen, hvor hun er alene på banen, er de mindst velfungerende. Jeg tænker her på jegpersonens indledende 40 siders længselsfulde beskrivelse af sin amerikanske far, som vi endnu ikke har mødt, og jeg tænker på de små 100 siders beskrivelse af mennesker i Texas, som Mathilde møder, inden hendes far afslutningsvis gør hende selskab. Texas’ egenart i henseende til indbyggere og landskaber er ikke i sig selv interessant for mig, det bliver den først, da den kommer til at fungere som bagtæppe i forhold til hovedhandlingen: det højt begærede møde mellem far og datter.

Mathilde er opvokset hos sin sekretærmor i Danmark, hvor begrebet en stedfar kort introduceres, i og med at denne dør. Dette får som konsekvens, at Mathildes uindfriede længsler efter sin biologiske far får karakter af en angst for, at også han kan dø, før hun lærer ham at kende. Faderen er professor i kvantefysik, og han har kone og fire børn i St. Louis, Missouri. Fra Mathilde som 11-årig har fået et vist indblik i engelsk og seks år frem, er hun hver sommer på besøg hos sin far og sine amerikanske stedsøskende samt – ikke mindst – deres hollandske mor. Denne kvinde, der giver mindelser om såvel onde stedmødre à la Disney som psykotiske kvinder à la Hitchcock, er i høj grad årsag til, at den stillestående fortællemåde, der karakteriserede bogen i starten, brydes. Hun tjener så godt på ejendomshandel, at familien selv bor i et stort mansion. Men det er ikke et hjem, der er ramme om tryghed, rekreation og omsorg. Familiemiddage eksisterer f.eks. ikke; børnene kan hver især afgive bestillinger på frysemad ved køkkendisken, præcis som hvis de frekventerede en diner, og så får chicken nuggets eller anden fastfood et nødtørftigt ophold i mikroovnen, inden de serveres med rigeligt ketchup for at få de halv-rå klumper til at glide ned. Børnenes hygiejne lader også meget tilbage at ønske, hvilket bl.a. hænger sammen med, at de kun må bade i koldt vand og aldrig er blevet introduceret til regelmæssig tandbørstning. Moderen påtager sig imidlertid ikke noget ansvar for børnenes manglende civiliseringsgrad; hun betragter derimod deres socialisation som en forbandelse, nogen har belastet hendes tilværelse med.

Faderen er for opslugt af sin professionelle karriere til at træde i karakter i familien. Til Mathildes forundring giver hendes søskende udtryk for, at de er ligeglade med, om deres far rent fysisk er hjemme eller ej, for han er under alle omstændigheder mentalt fraværende, eller også er han vred på dem. Mathilde mødte første gang faderen i sin mors hjem i København. Skønt hun kun var 3 år, var det en epokegørende oplevelse, hvor hun via ham for første gang så sin egen verden:” Jeg så mit hjem, min mors og min toværelses verden, fordi min far så det. Jeg viste ham det ved at se det.” Dette forhold til at se går også den modsatte vej:” Han vil gerne vise mig sit Texas, så vidt muligt lade mig se stedet gennem hans øjne. Jeg forsøger til gengæld at finde ham i det jeg ser, at lære ham bedre at kende.”

På et vilkårligt tidspunkt udsteder hans hustru imidlertid et dekret om, at faderen ikke længere må modtage besøg af sin datter. Selv om der ikke gives nogen begrundelse, accepterer den højt uddannede professor tilsyneladende uden kamp, at hans omgang med den ældste datter fremtidigt vil begrænse sig til få, hemmelige møder i København, når han alligevel er på forsknings-turné i Europa. Da Mathilde har rundet de 40 og har etableret sig som forfatter, går hun i gang med den bog om faderen, som hun altid har vidst, at hun skulle skrive. I den forbindelse opnår hun en aftale om, at hendes far (uden hustruens vidende) skal vise hende sin fødeegn, Lockhart, Texas. Det bliver første gang nogensinde, at far og datter tilbringer ti uforstyrrede dage i hinandens selskab, og deres personlige forbundethed bekræftes, selv om de har forskellige opfattelser af historiske emner som negerslaver og indianere. De har ligeledes modsatte holdninger til et nutidigt emne som våbenlovgivningen i USA:” Han ved med det samme hvor jeg er på vej hen. Ud på et overdrev som han ser det, det er europæeren i mig, skandinaven, danskeren, der tror at verden kan klare sig på tynd te og høvisk tale.”

Uanset faderens Texas-farvede holdninger bløder man som læser lidt op over for ham, fordi han åbenlyst er god for Mathilde. I de mange år, hvor han uden at kny accepterede datterens eksilering i forhold til sit eget liv, bedømte jeg ham personligt som et skvat – professorgrad eller ej. Men nu vakler man lidt… Undervejs er den tanke dukket op, om titlen ’Lone Star’ måske også kunne gå på faderens holdning til Mathilde i kontrast til hans holdning til de øvrige børn. Deres negative syn på faderen har jeg allerede citeret. Mht. faderens syn på sit amerikanske afkom fremgår den indirekte, da han siger til Mathilde, at hun er den eneste, der vil kunne nyde godt af, at hans professorstilling giver gratis adgang til universitetet, forudsat altså, at man er tilstrækkeligt begavet til at indfri adgangskravene. – Mathilde som den enkeltstående, begavede stjerne i faderens børneflok?

I sit anslag ligner Mathilde Walter Clarks bog Linn Ullmanns ’De urolige’ fra 2016, hvis emne var hendes far, Ingmar Bergman. Her var der også tale om en datter, der levede hos sin mor og kun tilbragte én længe ventet måned om året hos sin far. Med sit kælenavn til hende:” mit hjerte” og med sit nærvær i sommermånederne fik Bergman ikke desto mindre Ullmann til at føle sig lykkeligt udvalgt i den store børneflok. Kvaliteten i samværet overstrålede altså kvantiteten. Man ville gerne ende med at have den samme opfattelse af far-/datter-forholdet i ’Lone Star’, men de sidste to sider i bogen vender op og ned på alting.

Som tidligere antydet, mister bogen nerve i de passager, hvor der ikke er interaktion mellem Mathilde og faderen – eller hans monsterhustru. Og det drejer sig om en lang indledning samt 100 sider midtvejs, så samlet giver det en lidt lunken vurdering: 3 ½. Men da bogens øvrige passager holder et niveau, der er langt bedre end de bøger, jeg sædvanligvis giver 3, må jeg forhøje til: 4.
Profile Image for Milan.
Author11 books112 followers
Read
April 4, 2021
Nakon što joj je preminuo očuh, Maltide je postala svesna smrtnosti i sopstvenog oca, otuđenog naučnika i čuvenog fizičara, Džona Valtera Klarka. Zato se svim silama trudi da ojača slabu nit koja ih povezuje, budeći u sebi sećanja na njihove retke zajedničke trenutke iz prošlosti i tražeći u njima nešto posebno, nešto što je samo njihovo, nešto što od njenog distanciranog oca može načiniti taticu. Matilde, koja sada ima četrdeset i dve godine, je ceo život provela u Danskoj, dok je njen otac živeo u Teksasu.

U drugom delu knjige Matilde odlazi u Teksas, tu Lone Star državu, gde, čekajući da joj se pridruži njen otac, istražuje lokalne selendare, njihovu prošlost, sadašnjost i budućnost, iz koje potiče njena porodica sa očeve strane. Ovaj drugi deo je više putopis i zato je malo dosadnjikav jer nas skreće sa inicijalnog puta utemeljenog u prvom delu knjige. Mada je autorki očito i taj deo važan jer pokušava da se kroz korene porodičnog porekla poveže sa ocem.

Naročito iznenađenje je čeka na samom kraju romana, kada pronikne u određene porodične tajne i koje joj, zapravo, pod parolom „istina će vas osloboditi “, otvore oči.

„Lone Star “je sjajna knjiga. Nije namenjena samo onima koji imaju elektrin kompleks, već svima koji vole dobru knjigu. Nisam je pročitao iz cuga (isključivo zbog obima same knjige, 446 strana), ali sam svaki slobodan trenutak koristio da se vratim romanu i da vidim gde će me autorka odvesti. Dobra je. Ozbiljna. Temeljna. Veštom rukom napisana. Pomalo i hipsterska, ali u podnošljivoj meri („Normalni ljudi “su, na primer, u nepodnošljivoj meri hipsterski). U pitanju je knjiga koju bih svakome ko voli dobru, ozbiljnu i kvalitetno napisanu knjigu preporučio da je pročita.
Profile Image for Helene Jeppesen.
691 reviews3,610 followers
August 1, 2019
My favourite book of 2019 so far! Too bad it isn't out in English, yet...
Profile Image for Mie Jonassen.
130 reviews10 followers
February 26, 2020
Jeg ville så gerne have elsket denne her bog!
Desværre kedede jeg mig lidt for meget, især i anden del af bogen, hvor hun rejser til Texas for at være sammen med sin far. Desuden var det næsten umuligt at holde styr på de mange slægtninge og det var med til at man mistede lidt overblik og interesse. Her ville det stamtræ som hun fortæller, at hende og hendes far lavede, ville have gjort underværker!
Barndomserindringerne er rigtigt fine og især beskrivelsen af hendes, alt andet end raske, stedmor er fantastisk. Alt i alt et rigtigt smukt sprog og en fin fortælling.
Profile Image for Ulla Walter .
118 reviews12 followers
May 1, 2019
Meget højt litterært sprog der virkeligt laver smukke billeder og følelser. Til tider bliver jeg ramt af at miste overblikket over alle de familiemedlemmer. Men nysgerrigheden og skabelsen af relationen mellem far og datter er så intens, reflekterende og rammende at jeg flere gange fik tårer i øjnene
101 reviews1 follower
September 4, 2022
Starter godt - men bliver hen af vejen lidt for meget opremsning af navne og tidspunkter - så man falder lidt fra undervejs. Men spillet mellem far og datter synes jeg er spændende at følge.
Profile Image for Carsten Rosenkrantz.
2 reviews1 follower
April 1, 2024
Måtte opgive halvvejs. Kom alligevel igennem, men den blev ikke bedre MWK skriver fint, omend hun er lidt for glad for metaforer, men fortællingen er ufokuseret og uinteressant
Profile Image for Kim andrea Brofeldt.
575 reviews59 followers
May 12, 2019
Utroligt smukt sprog, med mange levende billeder. Kan dog ikke slippe en irritation over at det føles som om historien gentager sig for ofte: at der igen og igen fortælles en situation, der skal forklare noget om deres forhold, som vi allerede har forstået ud fra andre beskrevne situationer.
Ville have været helt vild med den, hvis den havde været skåret ned til ca det halve. Som det er nu, kedede jeg mig desværre jævnt - trods det virkeligt fine sprog og spot on betragtninger
Profile Image for Ulla.
328 reviews9 followers
May 14, 2019
Jeg maa indroemme, at Clarks erindringsbog om sin far kedede mig lidt i foerste halvdel, der fokuserer paa hendes oplevelser som barn paa besoeg hos sin amerikanske far i St. Louis over flere somre, en tydeligt dysfunktionel familie med fire halvsoeskende og en stedmor der er naermest Disney eventyrlig i proportioner, ganske fint skildret fra et barns synsvinkel midt i en fremmed kultur.

Det er dog i bogens anden halvdel at guldkornene er at finde. Her aabenbares det voksne far-datter forhold, der i perioder har vaeret ikke-eksisterende, og kulminerer i en 10-dages back-to-the-roots rejse til Lubbock, Texas, der virkelig er noget af det mest roerende og vedkommende jeg laenge har laest om forholdet til en foraelder. Det skader jo heller ikke, at Clark virkelig faar taget Texanerne paa kornet (baade paa godt og ondt), noejagtig som jeg kender dem efter at have boet snart 25 aar i staten, men ogsaa faar taget en udefrakommende paa kornet i moedet med Texas. Her Texas barbacue:

"Gloria spoerger om ikke jeg var vegetar? Jo, det var jeg egentlig, siger jeg. Eller: Det er jeg! Jeg kan i virkeligheden slet ikke lide koed. Det er bare saadan at jeg godt kan lide det her. Oh, siger Gloria. You must be a Texas vegetarian."

Vil slutteligt lige indsparke et hurra for en fantastisk, fraskilt mor, der virkelig vil den forbindelse til faderen paa trods af afstanden og kaemper for den. Jeg var selv som skilsmissebarn heldig i den afdeling, men det er der mange fraskilte moedre der kunne laere en del af!
Profile Image for Anette.
149 reviews2 followers
June 22, 2019
Vi følger Mathilde tilbage til barndommen og hendes til USA for at besøge hendes far i første halvdel af bogen. Denne del af bogen kunne jeg lide.
I anden halvdel er Mathilde voksen og rejser til Texas for at søge efter hendes rødder og tilbringe tid med hendes far. Anden halvdel fandt jeg rodet og jeg mistede overblikket over de mange døde og levende familiemedlemmer.
265 reviews1 follower
March 3, 2019
Mathilde Walter Clark er datter af en dansk mor og en amr. far. Da Mathilde er ganske lille, skilles forældrenes veje, og moren rejser tilbage til Danmark, hvor Mathilde vokser op med luftpostbreve fra en far, som hun sjældent ser. Dog tilbringer hun, efter at hun er begyndt at have engelsk i skolen, nogle sommerferier hos faren og dennes nye kone og fire halvsøskende i St. Louis. Det er en helt anden verden. Moren er uforudsigelig i sit temperament, der er ingen orden på nogen ting, børnene går for lud og koldt vand, den ene mere sær end den anden. Faren er ikke meget til stede.
Som 42-årig går forfatteren i gang med sit projekt: at skrive om sin far, sit forhold til ham og ikke mindst om hendes - og dermed hans - slægt fra Lockhart i Texas. Faren har i nogle år “haft forbud” mod at se sin ældste datter pga konen. Nu har hun imidlertid slået sig ned i sit hus i Belgien, mens faren stadig er ansat på University of Washington i St. Louis.
Mathilde tager til Texas og oplever i et par uger Lockhart, Austin mm på egen hånd. Hun opsøger farens slægtninge, gamle venner osv. Så ankommer faren, og det viser sig, at de kan få hele ti dage sammen, hvor de har lejet et hus på en farm og derfra tager rundt og “lægger kranse”, opsøger familie osv.
Sidst i bogen åbner hun de gamle breve, hun gennem årene har skrevet til sin far, og finder her små noter fra moren med beskeder til faren om at huske det og det til datteren. Det går op for hende, at moren har iscenesat den ene ting efter den anden, fordi hun ville have, at datteren havde en far OG nogle minder om en far. På den måde bindes der en fin sløjfe om en opvækst og et liv med to forældre, der omgav hende med kærlighed. Faren var ofte for distræt til lige at huske ting, men det var aldrig af ond vilje.
En bemærkning om farens og morens første møde er værd at bide mærke i. Faren fortæller, at han mødte Karin og en veninde. Da de skal hjem, tilbyder han at køre Karin hjem, men der er kun plads til én passager i bilen. Han ved godt, at hun aldrig vil gå med til at efterlade veninden, for hun er et ordentligt menneske.
Sådan et ordentligt menneske er faren også. Han forlader ikke det gale kvindemenneske, han har fået fire børn med. Selv om han altså beskriver hende som “not right in the head”. Han affinder sig, han finder smutveje, men han efterlader hende ikke bare. Heller ikke selv om han må leve sit eget liv, lave sin egen mad, finde sig i hendes mærkværdige luner og gale, larmende børn.
På sin vis er bogen privat, men selv om man ikke lige har forældre på hver sin side af Atlanten, kan vi alle lede efter spor og forklaringer i fjerne slægtled. Og på den måde bliver bogen alment interessant.
Mathilde Walter Clark er derudover virkelig god til at beskrive følelser og relationer, og hun har et rigtig godt og levende sprog, så man ser steder og personer for sig.
This entire review has been hidden because of spoilers.
Profile Image for Pia Rosenkilde.
481 reviews11 followers
November 26, 2021
Lone star af Mathilde Walter Clark ⭐️⭐️⭐️⭐️ ~ 🎧

Denne lydbog startede helt fantastisk og jeg elskede at være med Mathilde tilbage i sit barndoms USA hos faren og dennes nye familie. De barnlige men skarpe observationer af kulturen og forskellene fra det danske. Stedmorens mærkværdige gøren og laden. Elskede også langt hen ad vejen Mathildes danske engelsk, men finder det alligevel mærkværdigt, at forfatteren igennem hele oplæsningen udtaler adskillige byer og navne forkert, især St Louis, som bliver nævnt meget. Hun har en formidabel og rolig oplæsningsstemme, som jeg kunne lytte til hele dagen. Romanen taber momentum for mig i anden halvdel, da Mathilde rejser tilbage og jeg mister tråden. Ville gerne være blevet hos de familiemedlemmer, man lærer at kende i starten. Fem stjerner for første halvdel, tre for anden og den lander på fire glimtende stjerner. #lonestar #mathildewalterclark
Profile Image for Dorthe Pedersen.
354 reviews6 followers
June 25, 2020
Mathilde Walter Clark skriver godt! Jeg kan virkelig godt lide hendes sprog, og jeg glæder mig til at læse mere af hende. Det er en god bog med fine perspektiver, og kendte jeg MWC personligt, ville jeg elske at læse den pga dens selvbiografiske kvalitet.

Men selv om smerten i at have en fraværende far står yderst klart, oplever jeg alligevel en form for distancering. Måske fordi fortællingen ud over forholdet til faren har karakter af en "skøjtetur" hen over mødet med andre familiemedlemmer, primært i Texas, og historiske indspark. Alt sammen charmerende, men ikke så engagerende, som jeg kunne tænke mig. Jeg synes, man bliver efterladt lidt uforløst.
Profile Image for Janni.
76 reviews2 followers
August 27, 2018
Den første del af bogen kedede mig, og derfor tog det mig lang tid, førend den rigtig fangede. Da jeg nåede til anden del, var jeg dog ofte temmelig opslugt og min kærlighed til USA voksede i takt med, at Mathilde mødte sin familie. De sidste sider gjorde dog det hele for mig, og det ramte lige ind i hjertet. Anbefalelsesværdig læsning, med smukke konstruerede sætninger.
June 21, 2022
Jeg gjorde aldrig bogen færdig, hvilket er ekstremt sjældent for mig. Jeg kedede mig for meget med en handling som var alt for kaotisk og uden retning. På trods af dette skal bogen have sine stjerne for et flot sprog med skønne og humoristiske billeder på mange ting hvilket for mig viser stor indsigtsfuldhed. Sikkert en bog der har givet super mening forfatteren selv at skrive.
147 reviews5 followers
August 22, 2018
En velskrevet og rørende roman om en unik far-datter-relation. Sproget er meget smukt og fyldt med symbolikker. Det tog mig dog lidt tid rigtig at komme igang med historien, men lige pludselig var jeg bare total fanget. 5/6 stjerner
Profile Image for Janilyn Kocher.
4,250 reviews93 followers
May 12, 2021
Lone Star is a strange read. It's almost like non fiction but it's a novel. I didn't relate to any of the characters. I found the narrative to be dislocated and fragmented. Thanks to Edelweiss for the copy.
Profile Image for Lise.
102 reviews
Read
September 13, 2019
Jeg kunne godt lide at læse denne bog. Selvom miljøet i den er meget anderledes end det, som jeg selv er vokset op i, kan jeg genkende træk fra egen ungdom.
Profile Image for Anette Knudsen (anettesbookshelf).
235 reviews22 followers
October 5, 2020
LONE STAR er en historie om afstand. Om at føle sig langt væk fra hinanden, både geografisk, men faktisk også i situationer, hvor de rent fysisk er sammen. Som barn besøger Mathilde faren, hans nye belgiske kone og de fire halvsøskende i St. Louis, men hun føler sig altid anderledes og udenfor, og higer ofte efter farens opmærksomhed. Faren er kvantefysiker på et lokalt universitet og er ikke meget hjemme og efterlader derfor Mathilde i stedfamiliens kaos.
Og her er bogen virkelig morsom i de passager, hvor hun beskriver samværet med den amerikanske familie, især forholdet eller mangel på samme til farens belgiske kone, som er stedmoderlig i den groteske betydning. Denne stedmor er næsten en historie og et studie i sig selv, og de direkte gebrokne og ubehjælpsomme engelske dialoger er yderst komiske, og tilfører så megen ironisk skarphed til den himmelråbende forrykte virkelighed.
Læs min fulde anmeldelse påwww.anettesbookshelf.dk
Profile Image for Freja Christiansen.
5 reviews1 follower
September 30, 2018
Jeg tog med sig selv i at blive afhængig, samtidig kede mig, over denne fortælling. De sidste ti sider var dog uundværlige.
November 7, 2018
Amazing book, which kept me listening for hours - not wanting to miss any words - and I now wish so much to have it in print, because it's a book you can re-read and enjoy
Displaying 1 - 28 of 28 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.