Ildtunger bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven. Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt. I etterordet skriver historiker og forsker ved Universitetet i Tromsø, Rune Blix Hagen: «De aller fleste av dem som ble siktet, torturert og brent for trolldom, oppfattet ikke seg selv som hekser. Menneskene ble gjort til trollfolk.» Dette er noe jeg setter søkelys på i romanen og som avspeiles i tittelen Ildtunger.
Vi er i Vadsø, og året er 1621. Vi skal nå følge Siri Pedersdatters liv og kamp mot et stadig truende trollkvinnerykte – de fryktede «ildtungene» er vanskelig å slukke. Som liten jente ble hun vitne til at hennes mor måtte bøte med livet etter at hun ble dømt til ild og bål. Etter hvert er den aspirerende underfogden Torvald og den gamle samekona Ellen de eneste holdepunktene i den unge Siris liv.
Vadsøværingen Elin Hansen debuterte i 2019 med «Ildtunger», inspirert av ekte historiske hendelser i lokalområdet. På 1600-tallet hadde Finnmark – Vardøhus len – omtrent 3000 innbyggere og her ble 90 personer anklaget eller dømt for trolldom. Elin har gjort grundig research, og historikerne Einar Niemi og Rune Blix Hagen har bidratt med gamle kart og etterord.
Omslaget viser en kvinne i tidsriktig klær med et illevarslende bål i bakgrunnen, og henviser til temaet for boka du nå skal begynne på. Du kommer nær Siri og hennes liv, og man klarer ikke noe annet enn å få dyp sympati med henne og alt det som fulgte med historien hennes. Som leser får du kjenne på hvordan det er å leve med stygge rykter og sterke anklager – anklager som kan føre til at hver dag kan være din siste. Elin beskriver også godt hvordan øvrigheta forgrep seg på vanlige folk, og det var lite de kunne si imot eller forsvare seg med. Du måtte tilstå eller bli torurert, ofte ble dette kombinert.
Som nevnt er det lagt ved kart før selve historien starter. Selv om man er kjent i området er kartene veldig gode å ha, spesielt interessant å se hvor hva var på Vadsøya i gamle dager. Boka finnes også på lydbok fra, og der er det gjort en fascinerende vri med at Maria Bock har brukt sin finnmarksdialekt når hun har lest inn boka. Det gir (lyd)boka og historien en autensitet.
Liker du historisk drama med en lokal vri er dette boka for deg! Historien avsluttet på en fornøyelig måte for meg personlig, og siden jeg har hørt rykter om at Ildtunger er den første boka i en troliogi, gleder jeg meg til fortsettelsen!